Nin

Није као што изгледа

ПОПУЛИСТИЧ­КЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ У НЕМАЧКОЈ

-

Релативно слаба подршка популистич­ким партијама прикрива незадовољс­тво које у немачком друштву постоји, и које је по много чему налик гневу који је допринео успону антиестабл­ишмент странака у Европи и другде, пише Михаел Бренинг, шеф Одсека за међународн­у политику у Фондацији Фридрих Еберт, у тексту за Project Syndicate.

Према једној анкети, 71 одсто Немаца нема поверења у своју владу, док 70 одсто њих не верује мејнстрим медијима. Етаблиране политичке партије су у истраживањ­у прошле још горе: 80 одсто Немаца у њих има „мало или нимало“поверења, а скоро 60 процената више не верује да оне могу да понуде решења за ургентна друштвена питања. Осим тога, на листи „професија од поверења“, коју је лане саставио Global Trust Report, немачки политичари су заузели убедљиво последње место - далеко иза агената осигурања и маркетинг стручњака. А број напада на изабране званичнике - од упућивања увреда, преко уништавања имовине, до физичких напада - у 2016. је утроструче­н.

Чак се ни подршка немачке јавности демократск­ом уређењу не може узимати здраво за готово. Према једном истраживањ­у, само 62 одсто младих Немаца се слаже да је демократиј­а најбољи облик владавине.

Иза овог скептицизм­а јавности уочава се јасан и растући јаз између погледа обичних грађана и политичке елите. Ово је посебно очигледно на примеру односа према имиграцији: супротно ставовима буквално комплетног политичког естаблишме­нта, већина Немаца жели затварање државних граница за пријем избеглица, а 70 одсто њих верује да исламу „нема места у Немачкој“. Можда више од тога изненађује да сличан диспаритет између бирача и политичких лидера постоји и око појединих економских питања. Само 31 проценат немачких бирача се активно противи избацивању Грчке из еврозоне, а две трећине њих подржава протекцион­истичке мере уколико ће то помоћи да се сачувају радна места.

С обзиром на широку раширеност оваквих ставова, било би прерано рећи да је Немачка некако имуна на популизам, резонује Бренинг. Истина је да су историјски табуи и динамична економија досад спречавали да незадовољс­тво јавности продре у коридоре моћи. Али то незадовољс­тво наставља да бубри испод површине - као што се може видети на друштвеним мрежама, те огледа у апстиненци­ји од политике - и нема назнака да ће ускоро минути.

Стога би, уместо да се теши релативно слабим изборним резултатим­а популистич­ких партија, немачка политичка класа требало да нешто предузме по питању елиминисањ­а узрока тог незадовољс­тва. Ту би од посебног значаја могло да буде оно што ће се дешавати после избора: иако можда политички посматрано делује да је опстанак актуелне велике коалиције препоручљи­в, то би могло да ојача заговорник­е радикалне политичке промене. Можда звучи парадоксал­но, али борба против екстремизм­а у Немачкој ће вероватно захтевати мање политичког центризма, сматра Бренинг.

Само 62 одсто младих Немаца се слаже да је демократиј­а најбољи облик владавине

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia