Nin

Епоха без филтера

СПЕЦИЈАЛНИ ИЗВЕШТАЧ НИН-А НА КОНЦЕРТУ РОЛИНГСТОН­СА У ХАМБУРГУ

-

Дилема да ли отићи или не није постојала - бог сами зна да ли ће се у скоријој будућности указати прилика да их гледам још који пут. Мик и екипа су све само не у цвету младости. Додуше, тако сам размишљао и уочи концерта у Хајд парку у Лондону лета 2013. И погреших – Стонси „праше” од тада већ четврту годину заредом, пунећи стадионе и концертне дворане

Највећи „котрљајући’’ рок циркус на свету је најавио у мају да ће своју европску турнеју No Filter започети деветог септембра свирком у Штадпарку у Хамбургу. Дилема да ли отићи или не није постојала - бог сами зна да ли ће се у скоријој будућности указати прилика да их гледам још који пут. Мик и екипа су све само не у цвету младости. Додуше, тако сам размишљао и уочи концерта у Хајд парку у Лондону лета 2013. И погреших - Стонси „праше” од тада већ четврту годину заредом, пунећи стадионе и концертне дворане. Постоји нека тајна веза између бенда и обожаватељ­а. Чеслав Милош је негде написао да у политици, као уосталом и у животу, не треба имати идоле јер идолопокло­нички приступ отежава критичко расуђивање код обожаватељ­а. Ово дефинитивн­о не важи за Стонсе.

У овом лепом и богатом лучком граду нас сачека киша која је дан и по упорно пљуштала. Време смо „убили” посетом највећем моделарско­м музеју железница на свету Miniatur Wunderland, затим луци и Ратхаусу, за који са поносом кажу да има шест соба више од Бакингемск­е палате, као и згради Филхармони­је, чија изградња је коштала готово 800 милиона евра. Мој другар Пера и ја смо успели да „загребемо” само делић онога што овај град пружа. Гостовање Стонса је био толико битан догађај за град, да је чувени недељник Шпигл, чија је централа у Хамбургу, тим поводом штампао специјално издање.

Финалну „припрему“за концерт смо одрадили у Altes Mädchen пивници уз коленицу и кобаје заливене најбољим немачким пилснером. Бог се смиловао и киша је престала да пада неколико сати пре почетка концерта. Не знам да ли су Мик, Кит енд компани имали каквог удела у томе или је Свевишњи на тај начин желео да им ода признање за минули рад.

Обресмо се у парку неких сат и по пре почетка свирке. Немачка организаци­ја је била беспрекорн­а. Пива и писоара на све стране, а код улаза и неизбежних тапкароша. Уђосмо брзо на једну од безброј капија. Похитасмо да купимо и који сувернир. Цене – права „ситница“. Мајице и дуксеви од 35 па до 80 евра. И то и цена карата нас подсети да су Стонси и велики бизнис. Гласине кажу да су две најскупље карте продате за астрономск­их 25.000 евра по комаду. Најјефтини­је су коштале 100 евра. По изворима педантних Немаца, на концерт је дошло 82.000 људи.

Шоу је почео у 20.30. И кренуло је жестоко. Огромна бина са четири џиновска екрана од по тридесетак метара је „поцрвенела“. Покуљао је дим и деловало је да бина, услед светлосних ефеката, плеше. Одјекивало је познато „уууу уууу”. Ни најзагриже­нији фанови нису могли да претпостав­е да ће се камење закотрљати уз Симпатију за „онога“. Мик је истрчао у шљаштећој јакни сребрне боје и запевао чувено Please allow me to introduce myself, I’m a man of wealth and taste... Делиријум.

Ако је неко и имао дилему да ли ће старци „покидати“, та дилема је брзо отклоњена. Харизматич­ни фронтмен је рекао да су му неки момци из Ливерпула поручили да је Хамбург добро место за почетак каријере… Алузија на Битлсе??

Наставили су са It’s Only R&R, преко Tumbling Dice do Out of control. А онда је за сладокусце дошао повратак коренима и блузу уз Just Your Fool i Ride ’Em on Down. У то стиже и прво изненађење: Play with Fire, коју нису свирали од ’90. Па You Can’t Always Get What You Want. Следеће изненађење је извођење Dancing with Mr. Dee, прво од 1973. Иде и Under My Thumb, први пут од 2006. То је била жеља фанова. Мик, сада већ старији господин заробљен у телу младића, мењао је

Прво изненађење било је Play with Fire, коју нису свирали од ’90. Следеће Dancing with Mr. Dee, прво од 1973, а онда и Under My Thumb, први пут од 2006. То је била жеља фанова

гардеробу чешће него Мадона. Час је био у шљаштећим сакоима и јакнама, час у дуксу, па у шареној кошуљи. Мање је трчао по бини него пре четири године, али је плесао и кретао се, како би Maroon 5 рекли, „moves like Jagger“.

Кит је био у свом хипи фазону са марамама око чела и појаса. Рон, који је у мају оперисан од канцера на плућима, на каишу за гитару имао је извезено име своје супруге Сели. Чарли - господин у белој кошуљи. Мистична и снажна Paint in Black па Honky Tonk Woman. Кит уобичајено „гази“своје две нумере – овај пут Happy и Slipping Away – храпавим гласом којим као да нам поручује шта је све преко главе претурио за све ове године. То је увод у мрачну величанств­ену блуз оперу Midnight Rambler, овај пут без великог Мика Тејлора. Прелазе на диско звук и Miss You, уз сјајан бас соло Дерила Џонса који вас тера да се њишете у ритму... Преко Street Fighting Man и Start Me Up стижемо до замамне Brown Sugar. Боби Киз то слуша негде одозго са неба и као да кроз сакс свог наследника, Карла Денсона, поручује: „То, момци, само грувајте“.

Упаузама између песама особље чисти бину од влаге да се старци не оклизну, што би у њиховим годинама могло да буде фатално. Блок од 20 песама затвара Satisfacti­on. Иде чувени Китов риф. Како неко рече, његови рифови су као рам у коме су смештене песме. Види се колико ужива када му „леђа чувају у позадини“, држећи чврсто ритам, смирени Чарли Вотс, Дерил Џонс и Рони, кад није на солоу.

Бис креће са Gimme Shelter. Китов риф нас лагано уводи у овај рокенрол бисер који нас подсећа да живимо на корак од ратова, очаја, поплава, олуја, али и љубави. Овај пут без фантастичн­е Лизе Фишер која је са бендом од 1989. Уместо ње, ту је талентован­а Саша Ален. Стихове „Rape! Murder! It’s just a shot away“пева гласом од кога се леди крв у жилама. У најбољој традицији Мери Клејтон и Лизе Фишер.

Иде Jumping Jack Flash .... Крај уз ватромет. Камење је стало у 22:50. Свирали су пуна два сата и двадесет минута. Невероватн­о је да ови маторци, од којих је Рони најмлађи са 70, а Чарли најстарији са 76 година, са толиком љубављу и страшћу изводе своју музику. Неко би помислио да им је мотив новац. Међутим, да им је до тога - одавно већ не би морали да раде ништа. Напротив, као да поручују: „Шта значи живот ако не гајиш страст према ономе што волиш? И потруди се да то што радиш, радиш боље од других”.

Остало је још 12 концерата у Европи. Момци, долазим да се поклоним. Видимо се поново у Цириху!

ЗОРАН ПЕТРОВИЋ Председник Извршног одбора Рајфајзен банке, специјално за НИН из Хамбурга

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Заробљени у телима младића: Мик је мењао гардеробу чешће него Мадона, Кит је био у свом хипи фазону, Рон је на каишу за гитару имао извезено име своје супруге Сели, док је Чарли остао – господин у белој кошуљи
Заробљени у телима младића: Мик је мењао гардеробу чешће него Мадона, Кит је био у свом хипи фазону, Рон је на каишу за гитару имао извезено име своје супруге Сели, док је Чарли остао – господин у белој кошуљи
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia