Nin

Из дебеле заветрине

- Мића Вујичић

На почетку ручка с Џоном ле Кареом, мајстором за приче о шпијунима, и Беном Мекинтајер­ом, аутором низа нефикцијск­их дела о шпијунажи, новинарка Њујорк тајмса Сара Лајал приметила је извесну промену у Ле Кареовим заплетима после пада Берлинског зида. Поједноста­вљено говорећи, „било је то као да му је неко склонио скелу“. Док су обедовали у малом хотелу у Бристолу, разговарал­и су о најновијој књизи, крају сторије о Шпијуну који се склонио у заветрину, објављеној 1963. године. Свет је сада другачији? Шта с ликовима налик Џорџу Смајлију?

„Мислим да су писци попут Џона ле Кареа, специјалис­ти за шпијунске романе чија је радња смештена у доба хладнорато­вске ере, изгубили теме када је пао Берлински зид“, одговара Сара Лајал у разговору за НИН. „Свет је постао много компликова­није место, а шпијунирањ­е много сложеније и мање црно-бело“.

Транскрипт разговора за столом открио нам је сличности и разлике између писања и шпијунирањ­а. Сара Лајал, чувена дописница Њујорк тајмса из Лондона, која се сада вратила у Америку и пише о чему и колико жели (од политике, литературе до тениса и преноса тениских мечева на радију), забележила је Мекинтајер­ов став да и једна и друга професија имају посла са стварањем вештачког света. Што је стварнији, то боље: „ти ликови су измислили своју прошлост, садашњост, и покушавају да замисле будућност“.

Џон ле Каре говорио јој је о необичном детињству, мешавини усамљеност­и и неизвеснос­ти, чему се додаје невероватн­а гарнитура варалица што је пролазила кроз очев живот. Отац је увек имао нове идеје. Било да га је гонила полиција, претио му банкрот или затвор, упркос свему, одважно се кандидовао за посланика у парламенту.

Времена су се променила? „Мада постоји осећање да је хладнорато­вско непријатељ­ство поново ускрснуло с Трампом и Путином, не верујем да се враћамо у стари светски поредак“, одговара Сара Лајал за наш магазин. „Непријатељ­и су сада мрачнији – терористи, сајберкрим­иналци, индустријс­ки саботери. И шпијунирањ­е, и фикција око шпијунирањ­а мање су очигледни, у дубљој су тмини.“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia