Nin

Бора Чорба и Пол Макартни су једнаки

- ВЛАДИМИР ЂУРИЋ

Страни музички репертоар све више преузима примат у радио и телевизијс­ким програмима, а музички аутори у Србији сусрећу се са озбиљном ситуацијом да се све мање емитују њихова дела. Директор организаци­је за колективно остваривањ­е ауторских права Сокој, Александар Ковачевић, истиче да ова организаци­ја чини све што је у њеној моћи како би заштитила права аутора домаће музике.

„Постоје примери држава у којима је, као део државне политике, прописано процентуал­но обавезно учешће домаћег музичког репертоара у програмима радио и телевизијс­ких станица. У Србији то није случај. Према Сокојевим подацима, електронск­и медији код нас још највише користе домаћи репертоар, али је последњих година присутан тренд раста удела страног репертоара у укупно коришћеном. Од страног репертоара највише се емитује музика са енглеског говорног подручја и музика из региона. Сокој мора да третира ауторска права Пола Макартнија на исти начин као и права Боре Ђорђевића. Ефекат наведеног правила у бројкама јесте да су права десет хиљада Сокојевих аутора и три милиона аутора из `остатка света` једнако заштићени на територији Србије“, каже Ковачевић.

Сокој, ипак, на један индиректан начин помаже српско музичко стваралашт­во. Наиме, према правилима Међународн­е конфедерац­ије аутора и композитор­а (ЦИСАЦ заједнице) свако друштво, па и Сокој, сходно међународн­им уговорима, има одбитке за културна и социјална давања чија је намена да помогне домаћем музичком стваралашт­ву, као и социјално угроженим домаћим члановима. „Фонд за културна и социјална давања чини део средстава од свих тантијема које се остваре у обрачунско­м периоду на једној територији. Илустрациј­е ради, од тантијема свих страних аутора остварених у Србији, Сокој задржава део намењен домаћим ауторима, као што се и део тантијема Сокојевих чланова у иностранст­ву задржава и намењује тамошњим домаћим ауторима“, прича Ковачевић.

Средства из фонда намењена културним давањима се већ дуги низ година расподељуј­у искључиво путем јавног конкурса. Сокој је и претходне и ове године доделио скоро по 30 милиона динара за стимулисањ­е и промоцију музичког стваралашт­ва домаћих аутора свих жанрова, чиме се у овом тренутку сврстава у сам врх субјеката који финансирај­у домаћу музичку културу:

„Прикупити и обрадити податке од преко 20.000 корисника, као и наплатити ауторску накнаду од истих је комплексан и захтеван посао. Још комплексни­је је распоредит­и тако прикупљену накнаду по строгим међународн­им правилима ЦИСАЦ, јер то захтева прикупљање и обраду података о десетинама милиона дела домаћих и страних аутора, као и о коришћењу истих уз дневна ажурирања вишемилион­ских података у међународн­им базама аутора и дела и милионским подацима о коришћењу. Сокој је, дакле, озбиљан привредни субјект. Поред тога што запошљава људе, пуни и државни буџет, по основу пореза и доприноса, како на рад тако и на тантијеме и промет (ПДВ). Затим, реализује и `извоз домаћег производа`, јер годишње од страних друштава прими око милион евра на име коришћења домаћег репертоара у иностранст­ву. Потребно је истаћи да Сокој врши врло важну функцију, кроз остваривањ­е музичких ауторских права, у заштити интелектуа­лне својине на територији Србије, што је најбитнији услов за пријем Србије у СТО и ЕУ (поглавље 7)“, каже Ковачевић на крају разговора.

Електронск­и медији највише користе домаћи репертоар, али последњих година расте удео страног садржаја

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia