Nin

Милан Ћулибрк

Вулине, извини!

-

Како је кренуло, сви ми што смо сумњали у објашњење министра војног да му је женина тетка из Канаде позајмила 205.000 евра - и то у кешу - за куповину стана у Београду, мораћемо још и да се извињавамо Александру Вулину. Ево, ја ћу први.

Извињавам се што сам наивно поверовао да Србија може постати правна држава у којој закони важе за све, да и министар мора да докаже одакле му толике паре. Мада, да смо правна држава не бисмо морали да чекамо бар до 2025. за пријем у ЕУ. До тада ће одабранима као доказ бити довољна и „часна пионирска реч“. Вулинова, на пример, јер од тетке нема ни трага ни гласа.

Извињавам се што је Агенција за борбу против корупције аферу проследила Тужилаштву за организова­ни криминал. Људи моји, цела операција је била врло траљава и неорганизо­вана, што би рекли - чист криминал. Дакле, за неко друго, а не за Тужилаштво за организова­ни криминал. Унапред се извињавам и ако друго тужилаштво закључи да је то, ипак, био организова­ни криминал – јер без добре организаци­је нико не може 205.000 евра пребацити у ратама од по 9.000 евра. Тим пре што 205 није дељиво са девет. Али, то је већ виша математика.

Извињавам му се што чак и Небојша Крстић, бивши саветник бившег председник­а Бориса Тадића, сматра да би Вулин требало да буде смењен, јер је нанео велику штету Влади. Као да је једини од министара нанео штету Влади, држави и грађанима. И шта ћемо са њима? Биће да је Крстић само проценио да је ово згодна прилика да изнесе бар једну замерку на рачун некога из актуелне власти, тако да од сада нико не може да му приговара да критикује само бивши режим. Док и садашњи не постане бивши.

Извињавам се и што ми је потпуно сумануто звучало објашњење да је 205.000 евра од женине тетке добио у ратама од по 9.000 евра. Ма коме би, ако није истина, могла пасти на памет таква глупост? А ако је лагао, онда то није само Вулинов, већ и проблем свих, па и премијерке и председник­а Александра Вучића, за кога многи верују да је заправо и саставио кабинет Ане Брнабић.

Извињавам се што ми се у први мах учинило да ме Вулин вуче за нос када сам укапирао да је тетка морала 23 пута да лети из Торонта или ко зна већ одакле. Па, која тетка не би учинила све да јој зет мирно спава, сном праведника и безгрешник­а? И то у новом, војно неутралном стану, чији ће статус бивши шеф Канцелариј­е за Косово регулисати искључиво у складу са Резолуцијо­м 1244, тако да у њему не важе закони Србије. Уједно, извињавам се у име свих који су мислили да је Вулин ишао по паре у Канаду. Па, људи, одакле му паре? За авионску карту до тамо далеко и назад отишла би скоро цела министарск­а плата, а да је 23 пута ишао бродом, још би био негде на Атлантику. А и ко би у то време, поред онако строгог шефа, могао данима да не долази на посао а да не добије отказ. И како после тетки да врати дуг? Извињавам се што сам на старту био уверен да је Вулиново понашање скандалозн­о. А онда је, убеђен да износи необориву одбрану, направио још већи скандал наводећи да је могао просто да слаже да је паре узео од двоструког кума, Жељка Митровића. Чинило ми се као да се каје што није слагао за кума кад већ многи мисле да је слагао и за тетку. Не знам само да ли би, да дугује куму, могао да одбије његов позив да се из Немањине 11 пресели у Задругу са Мацом Дискрецијо­м и компанијом и да тако отплати дуг.

Извињавам се и ако му одмах не поверујем ако за пар дана или недеља изјави: „Ја сам тетка“!

Извињавам се Вулину што чак и Небојша Крстић сматра да би он требало да буде смењен, јер је нанео велику штету Влади. Као да је Вулин једини од министара нанео штету Влади, држави и грађанима

Извињавам се што ни премијерка није разумела суштину. За нападе Покрета социјалист­а на Стевана Дојчиновић­а, уредника КРИК-а, Ана Брнабић је рекла да је то „сукоб између једне политичке странке и једног портала„ и да „у том сукобу Влада не учествује“. Неће бити, јер кажу да ћутање значи одобравање, а приде у сукобу учествује странка чији је лидер министар, који ни шефовима није показао потврду из банке у којој је тетка канадске доларе претвориле у евре, пре него што их је позајмила зету.

Извињавам се Вулину и уместо председник­а и врховног команданта. Баш у понедељак, када је Вучић по ко зна који пут обећао „највеће плате и пензије, веће него икада“, званично смо обавештени да су плате у августу биле 395 евра, за два одсто мање него у јулу и за 55 евра мање него што би требало да буду до краја године. Ако још ико, осим Вулина, верује у та обећања.

Коначно, извињавам се свима што још памтим чувене лутке Срђана Ћешића. Ко је заборавио, наслов тог серијала био је „Никад извини“.

 ??  ?? Главни уредник
Главни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia