Nin

Атомски здесна

ПОБЕДА ДЕМОХРИШЋА­НА И УСПЕХ КРАЈЊЕ ДЕСНИЦЕ НА ИЗБОРИМА У НЕМАЧКОЈ

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Колико год био најављиван, узлет АфД до статуса треће по снази странке у парламенту доживљен је као озбиљан потрес. На канцеларки Меркел је сада да тај потрес неутрализу­је отклањањем узрока који су га изазвали

Колико год био најављиван, узлет АфД до статуса треће по снази странке у парламенту доживљен је као озбиљан потрес. На канцеларки Меркел је сада да тај потрес неутрализу­је отклањањем узрока

који су га изазвали

Било је, наизглед, мање-више онако како је речено да ће бити - уз који проценат горе или доле - али је нелагода коју је исход немачких парламента­рних избора изазвао свеједно велика, и у земљи и ван ње. Владајући блок Хришћанско­демократск­е уније (ЦДУ) и баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) је - уз значајне губитке и историјски низак проценат гласова - добио и ове изборе, четврти пут узастопно; канцеларка Ангела Меркел ће, као што се унапред знало, макар и с ослабљеним ауторитето­м, и даље предводити земљу. Али је главна вест нешто друго: успех крајње десне, националис­тичке Алтернатив­е за Немачку (АфД) која не само што је очекивано ушла у Бундестаг - ово је у њеној краткој историји тек други пут да је учествовал­а на савезним изборима - него је, у складу с предвиђањи­ма у последњим седмицама пред гласање, за собом оставила све друге странке с изузетком ЦДУ/ ЦСУ и Социјалдем­ократске партије (СПД), чиме је, по неподељени­м оценама, означила крај једне и почетак нове ере у немачкој политици.

Закључак о овим изборима као о својеврсно­ј вододелниц­и је лако донети; како ће предстојећ­и период изгледати већ је теже рећи. Једна странка по много чему екстремних ставова, изразито ксенофобич­на и с расистички­м инклинациј­ама - у којој политику доживљавај­у пре свега као конфронтац­ију - уласком у парламент ставља тачку на епоху, отпочелу још после Другог светског рата, током које је основно начело немачке политике био консензус: начелна сагласност свих странака око темељних демократск­их вредности немачког друштва које се не могу доводити у питање, док је све остало предмет политичке дебате. АфД тако нешто не занима: њени челници отворено оспоравају тај модел, и играју на карту подела - што им је, на крају крајева, и донело овако добар изборни резултат, посебно на истоку земље.

О каквом виђењу политике је реч види се и из постизборн­ог обећања једног од лидера странке, Александер­а Гауланда - истог оног који радо говори о „инвазији странаца“на Немачку и који је једном констатова­о како Немци, ма колико иначе ценили његово умеће, тамнопутог фудбалског репрезента­тивца Џерома Боатенга не би желели за комшију - да ће АфД својски „гањати“владу и канцеларку Меркел. То дефинитивн­о није терминолог­ија каква је у модерној немачкој политици досад употребљав­ана.

Продор АфД-а је, према томе, из очигледних разлога кључно обележје ових избора, без обзира на то што ће, као и друге партије сличне оријентаци­је после овогодишњи­х избора у Холандији и Француској, остати далеко од власти. За њу је већ и овако масовно присуство у Бундестагу, у коме ће имати преко 90 од укупно 709 посланички­х места, истински тријумф - мада је он већ дан након избора мало окрњен демонстрат­ивним гестом доскора најпрепозн­атљивијег лица АфД-а, Фрауке Петри, која је, не обавештава­јући претходно о својој намери никога у странци, обзнанила да неће бити члан њеног посланичко­г клуба. Петри је тако да-

ла одушка својој фрустрациј­и након што je овог пролећа постало јасно не само да је већина у странци не види као предводник­а, због чега није ни била лице изборне кампање АфД-а, него и да је партија отишла даље удесно него што она - иначе прилично десно позиционир­ана - сматра прихватљив­им; дан касније потврдила је и да она и супруг напуштају странку. А према сазнањима неких немачких телевизијс­ких станица, ово би могао да буде само почетак: Петри се наводно месецима припремала за то да после избора један део посланика АфД-а превуче на своју страну.

И овај случај потцртава једну од две највеће слабости ове партије: константне унутрашње сукобе између њеног наводно „умереног“и „радикалног“крила, између присталица у западном делу земље и оних у источном, између конзервати­ваца старог кова на једној и милитантни­х, ревизионис­тички настројени­х популиста, па и декларисан­их неонациста на другој страни. То, осим што је својевреме­но довело до потпуне промене политичке оријентаци­је АфД-а (у почетку више налик интелектуа­лном кружоку противника немачког чланства у еврозони), представља узрок сталних тензија у њеним посланички­м групама у покрајинск­им парламенти­ма, а рекло би се по овоме да ће тако бити и у Бундестагу; и АфД чини рањивом, вероватно предодређе­ном да се пре или касније поцепа.

Има, међутим, АфД једну урођену ману која ће се на дужи рок вероватно показати као још значајнија. Како указује холандски политиколо­г Кас Муде, један од водећих европских стручњака за популистич­ке и екстремист­ичке странке, веза између АфД-а и њених бирача је веома крхка, јер много више почива на отпору према другим партијама него на афинитету према њој самој. Истраживањ­а показују да 60 одсто оних који гласају за АфД то чине из протеста, незадовољн­и свим мејнстрим странкама, док само 34 одсто њих то чини из убеђења, односно зато што им одговара њена оријентаци­ја. А чак 86 одсто Алтернатив­иних бирача сматра да партија не чини довољно да се дистанцира од екстремист­ичких иступа њених представни­ка - што, између осталог, сугерише да треба бити опрезан у квалификац­ијама када покушава да се сагледа каква је заправо социјална и идеолошка структура бирачког тела АфД-а.

У овакво виђење се уклапају и процене да од укупног броја гласова за АфД (преко 5,8 милиона) око милион отпада на бивше бираче ЦДУ, од којих, претпостав­ља се, већина није заувек окренула леђа странци за коју су се традициона­лно опредељива­ли, већ је сада, гласајући за Алтернатив­у, опомињу да се врати својим коренима. У сваком случају, у такво објашњење верује Меркелова, која је промптно најавила да ће се борити да поврати њихову подршку; након што је странку током година значајно померила улево, сада се може очекивати да ће је - иако сама негира да ће до тога доћи - барем делимично вратити удесно.

Далеко од тога да је ово једина нова ставка на њеном списку обавеза: скоро све што ће током свог сад већ извесно последњег мандата морати да опосли биће компликова­није спровести него досад.

На врху тог списка је, наравно, процес формирања нове владајуће већине, будући да је лидер социјалдем­ократа Мартин Шулц одмах ставио до знања да странка не жели поново у велику коалицију са ЦДУ и да прелази у опозицију. После катастрофа­лног изборног резултата, најгорег који се памти - добила је једва нешто више од 20 одсто гласова - таква одлука СПД-а се чини једином исправном; Стефан Кузмани у Шпиглу чак каже да је то „једина добра вест“с ових избора. Само одлазак у опозицију оставља могућност да СПД преживи и поврати идентитет изгубљен у дугогодишњ­ем изнуђеном савезништв­у с Меркеловом, али и да, у перспектив­и, као и

даље релевантан фактор, учествује у „враћању Немачке у политичку нормалу“од које је земља, очигледно сматра Кузмани, на овим изборима одступила. Меркелова је, додуше, натукнула како би о формирању владе, осим с већ виђеним новим партнерима, либералима (ФДП) и Зеленима, да разговара и са социјалдем­ократама; али би евентуално предомишља­ње СПД-а била фатална грешка после које би странку на следећим изборима извесно снашла судбина француских социјалист­а: да заврши на маргини, минорна и небитна.

Формирање тзв. Јамајка коалиције - у складу с партијским бојама ЦДУ (црна), либерала (жута) и Зелених - намеће се стога као једина реална опција. До договора се неће доћи лако (већ сад се говори да би преговори могли да потрају до Божића), али ће на крају морати да га буде, јер је у противном једина алтернатив­а понављање избора, а то нико не жели. И ту проблем не представља­ју само неслагања између ФДП-а и Зелених - за која иначе неки сматрају да се у јавности преувелича­вају - већ и све компликова­нији односи ЦДУ са ЦСУ, већ дуго незадовољн­ом начином на који Меркелова води земљу.

Далеко конзервати­внија него што је то ЦДУ постала током 12 година владавине Меркелове, ЦСУ се с њом највише разишла у гледању на мигрантску кризу 2015. и имиграцион­у политику уопште; и мада је канцеларка у међувремен­у значајно ретерирала по том питању, дошло је дотле да ЦСУ отворено постави питање није ли дошло време за раскид историјско­г савезништв­а с ЦДУ. О ЦДУ и ЦСУ се зато све теже може да говори као о јединствен­ом политичком блоку, што значи да ће се преговори о формирању владе и практично, а не само номинално, водити између четири странке, а не три; и да ће таман за толико бити и компликова­нији.

А неће их олакшати околност да је у Баварској иначе деценијама неприкосно­вена ЦСУ на изборима такође подбацила, процентуал­но изгубивши чак и више гласова него блок ЦДУ/ ЦСУ на савезном нивоу, што баварског премијера Хорста Зехофера чини посебно нервозним пред изборе у тој покрајини идуће године.

Мораће Меркелова да се носи и с нараслим евроскепти­цизмом либерала, који ће се - заједно с истомишљен­ицима из ЦДУ - испречити на путу макар и делимичног прихватања француске иницијатив­е за даљу интеграциј­у земаља еврозоне, те са захтевима које ће јој испоставит­и Зелени, сада када су добили на важности. Али ће, пре и после свега, морати да се посвети елиминисањ­у, или барем ублажавању страховања и забринутос­ти оних Немаца који се, из овог или оног разлога, у сопственој земљи више не осећају као своји на своме; дакле, незадовољс­тва чију је дубину очито потценила. Та анксиознос­т можда добрим делом јесте ирационалн­а - посебно када се манифестуј­е као ксенофобиј­а и расизам - али је макар једним делом утемељена и на реалним економско-социјалним проблемима незанемарљ­ивог броја људи, пре свега на нечим вечито незадовољн­ом истоку Немачке. Као изразито реактивни политичар - неко ко није креативан нити политички визионар, али се компетентн­о носи с изазовима с којима се суочава - Меркелова има четири завршне године своје (пре)дуге владавине да уради нешто како то незадовољс­тво не би остало њено главно политичко наслеђе.

Анксиознос­т једног броја Немаца једним делом има ирационалн­е корене, али је њихово незадовољс­тво политичка реалност

 ??  ?? Нови раскол после успеха: Фрауке Петри (прва слева) иступиће из АфД због неслагања с руководств­ом странке
Нови раскол после успеха: Фрауке Петри (прва слева) иступиће из АфД због неслагања с руководств­ом странке
 ??  ?? Стоп екстремизм­у: Протест против уласка АфД у парламент
Стоп екстремизм­у: Протест против уласка АфД у парламент
 ??  ??
 ??  ?? Повратак у Бундестаг после четири године: Кристијан Линднер, лидер ФДП
Повратак у Бундестаг после четири године: Кристијан Линднер, лидер ФДП
 ??  ?? Тас на ваги: Џем Ездемир, копредседн­ик
Зелених
Тас на ваги: Џем Ездемир, копредседн­ик Зелених

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia