Nin

ПРЕЖИВЕЋЕ САМО ПОСЛУШНИ

Медијска слика из угла бедног пискарала

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Звезда овогодишње­г медијског окупљања у Ровињу, власник телевизије Пинк Жељко Митровић, изнео је у свом излагању много шта за анализу. Од тога како га је прдеж учесника у ријалити програму на другој телевизији инспирисао на енормна улагања у ту врсту садржаја до тога да је план да замајава јавност да ће у ријалити увести бебу, а унео је мајмуна, био прецизно разрађен. За слику медија у Србији најважнија је реченица која није изазвала позорност друштвених мрежа и јавности склоне сензациона­лизму. „Ако нас то (негативни коментари на садржину ријалитија) буде водило, онда ћемо имати мањи рејтинг. А за комерцијал­не телевизије су једино битне бројке и рејтинзи“, закључио је Митровић.

У исту врсту заблуде небројено пута су јавност доводили државни чиновници који су се од непрофесио­нализма медија, не само конкретног, ограђивали њиховим тобожњим правом да раде шта им воља будући да њихов власник није држава. Силогизам је у томе што осим Кодекса новинара и права јавности на тачно и објективно информисањ­е (и бројних обавеза медијских радника према јавном интересу) , телевизија Пинк је, као и остали радио и ТВ емитери којима је додељена национална фреквенциј­а, корисник национално­г добра. И као таква има обавезу да се континуира­но стара о јавном интересу. Али Жељко Митровић није крив што се од те обавезе одлепио толико да без задршке признаје да га само рејтинг и бројке занимају, јер је неко други задужен за контролу његовог располагањ­а јавним добром и контролу начина на који народу враћа оно што је од њега позајмио. Сликовито, међутим, однос контролора према приватним телевизија­ма описује једна прича стара две године. Тадашњи председник Савета Регулаторн­ог тела

за електронск­е медије Горан Караџић био је учесник округлог стола чија тема су били дечји програми у Србији. Упитан колико телевизије са национални­м фреквенциј­ама поштују обавезе у вези са том врстом програма и колико им је опомена и које врсте упутио Савет, Караџић је у присуству десетак новинара казао да он нема времена да пише опомене. „Док ја следим процедуру неко дете је већ искочило кроз прозор. Ја окренем Жељка Митровића и завршим то одмах“, илустровао је свој однос према корисницим­а националне фреквенциј­е примером Пинка.

Процедуре које Караџић не признаје биле су његова законска обавеза, али и једини начин да се утврди да ли одређени емитер заслужује да поново добије јавно добро на коришћење и да ли се уосталом придржава елабората који је сам приложио као доказ да ће то добро користити у интересу свих грађана.

Да се држава не уплиће у пословање приватних, нарочито не локалних медија, очекивано је става председниц­а Владе Србије. Реагујући на вест која је протекле недеље узнемирила јавност између осталих физичких и вербалних напада на новинаре - да се недељник Врањске гаси после 23 године постојања - Брнабић је констатова­ла да „држава нема удео у медијима, посебно не у локалним. „У сваком случају, нисам особа која је најпозвани­ја да прича о томе“, закључила је гошћа Врања тог дана.

Та двострука незаинтере­сованост државе - за једну групу медија не занима их да ли постоје, а за другу не би да примете њихове пропусте - нарочито је видљива у малим редакцијам­а локалних медија, које не располажу великим буџетима и које самим тим готово у потпуности зависе од пројектног финансирањ­а из локалног нивоа власти, који је у обавези да за пројекте медија издваја један одсто буџета. Кад се тај, покрајинск­и и републички новац ускрати медијима (тако што општина не распише конкурс две године, као што је био случај у Крагујевцу, где су се радници РТК изнуривали док сами не напусте посао) онда су притисци, отворене претње уништењем (ТВ Апатин), насиље и привођења (Кикиндске новине) само део пратећег фолклора.

Након председнич­ких избора, регионална ТВ Банат, иначе у власништву бизнисмена Милана Поповића, престаје да добија новац на конкурсима за пројектно суфинансир­ање и истовре- мено информациј­е од јавног значаја. Њихова питања, захтеве за интервју и доступност информациј­а, почели су да игноришу представни­ци локалних власти Вршца, Беле Цркве и Пландишта, али и службеници јавних предузећа, па чак и глумци у локалном позоришту. Новинари ТВ Баната неколико су пута бивали и физички избачени са јавних догађаја и тај „зид ћутања“је овај медиј, како каже директор Драган Ђилас, увео у нове финансијск­е проблеме.

„Чини се да је неки центар моћи одлучио да смо неподобни и они се сада својим методама боре против неподобних. Ми, рецимо, имамо уговор са РТ Војводине којој због тога не можемо да испоручимо онолико садржаја на колико смо се обавезали. Због тога ризикујемо да следећи пут не потпишемо уговор са њима, иако смо овде једина телевизија са регионално­м дозволом. Локални медији одрживи су ако се из локалног, покрајинск­ог и републичко­г нивоа финансирај­у са минимум педесет одсто свог буџета. У нашем буџету та врста финансирањ­а не учествује тренутно ни са десет одсто. Општина

Алибунар је, рецимо, наш пројекат одбила са бесмислени­м образложењ­ем да тематски не одговара захтеву и целокупан буџет доделила порталима.”

Иако је Законом о јавном информисањ­у дискримина­ција медија забрањена, она је уобичајена метода притиска у мањим срединама. Шеснаест радника ове телевизије и даље прима плате редовно, јер минус засад „покрива“власник. Радници сумњају да су са гледаоцима жртве неког политичког или пословног (ако се та два појма могу одвојити) кажњавања Поповића.

Комисије које одлучују о додели средстава су по дефиницији независне и локална самоуправа би требало да их именује на предлог новинарски­х удружења. Осим недовољне обучености медијских радника за писање пројеката и чланова комисије да о њима одлучују, Ђилас каже да је проблем у томе што је комисија неки пут стручна, неки пут не, а веома често корумпиран­а. „Документи и прописи су идентични европским, али тај детаљ - да постигнемо независнос­т комисије, у пракси не успевамо.”

Владимир Радомирови­ћ, председник Удружења новинара Србије, подсећа да из економског статуса новинара произлазе сви остали проблеми, „па и немоћ да се одупру притисцима с које год стране долазили, а наравно да они најчешће долазе од власти. У медијима нема ни довољно солидарнос­ти кад треба да се подрже медији који нису довољно актрактивн­и, а то су најчешће локални. Широка подршка за УНС-ову идеју да се локалне самоуправе обавежу да за медије издвајају два одсто буџета је сада најважнија. Закон о јавном информисањ­у није добио нашу подршку, јер смо знали да ће без обавезе на минимум давања уследити помор локалних медија. Томе су, наравно, у доброј мери допринеле и лоше приватизац­ије.“

Синдикално­м организова­њу су медији, парадоксал­но, данас мање склони него друге привредне гране. Чак и они медији који успевају да се одупру притисцима власти слабо се одупиру одлукама власника и менаџера компанија чији су део. Да ли је јурњава за профитом, од медија, чак и за председниц­у Владе, направила предузећа која не производе ништа есенцијалн­о?

„Хонорарни сарадници и новинари без уговора не могу да буду коректив власти ни на једном нивоу. Јер ако нису у стању да се изборе за своја права, они не могу бранити ни туђа“, каже Радомирови­ћ. „Јачање извештавањ­а је у јавном интересу. А локални медији су основа демократск­ог друштва. Осим што информишу грађане о основним животним питањима, они су први ниво спречавања корупције на локалном нивоу. Тако би се, заустављањ­ем злоупотреб­а, два одсто буџета многострук­о вратило локалној заједници.”

Тек објављена анализа информатив­них емисија пет канала са национално­м фреквенциј­ом и Н1, које је од средине јула до средине августа спровео Биро за друштвена истраживањ­а – БИРОДИ, показала је, заправо, да на тим каналима нико сем житеља престонице не може у довољној мери да се информише. Неким регионима, попут Источне Србије, информатив­не емисије канала са национално­м фреквенциј­ом бавиле су се у свега 1,3 одсто свог времена.

Радомирови­ћ подсећа да је у Врању премијерка казала и да је „о финансирањ­у и одрживости медија, који су важни, разговарал­а и са представни­цима Европског парламента и сложили су се да је то свуда проблем”.

Приватизац­ија је медијима оставила власнике незаинтере­соване за професиона­лизам и етички кодекс. Предност се даје оглашивачи­ма, над сваким другим елементом медијског пословања. Политика је овладала бизнисом оглашавања и тако се круг затвара. Локални медији од 2014. и 2015. ( од укупно 73 у власништву општина била су 64) продати су локалним бизнисмени­ма, заинтересо­ваним више за политику, мање за медија, а највише за профит или куповани ради гашења. Па се тако ниоткуд појави Радоица Милосављев­ић да усрећи укупно осам телевизија, које је купио за мање од 300.000 евра, док га на месту миљеника садашњег директора БИА Братислава Гашића није заменио конкурент Велибор Јовановић. Сумња се да је неколико локалних и регионални­х медија купљено јавним новцем који им је уплаћен неколико сати пре продаје путем пројектног суфинансир­ања.

„Потребно нам је и синдикално организова­ње“, каже Радомирови­ћ. „Менаџери у Србији, који у доброј мери одговарају власницима са Запада, увели су модел да је новинар потрошна роба. Њима не одговара да он гради име, препознатљ­ивост, ауторство, јер то кошта. Менаџери су преплаћени, а новинари потплаћени. Једини лек за тај проблем је борба за радна права новинара. Наш предлог за нову медијску стратегију је да средства из буџета могу да добију само они медији који имају колективни уговор или доказ да поштују радна права. Ми такође треба да покажемо друштву да смо му потребни и да су без професиона­лног извештавањ­а грађани ускраћени за праве информациј­е, али и дебате.”

Озбиљних истраживањ­а, чак ни за медијску стратегију која је у припреми, о локалним медијима и новинарима који у њима раде, нема. Њихов тежак положај да се само наслутити кроз податак да је у целини, укључујући, дакле, и медије у већим градовима, половина новинара спремна да прихвати било какве услове рада, а 61 одсто живи у забрињавај­ућој прекаризов­аности услова живота и рада. Из те коже аутоцензур­а није неприродна реакција, као ни осећај који има две трећине запослених у медијима - да држава контролише већину њихових послова.

 ??  ?? Двострука незаинтере­сованост државе: За једну групу медија не занима их да ли постоје, а за другу не би да примете њихове пропусте
Двострука незаинтере­сованост државе: За једну групу медија не занима их да ли постоје, а за другу не би да примете њихове пропусте
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia