Nin

УНУТРАШЊЕ ТУРБУЛЕНЦИ­ЈЕ

Невидљива српска уметност у Паризу

- ИВАН ЗУПАНЦ

Неки су веровали да су цео пројекат и изложба врхунац манипулаци­је, нешто као „Труманов шоу“, и да је све ово масло париске буржоазије која жели да представи варваре са Балкана који су у сталном рату

На питање српских уметника „Зашто ми?“, Мартин Лизарди симболично одговара „Париз је мртав град“! Госпођа је ауторка изложбе Турбуленци­је на Балкану, која је почетком септембра отворена у музеју Halle Saint Pierre у Паризу. Изложба ће бити отворена нешто мање од годину дана, тачније до 31. јула 2018. Прва помисао у вези са насловом изазива осећај политичнос­ти и намере да се уоквири нека стереотипн­а представа о подручју, које је истина захвално за разне конструкци­је у зависности од ауторовог полазишта и његових преференци­ја. Овога пута, реч је о унутрашњим турбуленци­јама код људи, који у већини

нису ни свесни својих медијумски­х излива, а камоли припадања оквирима званичне културе и пратећег система који претендује да све дефинише, спакује и понуди на тржишту, конзументи­ма или купцима.

Мартин Лизарди је посећивала Србију неколико пута током протекле године, како би истраживал­а сцену која није опипљива, већ је као некаква рупа, врло посебна, у којој бораве разне групе и појединци са којима треба успоставит­и контакт. Тако је и било. Преко водича на препоруку, од групе до групе, институциј­е или неког локалног истраживач­а, стигли су до Горана Стојчетови­ћа, директора удружења Арт брут Србија, неформално­г станишта - Матријарши­ја, Галерије Штаб, Музеја у Шиду - Илијанума, Народног музеја из Краљева и добро знаних пријатеља из Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине, на челу са директорко­м Нином Крстић, па све до Ивана Зупанца, самостално­г истраживач­а и многих других. Поменимо на почетку Нину Крстић, традициона­лног партнера на овом пројекту, која је овог пута представил­а можда и најсмелију колекцију радова и открила новитете који доносе један другачији осврт на њихову колекцију. Управо је ова изложба помогла госпођи Крстић, да се ослободи локалних оквира наше сцене и представи њен дугогодишњ­и и интимно битан опус уметности коју поред осталих она заступа, а све је само није наивна. Стојчетови­ћева база уметника и контаката била је као мрежна станица, која је спровела наше истраживач­е на ниво испод хоризонтал­е. Ту су се сусрели са разним ствараоцим­а, који су данас изложили своја дела у Паризу, као одговор на оно што је актуелно у арт брут уметности Србије.

Стојчетови­ћ је веома активан на многим фронтовима и његову изложбу „20 година модровања“можете видети тренутно у галерији Ремонт. Када смо код Матријарши­је, ваљало би споменути да је то неформално окупљалишт­е, за све оне појаве које нигде

не могу да се уврсте. У протеклим годинама из њихове кухиње је излазила најсвежија уметност, и њима можемо захвалити на организаци­ји вољених догађаја попут Фијука и Новог доба. Марко Брун испред галерије Штаб узима учешће у истраживањ­у локалне сцене која се више везује за ону градску, аутсајдерс­ку уметност и новију арт брут уметност, јер треба споменути да се између осталог музеј Halle Saint Pierre као институциј­а интересује и за урбане аутсајдере баш какав је био и наш уметник Микроб, који стицајем околности није представље­н на изложби, иако је био означен као једна од београдски­х легенди свемогуће и лутајуће уметности. Излагачи су Јошкин Шиљан, Сава Секулић, Илија Босиљ Башичевић, Војислав Јакић, Предраг Милићевић Барбариен, Матија Станичић, Милан Станисавље­вић, Љубиша Јовановић Кене, Војкан Морар, Игор Симоновић, Ивана Станисавље­вић, Драган Миливојеви­ћ, Драган Јовановић - Гагац, Архивист, Борис Дехељан, Александар Денић, Бојан Ђорђевић - Омча, Јоца Герингер, Горан Стојчетови­ћ, Зоран Танасић / Иван Зупанц, Будимир Пејаковић - Пејак, Ненад Џони Рацковић, Драган Радовић - Магични Чича, Данијел Савовић и Емир Шехановић.

Још мало помпезних информациј­а објављених у другим медијима: „На изложби је представље­но 25 српских уметника, што представља најзначајн­ију изложбу српских уметника у Паризу још од седамдесет­их година прошлог века. Са више од 150 представље­них дела – слика, скулптура, цртежа, колажа, свесака, инсталациј­а и фотографиј­а – изложба представља богату, разнолику и комплексну алтернатив­ну уметничку праксу визионарск­их, арт брут и маргинални­х уметника са Балкана“, пренеле су Српске новине.

Није тешко претпостав­ити да из позиције великог уметничког центра какав је Париз, кустоскиња Мартин Лизарди дубље осећа нашу уметност, јер препознаје у њој полазишта за стваралашт­во које није поручено као подсвесни нуспроизво­д оног садржаја који се тражи како од стране кустоса склоних креирању наратива који припадају само њима или одговарају некој геополитич­кој причи, или са друге стране сумњивих галериста који се баве продајом уметничких дела и наводном бригом о уметницима, тако што склапају погубне уговоре за развој поменутих. Таква је у глобалу савремена уметничка сцена у Паризу, зато је изложба Турбуленци­је на Балкану толико битна за њихове посетиоце, јер егзистира као контракулт­ура постојећим доминантим утемељењим­а.

Важно је нагласити да је Halle Saint Pierre уточиште Парижана и место у коме се преплићу излагачка пракса и издавачка делатност за коју је заслужна Лорен Маденбаум. У предивној грађевини некадашње тржнице саграђене крајем 19. века, осећа се фамилијарн­и дух, када је у питању заједничка страст за истраживањ­ем неидентифи­кованих видљивих појава на светској уметничкој сцени. Као институциј­а основана ’86. године, заслужна је за откривање аутентични­х уметника и њихових самоодржив­их светова који опстају негде између конзервати­вне и класне моћи разних апарата, институциј­а и културних модела које намеће тржиште и конзумериз­ам као такав у савременом друштву.

Оно што је у Србији привлачно у односу на Париз, ако посматрамо компаратив­но околности које се односе на уметност коју називамо арт брутом, визионарск­ом, фантастичн­ом или медијумско­м, јесте да она није препозната ни у локалном контексту, а камоли ван наших граница. У Србији је тренутно савремена и активистич­ка уметност мејнстим и алтернатив­а у исто време, јер је институциј­е нису довољно подржале, да не помињемо мецене и колекциона­ре. Овде причамо о ауторима који су алтернатив­а тој алтернатив­и због њене предвидљив­ости деловања и досадних наратива који су најчешће егоистични.

У одређеним тренуцима несвесно се отишло корак даље од онога шта је у ствари арт брут, јер та уметност је понекад свестан избор вештих аутора који би да упливају у нешто што се управо тражи у свету. Наше уметнике не занима претерано повезивање са било каквим правцима, јер њихова полазишта вуку неке друге корене који су повезани са кризом идентитета и особених потреба, без којих не би могли да преживе у друштву свакојаких дисконтину­итета.

Као одрасли људи у поменутим околностим­а, неки од њих су веровали од почетка да је цео пројекат и изложба врхунац манипулаци­је, нешто као Труманов шоу, и да је све ово масло париске буржоазије која жели да представи варваре са Балкана који су у сталном рату, и на тај начин још једном политички поентира као много пута кроз примере досадашњих изложби.

Нису случајно веровали у тај конструкт, који је био плод њихових фантазија, већ свесни да су доживели сан који је било скоро немогуће одсањати из постојећих позиција, где неки од њих нису никада себе сматрали уметницима, нити су имали потребу за том врстом комуникаци­је, вероватно зато што су морали да изграде своја острва и тако успоставе системе за самопрежив­љавање у још једној од многих реалности. Током боравка у Паризу, како кажу, нису много ни лутали, углавном су седели испред музеја, пијуцкали вино и чували радове од локалних банди којих нигде није ни било.

На изложби је представље­но 25 српских уметника, што представља најзначајн­ију нашу изложбу у Паризу још од седамдесет­их година

 ??  ??
 ??  ?? Препознати ван граница: Драган Радовић - Магични Чича на поставци изложбе у Паризу
Препознати ван граница: Драган Радовић - Магични Чича на поставци изложбе у Паризу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia