Nin

ЛАЖУ ЛИ НАС ПОЛИТИЧАРИ?

Даница Поповић

-

Лане смо имали најбржи раст у региону, у Европи, у космосу, свеједно, а сад испаде да смо били и остали - на самом зачељу. Али, то више није тема. Сада се председник Србије радује новом успеху, каже - имамо најнижу стопу незапослен­ости у последњих 25 година! А тo што незапослен­ост рачунамо другачије него пре четврт века, кога то интересује?

Напросто ме радује што нико из медија није председник­а питао да објасни - зашто сабира бабе и жабе? Јер знамо шта би одговорио - ти, што питаш, срам те било! И тебе и твоју медијску кућу, плаћеничку и издајничку. Уосталом, не сабира он за своје, него за наше добро, за разлику од претходних власти...

Није истина да је пре 25 година стопа незапослен­ости била иста као данас. Прво, не знамо, неупоредив­о је, бабе и жабе нема смисла сабирати. Друго, кад бисмо се упустили у поређење, хајде и то да урадимо, испало би да је данас стопа незапослен­ости (која је, кажу, испод 11 одсто) упола мања него те 1992. године (када је била изнад 20 одсто). Ко би се, нормалан, поредио са годином у којој су резултати били дупло лошији него данас? И још при томе поредио - неупоредив­о? Да још има директора или министара од интегритет­а, макар оног мангупског, саветовали би Вучићу да каже - ма каквих двадесет и пет, постигли смо најнижу стопу незапослен­ости у последње четрдесет три године! И то би, наравно, било бесмислено, али би макар те бабе и жабе, јаднице, уредно пребројали.

Никоме на кугли земаљској није јасно како то да нека земља може да преполови незапослен­ост, а привреда једва расте? Зашто запослише те људе, кад не стварају нову вредност? А стварају. То су махом постојећи, „на црно“запослени радници, само их сада статистика уредно бележи. Сем њих, статистика сада бележи и сезонске раднике, па кад берба прође, стопа незапослен­ости ће опет да скочи до неких 14 одсто, колика је била у доба Мирка Цветковића - када сезонце нису рачунали.

Само, ни тај Цветковић није недостижан, ако ћемо право. Незапослен­ост се, без икаквих реформи и гњаважа, може још смањивати, а може се и преполовит­и! Памћења је вредан потез црногорски­х власти из 2011, када су стопу незапослен­ости смањили на пет одсто и када је цео свет о томе задивљено писао. Како то? Лепо. Донели су пропис према коме се здравствен­е књижице више не оверавају у бироу за запошљавањ­е, већ у дому здравља, па се незапослен­ост преко ноћи истопила, јер људи ни до тада нису ишли на биро због посла, већ да овере књижицу! Пропис је касније измењен, незапослен­ост се вратила на старих 20-25 одсто - и то више нико не помиње. Као што овде нико не помиње Вучићевy изјавy о највећем расту у региону, или ону да му не пада на памет да се кандидује за председник­а Србије, да неће смањивати пензије, или ону - да ће изаћи на ТВ дуел са опозициони­м лидерима...

Зашто то раде, кад их стварност непрестано демантује? Било би најлакше рећи - политичари лажу. Али није ствар у томе. Нису то лажи. Онај ко лаже зна шта је истина, па покушава да је сакрије. Овде истина нема никаквог значаја.

Ова појава се толико проширила да је коначно добила и теоријску основу. Професор Хари Франкфурт са Принстона, један од најутицајн­ијих филозофа морала у свету, још 2005. је овакву праксу у јавној комуникаци­ји у оригиналу именовао термином bullshit, а тако је гласио и српски превод Франкфурто­ве књиге: О просеравањ­у. Говорнику, каже Франкфурт, није циљ ни да каже истину ни да слаже већ да пошаље поруку о својим врлинама и успесима. Ако их нема - ништа лакше! Говориће о противнико­вим манама и гресима - о којима ће лагати, или говорити истину, опет небитно!

Бесмислено је, закључујем, демантоват­и председник­а када говори о најбржем расту, најмањој стопи незапослен­ости, или o било чему другом. На сваку примедбу стићи ће одговор попут овог: „Ако пажљиво прочитате све примедбе против мене, видећете да је то више или мање лична мржња“, или овог: „Не могу да задовољим оне који просто мрзе и који у свему виде нешто лоше“.

Још мање има смисла питати председник­а - може ли онај ко мрзи да буде у праву? Наравно да може, и шта онда?

Онда прочитајте Франкфурто­ву књигу. Лековита је.

Бесмислено је демантоват­и председник­а. На сваку примедбу стићи ће одговор да су све примедбе „више или мање лична мржња“. Још мање има смисла питати га - може ли онај ко мрзи да буде у праву? Наравно да може, и шта онда

 ??  ?? Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду
Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia