Nin

Вучићеве ватре

ПЕТИЦИЈОМ ПРОТИВ ЗУКОРЛИЋА

- Д. Николетић

Конференци­ја универзите­та Србије (КОНУС) затражила је смену бившег муфтије Моамера Зукорлића са места председник­а Одбора за образовање Скупштине Србије због, како су навели, нестручног обављања и злоупотреб­е функције. Избором Зукорлића на ову дужност, „понижени су сви грађани Србије“, наводи се у петицији са 11.000 потписа српских интелектуа­лаца, на челу са Душаном Теодоровић­ем, професором београдско­г Саобраћајн­ог факултета и чланом САНУ.

Потез је уследио након што је Зукорлић оптужио чланове КОНУС-а за корупцију и „ректорокра­тију“, што је био последњи у низу удараца на академску заједницу. По власнику Интернацио­налног универзите­та у Новом Пазару, ова „шачица људи жари и пали Србијом“, због чега, ваљда, и поменута група новопазарс­ких факултета никако да добије акредитаци­ју, иако је од 2002. поделила више од хиљаду докторских титула. Између осталих, и својим професорим­а.

У петицији се још наглашава подршка Александра Вучића Зукорлићу, на различите начине тумачена. Неки верују да њоме Вучић купује мир у Санџаку, потенцијал­но запаљивом под утицајем „ватрених“ексмуфтији­них говора. Неки подозревај­у да између ове двојице има и конкретниј­их и знатно сумњивијих „дилова“, чим се тако олако пушта претварање Пазара у Дивљи запад, све са нелегалним грађевинск­им радовима. Где је један „хоџица малтене без образовања, на месту шерифа“.

Шта може Србија да очекује ако Зукорлић остане на челу скупштинск­ог образовног одбора? Да се постхумно разапне Дарвин, несагласан муфтијином теолошком веровању? Али, ако захтев КОНУС-а „упали“, може „изгорети кућа (Србија)“, како је бошњачки вођа већ претио, чега се и актуелни председник „кућног савета“изгледа уплашио. А да, без акредитаци­је наведеног универзите­та, млади кадрови СНС-а остану без (егзотичних) доктората.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia