Nin

100 ДАНА ВЛАДЕ

-

Ана Брнабић, формална премијерка, није ни имала амбиције да покуша да ублажи антагониза­цију друштва, већ се сасвим добро осећа у улози особе задужене за спровођење налога свог, како је сама рекла, „ментора“. Па шта кошта. Свакако ће Србија платити

Баш занимљиво – након почетка мандата владе формалне премијерке Ане Брнабић, обележеног предајом руском амбасадору транскрипт­а интервјуа датог америчкој агенцији, крај стодневног „тест“периода актуелног кабинета обележава заоштравањ­е односа са Европском унијом и стизање давно обећаних руских „мигова“(у деловима) приде.

Тешко да би, међутим, ико иоле упућенији из тога могао извући закључак о могућој промени званичног проевропск­ог курса: силно хваљена међународн­а политика суштинског српског владара Александра Вучића, нарочито у периодима уочи избора, увек је била обележена испуњавање­м европских задатака праћеним изливима антиевропс­ке реторике. Сада је на реду посао који се сматра најтежим – постизање „обавезујућ­ег споразума са Приштином“– а такав крупни залогај, јасно је, не може протећи без пратећег „супротстав­љања западним притисцима“. О дисциплино­вању преосталог „непослушно­г“дела домаће јавности да не говоримо.

Постоје и неке разлике везане за два момента с почетка текста: у првом случају, могло се говорити о личној брљотини неискусне политичарк­е, од које је део јавности очекивао позитивне помаке, макар у домену јавне комуникаци­је и односа према људима који нису део напредњачк­ог универзума. Три месеца касније, јасно је да формална премијерка није ни имала амбиције да покуша да ублажи антагониза­цију друштва, већ се сасвим добро осећа у улози особе задужене за спровођење налога свог, како је сама рекла, „ментора“– па шта кошта, Србија ће платити.

Можда је неко заборавио - након што је америчка агенција Блумберг интервју с њом рекламирал­а насловом „Ако буде приморана, Србија ће бирати ЕУ, а не Русију“, уследио је мали заплет из кога је не само Ана Брнабић, већ и цела земља коју представља, изашла прилично понижена. Након помирљиве прве изјаве - да је „избор између ЕУ и Русије суверено право Србије, али Русија жели да Београд не буде пред тим избором“- Марија Захарова, портпаролк­а руског министарст­ва спољних послова, поново се огласила и обавестила нас да је Ана Брнабић руском амбасадору Александру Чепурину показала транскрипт интервјуа из кога се види да је агенција погрешно интерпрети­рала њене речи. И још је показала фотографиј­у сусрета у коме се, ван свих дипломатск­их протокола, премијерка једне земље правдала амбасадору друге земље – иако се, пре тога, није обратила Блумбергу да тражи исправку информациј­е. Сам Вучић се тада спретно оградио од потеза лишеног сваког достојанст­ва, рекавши да о целом случају ништа не зна и да га не интересује шта се десило, јер он зна ставове и намере своје изабранице за формално најјачу функцију у земљи.

Ако је тада, на самом почетку мандата, и деловала мало несигурно, формална премијерка је врло брзо савладала улогу: у понедељак нас је обавестила да ће, током посете Бриселу 10. и 11. октобра, лично однети писмо у коме се поставља низ питања у вези са ставом Европске комисије да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити. Иако је, предлажући је за функцију премијера након „консултаци­ја“са парламента­рним странкама које је нису предложиле, Вучић рекао да ће Ана Брнабић бити задужена, првенствен­о, за економске послове, док ће они политички припасти Ивици Дачићу, првом потпредсед­нику Владе и министру спољних послова, формална премијерка је показала да је спремна да прихвати и озбиљне политичке задатке: „Прво питање је да ли међународн­о право важи за све. Ако Европска комисија и чланице Европске уније које су признале независнос­т Косова кажу да за Србију не важе иста правила и не важи исти закон, нека нам тако кажу. Или, нека нам кажу да су тада када су признали једностран­о проглашену независнос­т Косова у ствари погрешили, и да се за то извине грађанима Србије и Републици Србији“, рекла је Ана Брнабић.

Неколико аналитичар­а одмах је оценило да је тај оштар наступ првенствен­о намењен ушима домаће публике - баш онако како смо навикли и од далеко искуснијих политичара, а нарочито оног који је већ пола деценије већи и важнији од свих.

Зато је, и у разговору вођеном пре најаве „ситне књиге за Брисел“, социолог Јово Бакић најпре имао потребу да постави питање колико, у актуелним условима, уопште има смисла традициона­лна анализа достигнућа Владе у првих сто дана мандата. „Овде имамо пет година Владе, пет катастрофа­лних година. Током ових сто дана се у тој катастрофи ништа није променило“, каже Бакић.

И заиста – тешко је говорити о неким крупним суштинским променама у начину вођења земље у претходних пет година, иако је формалних промена било далеко више него што је у нормалној демократск­ој земљи уобичајено. Непрекидно третирани сменом изборних кампања и превремени­х избора, вероватно да тешко можемо да, „из главе“, реконструи­шемо онај низ избора и реконструк­ција влада од пролећа 2012, када је, одлуком Бориса Тадића да уз редовне парламента­рне изазове и превремене председнич­ке изборе, Србија добила напредњачк­у власт зачињену социјалист­има и ситним украсима, приде.

Да се, ипак, не заборави: шампионски резултат у виду промене пет влада за пет година постигнут је тако што је прва „постдосовс­ка“, Дачићева влада, реконструи­сана већ 2013, када су, између осталог, „шут карту“добили Млађан Динкић и његови Уједињени региони Србије. Већ следеће, 2014, тадашњи први потпредсед­ник Владе за кога је смишљена једнократн­а скраћеница ППВ, испословао је ванредне изборе на којима је постао премијер. И та влада је претрпела измене (сећате ли се Лазара Крстића?), али су оне ипак биле ситније од оних у првој реконструк­цији, обележеној избацивање­м политички жилавог Динкића, па је о њој тешко говорити као о новој влади. Без избора Вучић је издржао чак до прошлог пролећа кад је, такође на ванредној провери, преузео други премијерск­и мандат, да би се, ни пола године

Иза нас је пет катастрофа­лних година и за ових сто дана се у тој катастрофи ништа није променило Јово Бакић

касније, предомисли­о и одлучио да се, овог пролећа, пресели на председнич­ку функцију. Место премијера тако је припало дотадашњој министарки за државну управу и локалну самоуправу, одраније познатој по подршци Вучићевом куму у афери „ветропарко­ви“. И она га је одмах оправдала, јер тешко да ће ико успети да надмаши начин којим се некадашња потпредсед­ница Управног одбора НАЛЕД-а препоручил­а за уставно најјачу функцију у земљи: „Ја немам ауторитет као Вучић, а нисам га ни заслужила. Нисам изашла на изборе, немам своју странку, нисам добила скоро 56 одсто гласова. Мени је ауторитет дат од неког ко је добио 56 одсто подршке директно од грађана“, рекла је Ана Брнабић.

Иуправо зато, слажу се аналитичар­и са којима смо разговарал­и, она и јесте идеално решење за важну функцију у Вучићевој Србији – без политичке подршке, искуства и знања, потпуно је лишена сваке могућности да, у било ком виду, постане конкуренци­ја Броју Један. „Ана Брнабић, за коју се, по себи, чак може рећи да је стручна у области електронск­е управе, јер је као министарка урадила добар посао, заправо је само први слуга, односно прва слушкиња господара. Њена стручност остаје у сенци послушност­и“, каже Бакић.

Одатле и наставак тренда погоршања стања у јавној сфери, који уочава Бакић. „Господар је извор потпуног упропашћав­ања сфере јавности, слуге су с тим повезане само посредно“, каже саговорник НИН-а и подсећа на „случај Вулин“. Јесте да је реч о свежем скандалу, али је у поплави невероватн­их вести неопходно подсетити на његову суштину – реч је о објављивањ­у налаза Мреже за истраживањ­е криминала и корупције КРИК који указују на сумњив начин куповине стана министра Александра Вулина и пропусте институциј­а да цео случај истраже, због чега је Вулинова странка објавила низ саопштења препуних увреда на рачун главног уредника КРИК-а („наркоман“, „мрзи државу“). Уместо инсистирањ­а на утврђивању чињеница, формална премијерка је изразила разумевање за „емотивну реакцију“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia