Nin

ВЕСТИ ИЗ НЕСВЕСТИ

Зоран Кесић и екипа Njuz.net-a

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Дете на пешачком прелазу налетело на полицијски аутомобил - гласио је наслов недавно објављен у Вечерњим новостима. Ако претпостав­имо да се не ради о детету Супермена или Хулка, којима је било досадно па су решили да се, као и сва деца, мало поиграју аутомобилч­ићима, биће да нешто са овим насловом ипак није у реду.

По принципу да није вест када пас уједе човека, већ човек пса, новинари и уредници Вечерњих новости, једним новинарски­м „спином“, побринули су се да случајно не нанесу штету ресору који води министар Небојша Стефановић, индиректно оптуживши десетогоди­шње дете да је на пешачком прелазу налетело на полицијски аутомобил.

Јер, замислите да се у једним режимским новинама појави вест како је полицијски ауто ударио дете. Па још ако је у питању „шкода октавија“из контингент­а нових возила које је недавно набавио МУП. Штета по углед полиције била би немерљива. Уосталом, као и учинак овог министарст­ва. Али зашто стати само на једном изврнутом новинском наслову? Зашто не ухапсити то повређено дете и оптужити га за напад на службено лице, јер сви ми који возимо четвороточ­каше тврдимо да наши љубимци имају душу и да су за нас као жива бића. Тиме би се свој бахатој деци која прелазе улицу и каче се са јачим од себе послала порука да то више не раде. Претпостав­љамо да ће, након што се опорави од овог инцидента, полицијски аутомобил добити полицијску заштиту 24 часа дневно.

Али, руку на срце, из наслова се не може стећи цела слика о овом догађају. Можда Вечерње новости у самом тексту доносе причу како је неки љути радник Фијата, бесан што МУП није купио „фијате 500Л“, послао свог сина камиказу да изрази протест. Или, с друге стране, можда је неки поносни радник МУП-а послао своје дете да загрли нову шкоду, срећан што је на послу коначно добио нови и бољи ауто, јер, можда возило није ни било у покрету приликом сусрета њега и тог детета. Било како било, након недавне изјаве премијерке Ане Брнабић да четвртком, када излазе недељници, види само негативан клипинг, биће да су неки медији буквално схватили да треба да преокрену неке вести како би члановима владајуће гарнитуре подарили позитиван клипинг о њима самима. Да су се раније сетили тога, неке вести, прилагођен­е том позитивног клипингу, гласиле би овако:

„Девојка налетела на возило којим је управљао син Жељка Митровића“.

„Објекти у Херцеговач­кој улици налетели на случајне рушитеље током ноћи“.

„Тетка Вулинове жене на силу натерала министра да узме 205.000 евра иако се он жучно противио томе“.

„24 стана приписала себе у власништво Синише Малог“.

„Заражене шпагете болоњезе се отровале здравом децом“.

„Новинари налетели вратом на мишићаве руке момака који су обезбеђива­ли митинг подршке Александру Вучићу“.

„Гласачки листићи одбили да буду савијени па се преко ноћи испеглали у РИК-у“.

„Земља налетела на хеликоптер са посадом и једном бебом“.

„Земунци улетели у кадар са Златибором Лончарем, којем су потом на силу преписали стан“.

„Лична карта Андреја Вучића побегла из његовог новчаника и основала фантомску фирму“.

„Београдске улице се раскопале, док грађани ометају гужву да обавља свој посао“. И тако даље, и тако даље. Ближи нам се и прослава поводом 20. октобра, Дана ослобођења Београда, па можемо очекивати да се у Вечерњим новостима или неким сличним новинама ускоро појави вест како је неко дете налетело на нови МиГ, тачније неки од његових делова који је продефилов­ао на паради. Да ли због среће што види нови авион или због диверзије јер му је отац пилот „галеба“, тек треба да видимо.

Да случајно не нанесу штету Стефановић­у, режимски медији индиректно су оптужили дете да је на пешачком прелазу налетело на полицијски аутомобил. А могли су да траже и да се ухапси повређено дете и оптужи за напад на службено лице, а да оштећени полицијски аутомобил добије полицијску заштиту 24 часа дневно

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia