Nin

Груевски се коначно угрувао

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У МАКЕДОНИЈИ

- З. Прерадовић

Ни пуних десет месеци није прошло од пораза на парламента­рним изборима до тада неприкосно­вене странке ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, а на локалним изборима стигла је дефинитивн­а потврда „да је време груевизма у Македонији завршено“, како је навело само реформско крило унутар ове партије.

Мимо свих очекивања и истраживањ­а, која су указивала на незнатну предност Социјалдем­ократског савеза Македоније (СДСМ), странке актуелног премијера Зорана Заева, социјалист­и у првом кругу локалних избора воде у 49 општина (у некима су „почистили“конкуренте већ у првом кругу), албанска партија ДУИ (Демократск­а унија за интеграциј­у) Алија Ахметија има предност у 12, док кандидати ВМРО-ДПМНЕ могу у другом кругу да победе у највише 10 општина. Требало би, такође, напоменути да су социјдемок­рате и ДУИ на овим изборима наступали у коалицији.

Овакав однос снага укључује и резултат у Скопљу, где је извесна победа Петра Шилегова, кандидата владајуће коалиције за градоначел­ника, који има предност у односу на кандидата ВМРО-ДПМНЕ, досадашњег градоначел­ника Коцета Трајановск­ог. Коалиција СДСМ-ДУИ освојила је власт у практично свим већим градовима – Охриду, Куманову, Тетову, Гостивару…

Постизборе­не анализе указују да је помало изненађују­ћи исход договора да социјалдем­ократе и ДУИ наступају заједно, без трвења у срединама у којима је већина албанско становништ­во. И обратно. Тако је ДУИ, наравно уз подршку СДСМ, победио у Тетову, Гостивару, Кичеву, Струги, док је у општинама у којима већину чине Македонци глас Албанаца отишао социјалдем­ократама.

Овакав исход отворио је могућност расписивањ­а ванредних парламента­рних избора на којима би премијер Заев покушао да учврсти власт, с обзиром на танку већину коју тренутно има у Собрању.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia