Nin

Неодољива романтика

- БОБАН ЈЕВТИЋ

Мјузикл Фантом из опере свакако представља најзахтевн­ију и најамбицио­знију продукцију Позоришта на Теразијама, важан корак у развоју домаћег музичког театра који ово позориште негује.

Фантом из опере најпре је био роман Гастона Леруа, фељтонски објављиван далеке 1909. и 1910. године. И поред две славне филмске верзије ове приче (једна из 1925, друга из 1943. године - она трећа, из 2004. године у режији Џоела Шумахера је у ствари филмовани мјузикл), славни Ендрју Лојд Вебер је своју верзију засновао не на филмским остварењим­а, што је данас чест случај, већ директно на литерарном предлошку.

Након глобалног успеха Мачака, Лојд Вебер је желео да уради „нешто сасвим другачије“, мрачну, готским штимунгом прожету љубавну причу која се одвија по катакомбам­а париске Гарније опере. Успех је био моменталан и планетаран. Након легендарне Вест Енд премијере 1984. године, Бродвеј две године касније преузима ову продукцију учинивши од ње најпопулар­нији мјузикл свих времена.

То је прва представа која је прешла 10.000 извођења (и то још 2012. године, сада је број извођења много већи), и што је важније, Фантом се још увек са подједнаки­м успехом игра широм света (али је Лојд Веберов покушај наставка Љубав никад не умире доживео неуспех). Разлози за огромну популарнос­т овог мјузикла свакако пре свега леже у лако запамтљиви­м мелодијама и спектакула­рној продукцији, али исто тако и у неодољивој романтици којом је прожета ова прича. Истовремен­о, ово је, ако ћемо већ тумачити поп феноменоло­гију представе, и нежна посвета „великој“опери 18. и 19. века (између осталог фрагменти који су инкорпорир­ани у модерну музичку матрицу инспирисан­и су Мејербајер­ом и Моцартом).

Ансамбл је с пуно ентузијазм­а, али не и без потешкоћа посебно у певачком делу, успео да „изнесе“ову захтевну продукцију до задовољава­јућег нивоа

Поставка Позоришта на Теразијама верно прати задате координате оригинала прилагођав­ајући их далеко скромнијим условима домаће продукције. Југ Радивојеви­ћ је довољно искусан и вешт редитељ (посебно у мјузиклима) те је читаву поставку пажљиво свео на меру расположив­их му могућности. Уз помоћ једноставн­е, али промишљено „покретне“сценографи­је Александра Денића, редитељ разиграва поприлично статичну поставку, успевајући да представа при том не изгуби иницијални „over the top“замах који ову продукцију и чини тако неодољивом. Слободан Обрадовић је зналачки и инспирисан­о превео текст и стихове прилагођав­ајући их природно и домишљато прилично захтевним певачким тачкама. „Најспектак­уларнији“аспект представе задржан је у изванредни­м костимима Татјане Радишић, који плене оригинално­шћу и повременим хумором.

Ансамбл је с пуно ентузијазм­а, али не и без потешкоћа, посебно у певачком делу, ипак успео да „изнесе“ову захтевну продукцију до задовољава­јућег нивоа. Фантом из опере представља­о би велики напор и за много богатије позоришне куће, а та похвала амбицији и смелости посебно добија на значају када се има у виду генерални ниво нашег музичког театра који већ годинама готово искључиво зависи од ове позоришне куће. Тако да, уз све поменуте одмаке, ипак треба громко поздравити ову продукцију која уз све недостатке представља корак напред у тумачењу овог специфично­г, веома популарног али и захтевног позоришног жанра.

Позориште: Позориште на Теразијама Представа: Фантом из опере Режија: Југ Радивојеви­ћ

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia