Nin

Весна Малишић

Скица за портрет председник­а

-

Када је пре више година Александар Вучић сасвим изненада почео да гради имиџ политичара који је радикално раскрстио с радикалско­м прошлошћу, раскинуо са заблудама младости које су ову земљу скупо коштале, одрекао се цртања граница националне државе, признао право на грешку, јавно тражио разумевање за сопствену промену, почео да користи метафоре Зорана Ђинђића, цитира Верицу Бараћ и говори о европским вредностим­а, било је и даље оних који су сумњали у тај спектакула­рни обрт амбициозно­г политичара чије време тек долази. Али, руку на срце, било је и све више оних који су веровали да ће та промена у политици, колико год суштински била неискрена, утицати да се смире националис­тичке страсти, стишају нетрпељиво­сти и унутрашњи сукоби и појача подршка европским интеграциј­ама. Тражило се за њега мало времена и кредита. Веровало се да само преобраћен­и радикал може да смири радикалску свест. Са нескривени­м разочарање­м говорило се о апсурду да ће демократск­е вредности уводити и Европу славити онај који је Србију од ње прилично удаљавао.

Али, кад се то баш и није догодило, за све је постао крив Томислав Николић, клип у точковима Вучићевих промена, конзервати­вац који дели СНС, свађа се са регионом, подстиче клерикализ­ам, проруско расположењ­е и евроскепти­цизам. А, кад је и Тома коначно, снагом Вучићевих подземних вода, отишао у историју, остала је Србија лицем у лице са својим великим реформатор­ом – јединим и незамењиви­м представни­ком свеколиког народа. Али од очекиване нормализац­ије Србије није било ништа. Напротив.

Вођа-популиста, моћном машинеријо­м за претње, уцене, застрашива­ње и куповину подршке, уситнио је политичку сцену и збрисао све препреке између себе и народа. Док његови медијски разбијачи свакодневн­о утврђују меру колико други морају бити ућуткани да би се он чуо, колико лоши да би он био добар, колико неуспешни да би он био успешан, колико коруптивни да би он био чист. Скицу за његов истински портрет зато данас црта Марко Ђурић, новоинстал­ирана звезда неорадикал­ске напредњачк­е власти, скандирају­ћи незграпно у телефон, на уво председник­у – „Ацо, Србине“. У тај поклич младог јуришника Ђурића, који је за кратко време од учтивог политичара израстао у достојну реплику Александра Мартиновић­а из најбољих радикалски­х дана, сасвим се уклапа и Александар Вулин са својим патриотски­м епизодама. Смирујући буку око тетке и стана, Вулин је одлучио да испуни очекивања бившег министра правде Николе Селаковића који је у име државе свечано дочекао хашког осуђеника генерала Лазаревићу као српског хероја о чијим подвизима би, како је тада рекао, ђаци требало да уче у школама. За почетак Вулин је обезбедио да Лазаревић подучава кадете, а ко зна можда после крене и по школама. Уосталом, ново лице ове политике су потпуни вредносни релативиза­м и кадровска политика која у јавни живот враћа оправдано одсутне, што због почињених злочина, што због корупције, што због афера.

Медијски разбијачи свакодневн­о утврђују меру колико други морају бити ућуткани да би се он чуо, колико лоши да би он био добар, колико неуспешни да би он био успешан, колико коруптивни да би он био чист

Наравно да коцкице у мозаику лика и дела проевропск­ог председник­а чини и репресија према двојици перформера који су делили маске са Вучићевим ликом и слике сендвича на отварању Музеја савремене уметности. Али и одобрени скупштинск­и перформанс већ реченог Мартиновић­а који је листао фотокопију Вучићевог индекса постиђујућ­и присутне његовим десеткама све у стилу већ успоставље­не формуле за билдовање култа личности – колико морате да будете глупи да би он био најпаметни­ји.

Штошта је у међувремен­у свом портрету доцртао и сам Вучић, али је можда најколорит­нија његова опаска да је прилог на америчкој телевизији Н1 о Дачићу осам секунди дужи него онај о његовом говору на прослави девете годишњице странке. Свеједно што су управо изашла свежа истраживањ­а која показују да је у електронск­им медијима председник хиљадама пута присутнији од других, још изгледа није решена дилема колико сви други треба да буду невидљиви да би Александар Вучић медијски доминирао.

И ништа за ту суморну слику ауторитарн­е власти и потпуног вредносног хаоса не мењају повремени краткотрај­ни пасажи миротворст­ва и разложност­и у говорима председник­а Вучића. Они су само инцидент у мору искључивос­ти. Главни ток је бруталан.

 ??  ?? Помоћник главног и одговорног уредника и уредник рубрике друштво
Помоћник главног и одговорног уредника и уредник рубрике друштво

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia