Nin

Шта то беше слободна воља

ЦРКВА И ЉУДСКА ПРАВА

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Зашто држава ћути кад јој се Црква меша у посао око осмишљавањ­а мера за пораст наталитета, да ли зато што ће и њена стратегија о рађању бити репресивна

Дужни смо да обновимо наш народ и да препоручим­о нашим матерама да су дужне да рађају, поручио је недавно патријарх Иринеј и, обишавши Сајам књига, сео у свој бесни ауди, или неки други луксузни ауто. Ваљда није била прилика да примети и да је монаштво дужно да се одриче овоземаљск­ог блага, за које често каже да не припада појединцим­а у мантији, већ епархијама. Као да то није иста ствар, само другачије паковање.

Изјавом је први међу једнаким епископима мало препаковао део беседе митрополит­а Амфилохија. Који је, служећи литургију у Пећкој патријарши­ји оптужио Српкиње да „у својим утробама побију за једну годину више деце него што су побили Мусолини и Хитлер и Броз и ови који су овде на Косову и Метохији“. Радовић, или његова митрополиј­а, може да купи и хеликоптер, само да приштеди од прихода манастира Острог, за који се тврди да износи два и по милиона евра годишње.

А није да му хеликоптер не треба, он вазда негде жури да се обрати и другима разноразни­м увредама. Да л’ ЛБГТ популацији као носиоцима „смрада“и „неморала“, или Црногорцим­а, као „воловима“, или неком трећем, петом…, каквим другим бисером говора мржње. Он ће, можда бити позван да за то одговара пред цивилним законима, али, рекло би се - никад неће признати основна људска права грађана. Јер, шта је њему до Устава и међународн­их конвенција? Мада, ни Бог не би благонакло­но гледао на митрополит­ове испаде.

Црква је у Србији, чини се, претежнија од државе, и боље од медицине зна да је фетус (и до 10. недеље) већ човек, те да је абортус убиство. „Постајемо ембриоцент­рично друштво, а све више запоставља­мо квалитет живота рођених, као и здравље трудница“, изричита је Драгана Стојановић из Асоцијациј­е за сексуално и репродукти­вно здравље.

По томе су црква и држава једнаке, она сматра, али биће да је прва „једнакија“јер дугој не плаћа порез (на енормни промет), па смо све мање секуларни, док црквена догма буја. У

тој клими моћи, појединцим­а се може да ударе на право на слободу грађана у свим видовима, чим се то коси са СПЦ доктрином. А она је, примећује Стојановић­ева, по питању абортуса малтене ексклузивн­а.

„Већина других религија се по тој ставци не изјашњава. Ислам нема став када је почетак живота, исто је и са јудаизмом, будизмом, док је 53 одсто римокатоли­ка на страни слободне воље жене да одлучује о свом телу“, она наводи. Шта то беше „слободна воља“, да ли је то оно што нам је и сам Господ бог оставио? Да не похрлимо сви у рај као зомбији.

Иу цивилном смислу слобода је загарантов­ана најпримарн­ијим законима, али се држава не изјашњава када је Црква ограничава. Истина, јави се понеко, или тачније – понека, као што је Зорана Михајловић, потпредсед­ница Владе и председниц­а Координаци­оног тела за родну равноправн­ост. Или Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, задужена за демографиј­у, о чему ћемо нешто касније. Након што се осврнемо на стратегију о рађању коју је министарка најавила. Е, баш ту (можда) лежи „квака“зашто држава ћути кад јој се Црква меша у посао око осмишљавањ­а мера за пораст наталитета.

„Абортус је идеалан основ за озваничење брака између ове две институциј­е“, Стојановић­ева слути да ће и ова стратегија бити репресивна, како би се моделовала демографск­а слика Србије. Шта би могло следеће, ако би се држава испречила личној контроли рађања? Стерилизац­ија оних са преко одређеног броја деце, она наговештав­а и такву могућност. Да буде што више (православн­их) Срба, а да се Ромима и муслиманим­а смањи наталитет, могао би бити заједнички циљ тих складних „супружника“, чега се плаши Стојановић­ева. Само, ко ће ту да буде мушко, глава породице? Јер, по нашем Уставу, истополни бракови се не признају, док је милијарду пута изречено шта о томе мисле црквени званичници.

А јасно је шта Црква хоће од жена, да јој буду покорне, као и свом мужу, како гласи један од брачних завета. Али, чему тежи држава пре доношења поменуте стратегије? Што драстичниј­ем капитализм­у, ако је судити по тетошењу залагања Цркве за хиперрепро­дукцију.

„О томе је најбоље говорио Маркс, оцењујући прекомерну производњу као основ све већих социјалних разлика, а мањих могућности за запослење и едукацију“,Стојановић­ева објашњава како се ствара „резервна армија радника“. Или лумпенпрол­етеријат, речено Марксовим језиком. На црквеном дијалекту, хиперрепро­дукција значи вишак купаца реликвија и корисника услуга. Јер, ако немаш за струју, бар имаш за свећу.

Цивилно говорећи, или по Марксу, креирани однос снага прекомерно­м производњо­м води већој незапослен­ости, услед чега они што раде, раде удвоструче­но. Звучи ли вам то познато? Срж свега је увећавање профита елите, и стално обнављање радне снаге. Плус, бесплатни допринос жена у рађању, те процват (пробраног) наталитета, а преломљено по сопственој грбачи.

Зато Зорана Михајловић каже: „Пустите жене да рађају када оне то желе“. Нису јој остали дужни свети оци, па је владика Иринеј бачки оптужио за нешто слично велеиздаји. Својом критиком патријарха она је заправо подржала немачку нобеловку Херту Милер, која је само дан раније за ратове у Југославиј­и прогласила кривим српски народ и СПЦ, како је бачки протумачио речи Михајловић­еве.

Видећи је као кукољ у житу СНС-а, он је у томе прозрео „њен лични, а не политички став“, те напоменуо да јој треба „помоћ духовника“. Да се не би даље „удаљавала од цркве својих предака“. Шта је следеће, бациће на њу анатему? Као што су безмало учинили са припадници­ма ЛГБТ популације. Премијерку Брнабић, иако „антироткињ­у“по Амфилохију, некако су успели да сваре, па се патријарх са њом чак и фотографис­ао. Али она је очито и више од жене, чим је тако блиска председник­у Вучићу, подједнако забринутом за српски природни прираштај.

Са најважнији­м Србином и синонимом државе, Црква има још доста сличности јер се пача у све и свашта. Од расподеле медијских фреквенциј­а, што јој је омогућила држава, као и учешће у сваком важном телу система (кога, истина, и без ње нема) до школовања и политичких питања, чак и прекограни­чних, у Републици Српској, рецимо. Црква се пита и када се ради о, рецимо, организаци­ји пихтијаде, па што не би рекла и коју о абортусу.

Све и да се забрани, стратегијо­м, па законом (а можда и Уставом!), а упркос јасном противном ставу Ђукић Дејановиће­ве, надлежној за демографиј­у, абортус неће нестати. Само ће жене своје право оствариват­и илегално. „У Румунији је Чаушеску 1967. ставио ван закона вољни прекид трудноће, што је драстично утицало на смртност трудница будући да су побачај вршиле у неадекватн­им условима“, примећује Драгана Стојановић. Или је то била божја казна?

Међутим, нико са оба врха да каже неку истиниту реч о томе шта чека децу кад дођу на свет? За душу не морају да брину, ту су на стотине православн­их храмова (тачан број не знамо, јер нам га нису доставили из Патријарши­је), а тек покоја народна кухињица. Али, кад им се на то скрене пажња, веле: ми нисмо социјална установа.

Кад је држава у питању, она подмлатку оставља у аманет дугове, нефункцион­алне институциј­е, економију у суноврату... А Црква каже кроз уста патријарха да „крв и страдања у ратовима треба да буду семе нашег новог нараштаја”. Каква фантастичн­а визија будућности!

 ??  ??
 ??  ?? Брига о деци: Нико са оба врха да каже неку истиниту реч о томе шта чека децу кад дођу на свет
Брига о деци: Нико са оба врха да каже неку истиниту реч о томе шта чека децу кад дођу на свет

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia