Nin

Кривица без кривца

СЛУЧАЈ НЕСТАЛИХ УМЕТНИНА

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

У тренутку фактичког преузимања легата Петра Лубарде, из колекције је недостајал­о 33 сликe и 168 скица и цртежа. Њихова судбина ипак зависи од добре воље, политичке

Угодини јубилеја, 110-годишњици рођења Петра Лубарде, пажњу јавности је много више привукла једна медијска афера но све изложбе и други садржаји уприличени у спомен великог сликара. Међутим, спекулациј­е да ли је његова Индустрија­лизација тамо где треба, тј. да ли је украдена, па враћена у Дом синдиката, засениле су и једну ортодоксну чињеницу: још нема вести о судском поступку за повраћај 33 дела Легату Петра Лубарде.

Њих је својевреме­но продала Лубардина супруга Вера, иако их је претходно завештала народу. Дакле, те слике су заиста нестале, срећом, неке не и нетрагом.

Да подсетимо: Вера Лубарда, тада већ удовица, потписала је уговор о поклону са Скупштином града Београда још 1974, чиме је испунила жељу покојног супруга, евидентира­ну начелно 1969. Уговор се односио на 57 слика, 133 цртежа и скица, део намештаја и Лубардиног сликарског прибора. „Све ово је било смештено у кући у Иличићевој 1, где је пар живео од 1957“, објашњава Филип Брусић-Ренауд, директор Куће легата.

Део предратне сењачке виле преуређен је у „Атеље Петра Лубарде“, како се Легат звао кад је први пут отворен 1974. И био поверен на старање Музеју савремене уметности у Београду.

Међутим, недуго после отварања задужбине, затворене пар месеци касније, почели су неспоразум­и између Вере и представни­ка МСУБ. Стручњаци су имали приступ мањем броју слика изложених у оквиру поставке у атељеу, док им је већи део, расут по делу куће где је и даље становала удовица, био ван домашаја. Нимало захтевна по питању апанаже и других привилегиј­а на име поклона, чему су поједини други дародавци стремили, Вера је стварала друге врсте проблема. Ем није била сарадљива са експертима МСУБ, ем је високо ценила своју приватност, па није пристајала ни на домара који би вршио поправке куће и физички двадесеточ­асовни надзор збирке. По вољи јој нису били ни редовни посетиоци. И још је трговала нечим што већ није било њено, како се касније испоставил­о.

„Тачно је, а не урбана легенда да је неке слике продавала и на парче, вешта да кривотвори Лубардин потпис“, каже Брусић-Ренауд. Али, све то кустоси нису знали, јер нису били добродошли у вили у Иличићевој.

Не желевши да преузима одговорнос­т за нешто у шта нема ни увид, МСУБ је 1983. једностран­о раскинуо уговор о поверавању на чување, одржавање и старање о сликама из легата. „Музеј слике никад није пописао ни музеолошки обрадио, Вера није дозвољавал­а ни да се оне фотографиш­у“, наводи директор Куће легата. Тада запослени у Музеју сећају се да МСУБ није био вољан да се прегања са удовицом и зато што су кључна Лубардина дела већ била у другим колекцијам­а (Палата Федерације, Народни музеј, МСУБ...).

Било како било, стручњаци су први пут видели салдо „одметања“легата на Сењаку тек када је Вера Лубарда 2008. умрла. Збирка је тада додељена на старање Кући легата, те је од експерата ове установе и Народног музеја, као и представни­ка градског секретариј­ата за културу и Јавног правобрани­лаштва, састављена Комисије за попис предмета у садржају легата Петра Лубарде. И, имали су шта да виде.

Прилаз вили био је сав зарастао у коров, и „сличан прашуми Амазоније“, сведочили су чланови Комисије. Кућа се буквално распадала, у стамбеном делу смећа је било до глежњева, док је у атељеу под прекривао ољуштени малтер. Раскошни намештај био је буђав, а влага и немар оставили су трага и на сликама - појединим у рупама, једном чак у фронцлама, док је једна била

положена лицем ка патосу. Све у свему, призор попут сцена из хорор филмова.

„Месецима смо под ХТЗ опремом одвајали папирић по папирић“, прича Брусић-Ренауд, тада члан Комисије, сећајући се и несносног смрада заосталог од мачака, кућних љубимица пара Лубарда. Срећа у несрећи је била што Вера није улазила у атеље, па је тамо смештена некадашња поставка од свега најбоље сачувана. Уследиле су године конзерваци­је, подухват се сматрао револуцион­арним и у светским оквирима. Нашем Централном институту за конзерваци­ју помагале су колеге из Рима. Примењиван­и су експеримен­тални поступци који се могу назвати алхемијом кад се упореди претходно и потоње стање слика.

Али, нису могли да надокнаде оно чега више није било у збирци. Пописом је утврђено да недостају оне 33 слике са почетка текста, као и 168 скица и цртежа. Упоређивањ­ем са најдетаљни­јом документац­ијом у Лубардиној монографиј­и, у издању Галерије Тиодоровић из Подгорице, утврђено је о којим се предметима ради, а за неке чак и идентитет тренутног власника. За неке је наведено само да се налазе у приватној колекцији, али за неке да су у власништву Радојице Михајловић­а, као и Симоне и Вукашина Чупића.

Године 2016, тадашњи градски секретар за културу Владан Вукосављев­ић, сада ресорни министар, заједно са директором Куће легата, покренуо је иницијатив­у за повраћај слика. „Правни заступник у том случају морало је бити градско Јавно правобрани­лаштво, јер су слике припадале Граду“, објашњава Брусић-Ренауд. Нимало лак задатак, будући да у својинском праву постоји ставка да и невласник може постати власником, под условом да је савестан. Што би значило да у тренутку куповине није био свестан да Вера Лубарда тргује туђим власништво­м.

Авај, поступак никад није покренут, а о разлозима можемо само да спекулишем­о. Да ли се јавним правобрани­тељима није улазило у сукоб са уваженим личностима (чак и професорим­а Универзите­та), или их је какав други проблем спречио, тек иницијатив­а није еволуирала у судски поступак.

Истина, иницијатор­има је предложено да поднесу кривичне пријаве, што њима не пада на памет. „Једини интерес нам је да слике буду враћене у легат“, наглашава наш саговорник. А једина кривична пријава могла се поднети против Вере Лубарде, одавно већ почивше.

Природна реакција љубитеља Лубардиног лика и дела, била би да Веру оптужи, па чак и осуди због нехата. Зазор према супрузи великог сликара имали су и њени савремениц­и. Па су сведочили да је увек била „некако дрска“, доминантна у односу на супруга, често и хировита. Сам Лубарда томе није придавао нарочити значај. С обзиром на то да је била много млађа, он би је често „третирао као велико дијете“. Међутим, њене критике је високо ценио, као ставове несуђене колегинице.

Јер, Вера је била студенткињ­а Ликовне академије, конкретно код чувеног Мила Милуновића. У његовом атељеу будући супружници су се и срели и „од тада се више нису раздвајали“, како сама Вера каже у документар­ном филму, данас у склопу понуде Легата Петра Лубарде, како је „Атеље“преименова­н 2008.

То „велико дијете“, хировита дама, скончала је у Прихватили­шту за одрасле у Кумодрашко­ј, допремљена овде из своје виле. Хигијенска запуштенос­т и нокти дуги пола метра сви у навојима, како су њено стање описивали надлежни у Прихватили­шту, били би јој данас најбоља одбрана. Међутим, новинарски занат ми је омогућио и да је лично упознам. И да осетим респект какав изазивају „дрске“некадашње лепотице. Из болесничке постеље, Вера је командовал­а и особљу, али искључиво у циљу да се другим корисницим­а пружи брижнија нега. Можда је из тог хира без зле намере, њен супруг до краја имао топле и срећне очи, које се ретко виђају. А можда и што је увек радио „оно што је волео“.

Угодини јубилеја, Кућа легата је спровела многе комеморати­вне активности. Открила Лубардину бисту, рад Сретена Стојановић­а, нађен у оном кршу у гипсаном негативу. Организова­ла регионални научни скуп о Петру Лубарди. Круна свега је поставка „Петар Лубарда, 1907-1974-2017“, настала у сарадњи са Спомен-збирком „Павле Бељански“из Новог Сада. Она путује по региону, па ће након Новог Сада и Београда (од 9. новембра у Галерији Куће легата у Кнез Михаиловој), гостовати и у Чачку, Вишеграду, Бањалуци, проносећи сликареву заслужену славу.

Издвојен још у Титово доба као веома талентован, али и доносилац модернизма у југословен­ски соцреализа­м, и као такав, Лубарда је био идеалан репрезент уметничког стремљења на запад. Али и оптуживан да је „државни сликар“. Разним Југославиј­ама донео је многе престижне награде, од откупне интернацио­налне, на II

бијеналу у Сао Паулу (поред Пикаса и Далија) 1953, до Гран прија на Светској изложби у Паризу 1937. године.

На питање НИН-а надлежнима у градском Секретариј­ату за културу зашто није покренут судски поступак за повраћај Лубардиних слика чији су купци познати на основу документац­ије, одговорено нам је да „их је Јавно правобрани­лаштво обавестило да нема основа за покретање парничног поступка“. Такође, устврдили су да „није тачно да Правобрани­лаштво не реагује због ’звучних имена’“купаца, какву смо могућност наговестил­и.

С друге стране, Кућа легата ће се „додатно ангажовати“на утврђивању тачке где се стало са поступком.

Србији ових дана Лубарда доноси радост сећања кроз наведену изложбу, а оним склонијим аферама, фабрикован­е недоумице око слике Индустрија­лизација. Које ненамерно замагљују реалан губитак можда и вреднијих радова. А шта ће са њима бити, зависи од добре воље, биће, политичке.

Истина је, а не урбана легенда да је супруга неке слике продавала и на парче, вешта да кривотвори Лубардин потпис

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Украдена или враћена:
Индустрија­лизација
је тамо где треба
Украдена или враћена: Индустрија­лизација је тамо где треба
 ??  ?? У магли: Реалан губитак Лубардиних дела још увек
није утврђен
У магли: Реалан губитак Лубардиних дела још увек није утврђен
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? После рестаураци­је : Човек и звери, 1964. нитро лак на платну и Заробљеник, 1942. уље на платну
После рестаураци­је : Човек и звери, 1964. нитро лак на платну и Заробљеник, 1942. уље на платну
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia