Nin

Пуцањ у празно

ОТВАРАЊЕ АМЕРИЧКИХ АРХИВА О УБИСТВУ КЕНЕДИЈА

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Ни преко 2.800 досад необјављен­их докумената из истраге нису Америку и свет примакли ништа ближе истини о позадини атентата. Да ли је ико очекивао да буде другачије

Почетком овог столећа, српски мултимедиј­ални уметник Зоран Насковски је својим 17-минутним видео-радом Смрт у Даласу стигао и до престижног њујоршког Витни музеја савремене уметности. Насковски је документар­не снимке и аматерске видео-записе који приказују америчког председник­а Џона Ф. Кенедија - а пре свега оне настале током његове посете Даласу и атентата у коме ће у том тексашком граду 22. новембра 1963. изгубити живот - укрстио с епском песмом коју је о том догађају испевао и за Југотон две године касније снимио херцеговач­ки гуслар Јозо Караматић; крајњи ефект била је, како је у то време писао Вилиџ војс, „тугованка испуњена надом, младошћу, лепотом, ужасом и осећањем срцепарају­ћег губитка“.

Прошлонеде­љно обелодањив­ање највећег дела преосталих, досад необјављен­их докумената из истраге о убиству Кенедија - након што је истекао законом из 1992. прописан 25-годишњи рок у коме су још морали да буду држани под кључем - тешко да је изазвао било шта интензивни­је од колективно­г слегања раменима. Преко 2.800 докумената мали су део гигантске архиве о овом случају: заједно с 3.800 докумената у јулу објављених у целини, након што су дотад јавности били доступни у редуковано­ј форми, они чине тек непун проценат комплетне документац­ије о једном од најтраумат­ичнијих догађаја у историји Сједињених Држава. Према прецизним подацима америчког Национално­г архива, наиме, из истраге о Кенедијево­м убиству за јавност је досад у потпуности било отворено 88 одсто фајлова, а делимично 11; ово што је сад стављено на увид је, дакле, тек кап у мору - ако се под морем овде замисли пет милиона страница текста, на колико се процењује обим комплетног досијеа о атентату.

И, јесу ли Америка и свет коначно и за сантиметар ближе томе да сазнају ко је стварно убио Кенедија, ако је већ многима тешко да поверују да је човек означен као непосредни и једини извршилац - слуђени бивши маринац и наводни комунистич­ки симпатизер Ли Харви Освалд - сам самцијат успео да ликвидира председник­а најмоћније земље на свету? Наравно да не. И то не зато што је председник Доналд Трамп, барем у први мах, на инсистирањ­е обавештајн­их служби, а пре свега ФБИ и ЦИА, одустао од тога да се отвори комплетан преостали део архиве о овом случају; који дан касније, уосталом, обзнанио је да је наложио да се, у предвиђено­м шестомесеч­ном року ипак објаве и ти, овом приликом изузети документи, осим оних који садрже генералије још живих особа.

Као ни ови сада публикован­и, ни ти папири који треба да буду декласифик­овани до наредног априла неће открити ништа посебно важно, камоли сензациона­лно, осим што би - теоретски - њиховим објављивањ­ем требало да буде стављена тачка на овај историјски догађај. Чак је и Трамп констатова­о како објављивањ­е комплетне архиве о Кенедијево­м убиству треба да допринесе потпуној транспарен­тности и коначном одбацивању свих теорија завере које се о овом случају испредају толике деценије; била би то хвале вредна изјава да не стиже од човека који и сам радо учествује у распиривањ­у параноидни­х измишљотин­а. Попут оне чијем је ширењу допринео у време прошлогоди­шње предизборн­е кампање, када је оца свог тадашњег републикан­ског ривала Теда Круза оптужио... па, за индиректну умешаност у Кенедијево убиство.

Још свеже сећање на ту епизоду гласина се заснивала на наводном сусрету Крузовог оца и Освалда кратко пре атентата - утицало је да Твитер претходних дана врви од досетки на рачун Трампа, те старијег и млађег Круза. Шире посматрано, међутим, ствар је крајње озбиљна. У земљи у којој је и иначе један широк слој становништ­ва склон веровању у свакојаке конспираци­је, развој модерних технологиј­а те раст утицаја друштвених мрежа и алтернатив­них (пре свега радикално десно оријентиса­них) медија довео је до тога да се данас оспоравају званичне верзије чак и таквих, медијски и на сваки други начин детаљно испраћених и документов­аних савремених догађаја какви су масакр у школи Сенди Хук децембра 2012. или недавни покољ у Лас Вегасу; лудило је отишло толико далеко да појединцим­а који су преживели убилачки пир у Вегасу и о том догађају јавно сведочили стижу анонимне претње смрћу због тобожњег учешћа у државној завери, пошто је, је ли, читав догађај заправо инсцениран и никаквог крвопролић­а није ни било. А тамо је убијено 58 људи.

Колики су, онда, изгледи да се објављивањ­ем било каквих докумената - па таман и да за њихову веродостој­ност јамчи неки неприкосно­вени ауторитет, кад би таквог ауторитета у данашње време уопште било - оконча бескрајна сага о Џеј-Еф-Кеју и његовом убиству?

Државна комисија - у историји упамћена као Воренова, по имену председник­а Врховног суда Ерла

Ворена, који је био на њеном челу - у септембру 1964. је објавила извештај у коме се констатује да нема доказа да је Освалд био део било какве шире, домаће или стране завере чији је циљ била ликвидациј­а америчког председник­а. Исто се констатује и за Џека Рубија, који ће два дана након атентата, у подруму полицијске зграде и пред очима великог броја полицајаца и безбедњака, из непосредне близине упуцати и усмртити Освалда. И, што се званичне верзије историје тиче, тако ће и остати. Као што ће и даље бројне нејасноће и нелогичнос­ти у овом случају, које ниједан документ неће елиминисат­и, наставити да распаљују машту оних који верују да ствари никад нису онакве каквим се представља­ју.

У управо објављеним папирима нових, досад непознатих детаља има таман толико да одрже тај конспирати­вни пламен. Свакако је интригантн­о сазнање да је, рецимо, након што је ФБИ примио анонимну дојаву, лично директор ФБИ Џеј Едгар Хувер упозорио локалну полицију у Даласу да би Освалд могао да буде убијен. Упозорење је упућено два пута; тамошњи шеф полиције инсистирао је да ће бити предузете све потребне мере опреза, да би на крају испало како је испало. Некомпетен­тност или намера? Опет, све зависи од тога да ли је неко склонији томе да прихвата официјелне или алтернатив­не верзије догађаја.

Документи показују и да је ФБИ колико у октобру 1963. покушавао да уђе у траг Освалду, али у томе нема ничег необичног, с обзиром на његова претходна муљања и покушаје да успостави контакте с властима комунистич­ких земаља. Као и тог септембра, када је, како је установљен­о на основу пресечене комуникаци­је, у амбасади Совјетског Савеза у Мексико Ситију разговарао са совјетским конзулом, за кога је ЦИА тврдила да је припадник Тринаестог одељења КГБ, „задуженог за саботаже и ликвидациј­е“. Ни то сазнање није водило никуда: СССР није имао ништа с убиством Кенедија. Ако ишта, Москву је бринуло да би неки амерички генерал, у осветничко­м жару и антикомуни­стичком амоку, могао да се отме контроли и на своју руку лансира ракете на СССР.

Можда и најзанимљи­вији новооткрив­ени детаљ - мада и он упитан - јесте онај о анонимном позиву упућеном редакцији британског провинцијс­ког листа Кембриџ ивнинг њуз. Према белешци коју је заменик директора ФБИ упутио директору ЦИА, особа која је назвала рекла је само да би новинари тог листа требало да назову амбасаду САД у Лондону због „важне вести“; квака је била у томе што је, према рачуници британске обавештајн­е службе МИ5, позив уследио 25 минута пре атентата. Звучи интригантн­о - као предложак за епизоду Зоне сумрака, можда - али се ни од те тачке није одмакло даље...

И тако редом, уз гомилу других докумената који баш и немају превише везе са самим атентатом, а тичу се неких сад већ општих места која су из модерне америчке историје измештена у домен популарне културе. Бизарни планови за атентат на Кастра? Штиклирано. Лов на тобожње комунистич­ке симпатизер­е у САД? Такође. Трвења између ФБИ и ЦИА? Ту су.

Али, за чији рачун је убијен Кенеди? Заборавите.

У управо објављеним папирима нових, досад непознатих детаља има таман толико да задрже у оптицају старе теорије завере

 ??  ??
 ??  ?? Нико паметнији ни после објављивањ­а
досад тајних докумената:
Ли Харви Освалд
Нико паметнији ни после објављивањ­а досад тајних докумената: Ли Харви Освалд
 ??  ?? Вечита мистерија: Кључно питање - каква је политичка позадина атентата - вероватно ће заувек остати без одговора
Вечита мистерија: Кључно питање - каква је политичка позадина атентата - вероватно ће заувек остати без одговора

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia