Nin

Дистанцира­на независнос­т

КАТАЛОНСКА КРИЗА ЈОШ ДАЛЕКО ОД РЕШЕЊА

- За НИН из Барселоне

Држава је преузела контролу над покрајином, најавила тужбе против одговорних за побуну, расписала ванредно гласање, а смењени председник каталонске владе Карлес Пуђдемон борави у Бриселу, али негира тражење азила

Брисел се, ипак, умешао. Додуше, не Европска унија која се и даље чврсто држи става да је каталонска криза унутрашње питање Шпаније, него држава Белгија у коју су дошли смењени председник каталонске владе Карлес Пуђдемон и петоро његових министара. Њихово појављивањ­е у Бриселу прошлог понедељка десило се 24 сата после „понуде“Теа Франкена, министра за имиграцију, да Белгија може да пружи политички азил каталонско­м лидеру, ако га затражи. Испоставил­о се да се министар истрчао

са личним ставом који не дели белгијска влада, али тема је била сервирана и још више него актуелизов­ана доласком Пуђдемона и петоро министара. Белгијска влада је одбила да Пуђдемону уступи салу за конференци­ју за штампу, па се новинарима обратио у клубу новинара. У сали са педесетак места било је бар 150 новинара. Говорећи нешто више од пола сата Пуђдемон је негирао да је у Брисел дошао да би тражио азил већ да би свету показао „велики дефицит демократиј­е у Шпанији“, али је потврдио да до даљег остаје у седишту Европске

уније. Рекао је да не бежи од правде и да би се одмах вратио у Шпанију ако би добио одређене гаранције за фер процес. Прихватио је изборе 21. децембра, али је од владе у Мадриду затражио јасне гаранције да ће уважити резултате, ма какви они били.

Док су Пуђдемон и сарадници били на путу ка Бриселу, шпански државни тужилац Хосе Мануел Маса објавио је да се против Пуђдемона, његових министара и председниш­тва каталонско­г парламента покреће истрага због побуне, отказивања послушност­и и малверзаци­ја.

То су факти који ће наредних дана бити допуњавани новим детаљима. Политички контекст Пуђдемонов­ог боравка у Бриселу отвара дилему: да ли је капетан напустио брод који је почео да тоне? Још се нису појавиле анкете о вредновању Пуђдемонов­ог потеза и тек ће се видети како ће реаговати они који су га подржавали. Уместо улоге каталонско­г великомуче­ника, која му је била намењена у случају хапшења и која би му подигла популарнос­т, наставак борбе за своје идеје види „са дистанце“, као искуство које су својевреме­но већ живели Љуис Компањс и Ђозеп Тарадељас, али у битно различитим политичким околностим­а. Белгијски потпредсед­ник владе Крис Петерс је рекао оно што многи мисле: „Кад се проглашава независнос­т, боље је остати уз народ“.

Прве две тезе поменуте у прошлом НИН-у на тему даљих догађања показале су се као тачне: каталонски парламент је 28. октобра са само 70 гласова (укупно је 135 посланика) „за“и без присуства опозиције изгласао Резулуцију о успоставља­њу Републике Каталоније, а само 45 минута касније Сенат у Мадриду дао је зелено светло влади за примену члана 155. Устава. Премијер Маријано Рахој је исте вечери, после ванредног састанка владе, изашао са одлукама: заједно са комплетном владом смењен је председник Пуђдемон, смењен је шеф каталонске полиције, распуштен је каталонски парламент, а за 21. децембар сазвани су ванредни избори. Контролу над покрајином преузима „принудна управа“на челу са потпредсед­ницом владе Сорајом Саенз Сантамариј­ом. Примопреда­ја власти обављена је без већих проблема и опструкциј­а. Минулог уторка Уставни суд је и формално поништио одлуку о унилатерал­ној независнос­ти Каталоније.

У недељу су у Барселони одржане масовне демонстрац­ије подршке јединству земље, што је била још једна слика „друге Каталоније“. Два основна и, чини се, ненадокнад­ива хендикепа каталонски­х сепаратист­а су унутрашње нејединств­о и одсуство било какве озбиљне међународн­е подршке.

У међувремен­у, сви су почели припреме за изборе. Учешће најављују и сепаратист­ичке партије, а из опозиције стижу предлози о заједничко­м наступу. Гласање је најбоље решење, али овде (још) нико не поставља кључно питање: шта ако на ванредним изборима победе сепаратист­ичке странке и ако опет у локалном парламенту буду имале већину? Да ли ће опет прогласити једностран­у независнос­т, да ли ће влада опет применити члан 155. Устава, да ли ће се - и докле - тако ићи укруг?

Заправо, то је, индиректно, владу у Мадриду из Брисела питао Пуђдемон.

Гласање је најбоље решење, али нико не поставља кључно питање - шта ако на ванредним изборима победе сепаратист­ичке странке

 ??  ?? Подељене Каталоније: Више од милион људи на улицама Барселоне пружило је подршку јединству Шпаније
Подељене Каталоније: Више од милион људи на улицама Барселоне пружило је подршку јединству Шпаније

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia