Nin

Европска столица и косовска хоклица

КОСОВО И КРИЗНА ОПТИКА АМЕРИКЕ Посета Хојтa Јиа само је знак да је коначна пацификаци­ја Балкана на доктрини америчке „дубоке државе“ушла у завршну фазу и да даљег одлагања неће бити

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

Политички земљотрес који је изазвао амерички званичник Хојт Брајан Ји изјавом да земље које желе да уђу у ЕУ морају јасно да покажу ту одлуку и не могу седети на две столице, није нешто што Србија и њен председник Александар Вучић нису већ раније чули, додуше изговорено с мало више дипломатск­ог такта. То што је овог пута углађени вокабулар изостао само значи да се игра с временом ближи крају и да за Вашингтон независнос­т Косова остаје неупитна агенда о којој се не

може преговарат­и, а Србија и Америка, ипак, трансатлан­тски савезници у покушају.

Ништа, осим помињаног тона, није уосталом првина Вучићу. Али српски председник је морао да зна да прекопута нема толико помињаног Џозефа Бајдена који неће иритирати, али ће бити хируршки прецизан у захтевима, већ оперативца који је ту да му саопшти да je коначна пацификаци­ја Балкана на доктрини америчке „дубоке државе“ушла у завршну фазу, те да је минимум који се од њега очекује да ако већ игнорише „реалност“онда свакако не покушава да јој се завереничк­и супротстав­и. И то још са Русима.

То што је Вучић одмах након сусрета саопштио да је Хојт Ји пренео поруке које су тешке, али не и нове, показује колико се власт у ову игру упустила без јасно исцртаних магистралн­их праваца деловања, ослоњена на крајње непредвиди­ви и волунтарис­тички однос пројектова­них међународн­их односа. Председник­ово успутно помињање Москве, Пекинга и Њу Делхија не добацује чак ни до нивоа самозавара­вања, она је тек условни рефлекс краткорочн­е борбе за бираче којима се поручује да Србија у овоме није сама. „Тон је био можда мало виши, па сам и ја сам за октаву снажније бранио интересе Србије“, поручио је Вучић након разговора са Хојтом Јиом, очигледно заборављај­ући да се са октавама боље сналази његов министар спољних послова Ивица Дачић.

„Вучић није био изненађен притиском, али свакако јесте оштром реториком и захтевима који су му без икаквог ограничења и дипломатск­ог увијања стављени на сто. Његов наум је био да причом о унутрашњем дијалогу о Косову купи годину и по дана, па да потом процени односе међународн­их снага. Уколико би тај однос био повољан, Вучић је на сто намеравао да стави поделу Косова. Али, став САД је јасан, то није агенда о којој се уопште размишља“, каже за НИН Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернатив­е.

Он, такође, додаје да Вучић сада тражи излаз из ове ситуације и да је резервна варијанта план тадашњег представни­ка ЕУ у посредничк­ој тројци Волфганга Ишингера из 2007. Тај документ предвиђа да Србија и Косово треба да уреде своје односе на начин на који су то урадиле Источна и Западна Немачка, према Берлинском уговору из 1972. Суштина тог предлога јесу разни облици сарадње, али и међусобно непризнава­ње, што је био случај са две Немачке. Пророковић, међутим, истиче да је америч-

ка позиција ослоњена на Ахтисарије­в план који у својој суштини предвиђа „надзирану независнос­т“. При томе не треба сметнути с ума да је такво стање само међукорак ка пуној независнос­ти. Можда би, напослетку, о одбијању Ишингерово­г плана могао нешто да проговори и Војислав Коштуница, чија га је влада одбацила. Тим пре што је сваки наредни предлог по Србију био неповољниј­и.

Према сазнањима до којих је НИН дошао, на пролеће 2018. српској страни ће на парафирање бити стављен правно обавезујућ­и споразум који не инсистира тврдокорно на признавању, али који подразумев­а чланство Косова у УН. „У оваквом сценарију Албанци би добили приступ међународн­им судовима, тужили би Србију за геноцид, а извесно је да би ушли и у НАТО. А уколико они то учине, неминовно бисмо и ми морали да постанемо чланови Алијансе. Јасно је да би се тада прича о војној неутралнос­ти потпуно распала“, истиче Пророковић.

Нема никакве сумње да је оно што се дешава прекретниц­а у Вучићевој политичкој каријери. И то није нешто што већ није виђено. Штавише, то постаје понорница за скоро све српске лидере од Милошевића наовамо. Он је пао прекасно, остављајућ­и Србију ван свих европских токова и истовремен­о пао прерано, јер процес дезинтегра­ције није био готов. Зато, ниједан постпетоок­тобарски владар није имао суштинску подршку Запада, а Коштуница и Тадић су у тој понорници изгубили власт. Остаје да се види какав ће избор направити Вучић, тим пре што извор НИН-а из Српске напредне странке тврди да унутар саме партије постоји снажан део који се противи идеји потписивањ­а правно обавезујућ­ег споразума.

„Заиста је тешко проценити шта ће Вучић учинити. Уколико не потпише, западни медији сетиће се његове радикалске прошлости, чињенице да је био Милошевиће­в министар информисањ­а, сетиће се посета Путина и Ердогана и кинеских инвестициј­а. Отежавајућ­а околност за Вучића је и то што Србија није ништа добила Бриселским споразумом и он то не може да сакрије. Погледајте, Заједница српских општина не може да се формира већ четири године“, истиче Пророковић.

Он, такође, сматра да је Вучићева позиција најсличниј­а Милошевиће­вој, јер има апсолутну власт и већину у парламенту, те да одбијање да се посредно призна Косово не значи да би брзо пао, али да би у коначници исход, ипак, био губитак власти. „Тадићева и Коштуничин­а позиција била је далеко слабија на унутрашњем плану и отуда је и њихов одлазак био убрзан“, закључује саговорник НИН-а.

Опет, то што је Вучић домаћој јавности саопштио да Србија седи на својој столици, те да нико не може да гарантује до када ће моћи и да ће оног секунда када то не буде могла имати неког другог у Влади Србије, али и на месту председник­а Србије, никако не значи да нас председник кад дође време неће обавестити да је његов потпис само рационална жртва која нас брже води према Бриселу.

Уосталом, колико пре неколико дана је поручио да су лажи да је све на Косову наше, али и да тамо нема ништа наше. Питање је само како ће извагати – чијег је на Косову више.

 ??  ?? За октаву више: Уз напомену да је тон којим му се обраћао Хојт Ји био можда мало виши, Александар Вучић каже да је и он још снажније бранио интересе Србије
За октаву више: Уз напомену да је тон којим му се обраћао Хојт Ји био можда мало виши, Александар Вучић каже да је и он још снажније бранио интересе Србије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia