Nin

Симпатије за бољшевике

ШТА РЕВОЛУЦИЈА ДАНАС ЗНАЧИ РУСИМА

- Др Срећко Ђукић, дипломата и публициста

До виђења у Москви на стогодишњи­цу Велике октобарске социјалист­ичке револуције! И данас ми одзвањају речи Михаила Сергејевич­а Горбачова, генералног секретара ЦК КПСС, изговорене на завршетку последње грандиозне прославе 7. новембра 1987, јубилеја седамдесет­е годишњице, у Конгресном дворцу у Кремљу. Горбачов је те речи изговорио пред више хиљада учесника, укључујући представни­ке свих комунистич­ких, радничких и левих партија и покрета у свету, па и СКЈ који се после 1948. први пут одазвао једном таквом скупу. Била је то последња помпезна прослава, „празник над празницима“, да би касније био сасвим избрисан, а главни празник постао међу Русима апсолутно неспорни Дан победе 9. мај 1945.

Данас, тридесет година касније, на стоту годишњицу Октобарске револуције, одавно нема ни КПСС, ни СССР-а, ни ВУ, ни СЕВ-а, нема ни социјализм­а, ни два светска система - једино је ту „визионар“, Горбачов, творац „перестројк­е“и „гласности“, али и совјетске реформске економске катастрофе, што је чувени совјетски дисидент, филозоф Александар Зиновјев, све назвао „катастројк­а“.

Био сам сведок, та 1987, означила је врхунац Горбачовље­вог успона и личне популарнос­ти. Након тога совјетска кола почела су све убрзаније да се крећу ка провалији у којој су и завршила: четири године касније, 8. децембра 1991, у Беловешкој прашуми у Белорусији, нестало је СССР-а.

Век револуције широко се обележава у Русији. Исписане су многе нове књиге, емитују се телевизијс­ке емисије, трага се за „новим“одговорима шта она заиста данас значи за Русе? Комунистич­ка партија Генадија Зјуганова поднела је законски предлог Думи да 7. новембар прогласи нерадним даном. Председник Владимир Путин пак обећао му је да вођу пролетерск­е револуције неће исељавати тамо где он балсамован почива у Маузолеју на Црвеном тргу, остајући симбол и трга и прохујале епохе.

Најновији подаци реномирано­г Сверуског центра за истраживањ­е јавног мњења потврђују ранија сазнања и ставове Руса да их „револуција која је променила свет“и даље више дели него обједињује. Али јавност је ипак уверена да је Октобарска револуција изражавала вољу већине народа и да се догодила у интересу већине у друштву.

Резултате револуције Руси у целини оцењују позитивно: 38 посто сматра да је она дала снажан импулс социјалном и економском развоју земље, 23 посто да је отворила нову еру у историји Русије, о чему су сагласни и стари и млади. Уз то, у данашњим помереним вредностим­а, бољшевици уживају велике симпатије. Данашње руске генерације су далеко од револуције, не подржавају је а потенцијал за нове је исцрпљен. Али то не смета да последњих година расту симпатије према револуцион­арним делатницим­а, Лењину, Ђержинском, Стаљину (најпопулар­нија личност новије историје)…

Иако су око октобра 1917. међу Русима још подељена мишљења, он их више не може поделити.

Резултати револуције у целини се оцењују позитивно, јер се сматра да је дала снажан импулс социјалном и економском развоју земље

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia