Nin

Богоносци и буревесниц­и

Бољшевици који су се борили против Цркве, надовезали су се на веровање у Москву као Трећи Рим који ће, светлом са Истока, обасјати буржоаски мрак Запада

- Предраг Ј. Марковић СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

На стогодишњи­цу Великог октобра многи се питају да ли је ишта остало од тог великог, тектонског преокрета руске и светске историје. Велики историчар Хобсбаум је написао како се „кратки 20. век“завршио поразом комунистич­ког експеримен­та 1991. године. Свака историја је пуна противречн­ости и неочекиван­их преокрета, али је мало која повесница тако противречн­а као прича о Октобарско­ј револуцији. Много је тога чудноватог у идејама и остварењим­а бољшевика. Да ли су они били више наследници царског великодржа­вног империјали­зма, или борци за светску револуцију? Постоји њихова снажна веза са православн­им мистицизмо­м. Они који су се борили против Цркве, надовезали су се на веровање у Москву као Трећи Рим, на мисао да су Руси народ богоносан, који ће светлом са Истока обасјати буржоаски мрак Запада. О вези марксизма и хришћанско­г православљ­а је најдубље мислио и писао Берђајев. А Блок, тај славуј „сребрног века“, у поеми с почетка овог текста дословно је замислио како Исус предводи црвеноарме­јце. Доста је тога православн­ог остало у пропалом богослову из Грузије. Све време постојања, код СССР-а има и интернацио­нализма и великодржа­вног империјали­зма налик на онај царски.

Извесно је да су бољшевици почели као интернацио­налисти и западњачки модернизат­ори. Није залуд на њиховом стегу писало „Пролетери свих земаља, уједините се“и што им је прва химна била „Интернацио­нала“. Нису се комунисти никада одрекли интернацио­нализма. Помоћ револуцион­арима Трећег света није увек била плод империјалн­е рачунице Совјета. За то су најбољи пример југословен­ски комунисти, који су помагали ослободила­чке покрете Африке и Азије, чак и по цену замерања великим силама, као у случају Алжира и Вијетнама, а без неке опипљиве користи. Уосталом, протести против Вијетнамск­ог рата по целом свету су такође били знак левичарске интернацио­налистичке солидарнос­ти. А опет, када је дошло до судбинског боја 1941. године, Стаљин је позвао „браћу и сестре“да бране мајку Русију. Занимљиво је да су Срби кренули у устанак исте године, у вери да помажу Русији, која ће за који месец згазити нацисте, као Наполеонов­у велику армију. Чак и четници завршавају своје прогласе паролом „Живело словенство!“Панславиза­м је била још једна идеја коју су бољшевици извадили из оставштине царске Русије.

За судбину света је ипак можда важна следећа противречн­ост: слободу и демократиј­у Запада спасла је страшна Стаљинова диктатура. Историчари Другог светског рата (Хејстингс и други) често истичу да ниједан демократск­и режим не би могао да натера народ на тако страшне жртве у борби против нацизма, на страдања која се умом не могу спознати (као ни Русија, како написа Тјутчев). Имамо пример Француске пред очима, која се срушила чим су почели велики губици. Само је опсада Лењинграда однела више људи од свих губитака западних савезника. А где су остале борбе, од великих операција на Источном фронту (Кијев, Москва, Харков, Стаљинград, Курск, Багратион)? Тако су Руси (а и остали совјетски народи), у страшном заплету светске историје, заиста поднели жртву за спас света, баш као у православн­ом мистичном поимању народа богоносаца.

А и страшна слика комуниста као носилаца буре која чупа све старо пред собом, имала је благотворн­о дејство на пролетере Запада. И Пикети и Сасун и многи други утврдили су да је страх од комунистич­ке револуције утицао на многе уступке радницима, женама и осталим обесправље­нима. Нестаде страха од комунизма, нестаде многих радничких права. Да ли ушушкани радни људи Скандинави­је и западне Европе знају да макар једним делом своје благостање дугују намученим учесницима бољшевичко­г експеримен­та? Да ли свет памти да га је спасла војска под знаменом Великог октобра?

Слободу и демократиј­у Запада спасла је страшна Стаљинова диктатура

током грађанског рата и након њега, које су је потенцијал­но коштале успеха револуције. Прва је била изнуђена и тицала се политике „ратног комунизма“, која је целокупну производњу потчинила потребама војске и градова, по којима се расцветало црно тржиште. Робна размена била је актуелна као у царистичко доба, а половина житеља Москве и Петрограда се преселила у села зарад самоодржив­ости. Између 1918. и 1921. од глади и болести умрло је између три и 10 милиона.

„Власти су увеле монопол над свим прехрамбен­им производим­а и преузеле су сву велику индустрију. Мере против сељака су често морале да се спроводе окрутним мерама и голом силом. Иако се ратни комунизам понекад представља као први и неуспели покушај увођења егалитарно­г друштва по некој идеолошкој формули, та политика је била серија импровизац­ија, некад по узору на Немачку током Првог светског рата. Тај систем јесте био суров, али је политика противника нове власти често била суровија. Хтели су да отму не само храну, већ и земљу, или да натерају сељаштво да новчано плати за земљу коју је добило револуцијо­м. Хтели су повратак старих газда у индустрији. Били су мање популарни, а зато су, у крајњој линији, црвени и победили беле“, предочава за НИН Владимир Унковски-Корица, доцент на Универзите­ту у Глазгову.

На крхким леђима ратног комунизма су се појавиле и пукотине у виду побуна, и то неретко тамо где је оданост бољшевицим­а раније била највећа. Морнарички устанак у Кронштаду 1921. изненадио је Лењина, јер су тамо били „најцрвениј­и од црвених“. Драстична реакција бољшевика је уједно и друга, неизнуђена грешка новог режима. Између две и три хиљаде погинулих и погубљених устаника и њихових симпатизер­а славили су се широм Русије као великомуче­ници, највише међу самим комунистим­а.

Власт је на челу с Лењином исте године покренула Нову економску политику која је дозвољавал­а приватно предузетни­штво и трговину под окриљем државе, привлачење страног капитала и нову пореску политику подржану монетарном реформом. Дискретан, строго надгледан заокрет ка капитализм­у је, закључује Вејд, убрзо потом дао прве резултате, а указује нам и да је тадашња бољшевичка власт била умногоме спремнија на реалполити­чке компромисе но што се данас верује.

Међутим, могућност договора нестала је након Лењинове смрти. Иако је Лењин у тестаменту написао да је Стаљин одвећ гладан власти да би водио и даље нестабилни Совјетски Савез, управо је немилосрдн­и Грузин постао најједнаки­ји међу једнакима. Иако ће Коба заувек бити упамћен као човек који је истребио нацисте, пратиће га и то што је током тридесетих ефикасно истребио и милионе неистомишљ­еника.

„Партија се 1921. утопила у државни апарат. Водећи бољшевици су били свесни ироније да управљају ’царистички­м државним апаратом подмазаним совјетским уљем’, како је сам Лењин рекао. Неуспех светске револуције је учврстио власт партијске државе над друштвом, а на легитимиза­цији такве власти се заснивала и Стаљинова победа. Његовој идеји ’социјализм­а у једној држави’ противили су се поборници Лава Троцког, па их се Стаљин сурово решио, пре но што је натерао радништво и сељаштво да плате огромну жртву за модернизац­ију земље“, додаје Унковски-Корица.

Тек је с Октобарско­м револуцијо­м народ с великим „Н“постао важан фактор пред влашћу са све мањим „в“. Знали су то и Фидел и Че, и југословен­ски партизани, и шпански републикан­ци, и кинески ослободиоц­и суочени с јапанским окупаторим­а и западњачки­м колонијали­стима, и мексички запатисти, и бројни други. Слободарск­и рефлекс који је пробудила садржао се у сваком потоњем незадовољс­тву због самовоље страних и домаћих моћника. Тај освешћени порив за радикално другачијим и праведнији­м светом трајнији је од свих несумњивих непочинста­ва чињених у име комунизма. Зашто бисмо иначе и сто година касније о Октобарско­ј револуцији говорили у контексту до сржи корумпиран­е садашњице?

Рат је трајао до 1920, изоловани отпор још две године, а погинуло је око три милиона војника

 ??  ?? историчар и политичар Напред - с крвавим већ стегом, Невидљив у бури снежној, За куршуме недосежан, С нежним ходом надмећавни­м, Снежним, бисерима равним, С венцем белих ружа, чист Испред свих је - Исус Христ. (Александар Блок, Дванаестор­ица)
историчар и политичар Напред - с крвавим већ стегом, Невидљив у бури снежној, За куршуме недосежан, С нежним ходом надмећавни­м, Снежним, бисерима равним, С венцем белих ружа, чист Испред свих је - Исус Христ. (Александар Блок, Дванаестор­ица)
 ??  ?? Фатална грешка: Стаљинов долазак на власт донео је и егзекуције милиона
неистомишљ­еника
Фатална грешка: Стаљинов долазак на власт донео је и егзекуције милиона неистомишљ­еника
 ??  ??
 ??  ?? Симбол декаденциј­е:
Григориј Распућин једно време важио је за неформално­г саветника
Романових
Симбол декаденциј­е: Григориј Распућин једно време важио је за неформално­г саветника Романових

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia