Nin

Иван Клајн

Шта је требало

-

Глаголи су најпроменљ­ивија врста речи, па се с њима највише и греши. „Искрено се кајем што сам рекао истину“, болно је узвикнуо министар Вулин, одговарају­ћи на питања о стану и тетки. „Нисам требао.“Потом је додао „Требао сам да размишљам како ће то звучати“, „Нисам требао да кажем да ми је помогла породица“, „Требао сам да поступим као што сад имају јахте по Хрватској“и тако редом. Укупно је, у тој изјави за Танјуг, неких петнаест пута поновио „требао сам“и „нисам требао“.

Ово је честа грешка, коју свакодневн­о чине многи од нас. Ипак, српске граматике кажу да требати у споју с другим глаголом мора бити безлично, дакле: није требало да кажем истину, требало је да се пријавим. Лични облици допуштени су само кад се односе на именицу или заменицу: „Он ти није требао“, „Ако требаш још нешто, реци ми.“

У „Политици“, у програму Радио Београда 3, неколико дана узастопце објављиван је наслов емисије у наставцима: „Имати неимајући“. Могло се рећи и немајући, али не имајући боље звучи, с тим да се пише одвојено. Правопис, под одредницом не у речнику, јасно каже да се та речца пише састављено само с трпним придевом (неписан, ненаписан), док се од глаголских прилога одваја (не гледајући), осим „ако су добили придевску функцију“као у неважећи, непостојећ­и, неодговара­јући, што овде није случај.

Читалац Ратко Станић послао ми је исечак из „Курира“, вест са задивљујућ­им насловом: „Погледај филм и освој играчке“. Реч је о анимираном филму „Мој мали пони“, за који ће бити организова­н „посебан породични дан, „кад ће публика имати прилику да освоји вредне играчке и књиге“. Зашто сам рекао да ме је наслов задивио? Зато што смо досад и у штампи, и на телевизији, и на билбордима видели стотине огласа и реклама у којима пише „Освоји награду“, „Освоји хиљаду евра“, „Освојите путовање“и тако даље. Глаголи са основом на -ј имају императив на -ји (-јите) само ако том -ј претходи дуг вокал (гаји, зуји, блеји). Ако је вокал у презенту кратак, императив се завршава на -ј: стој, број, покај се, смеј се, попиј, стој, број, па тако и освој и освојте, баш као што је у таблоиду и писало.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia