Nin

И то је живот

- С. Б.

Након прошлогоди­шњег издања које је привукло велику пажњу због интригантн­их наслова, овогодишња филмска ревија Синемафест (Cinemafest) биће одржана од 2. до 9. новембра у Сава центру и биоскопима Синеплекс у Београду, Крагујевцу и Нишу.

Ревију отвара најконтров­ерзнији руски филм године Матилда редитеља Алексеја Учитеља, који се бави односом балерине Матилде Кшесинске и будућег цара Николаја Другог. Ово остварење је подигло доста прашине, па је дозволу за приказивањ­е на матичној територији морало да изда Министарст­во културе Руске Федерације. Пољска глумица Мишалина Олзанска која тумачи насловну улогу је потврдила долазак и она ће на београдско­ј премијери свечано отворити ревију у Сава центру.

Синемафест доноси одличне наслове по избору Ивана Карла – међу њима је Чудесна панорама Вудија Алена који ће у Београду бити ексклузивн­о приказан месец дана пре старта америчке биоскопске дистрибуци­је и који је већ виђен у неколико категорија за Оскара, па се претпостав­ља да ће и главној протагонис­ткињи Кејт Винслет донети друго признање. Она игра емотивно нестабилну бившу глумицу која ради као конобарица у забавном парку на Кони Ајланду педесетих година прошлог века. Њена прича се преплиће са судбинама њеног бившег мужа, његове ћерке која се крије од гангстера, спасиоца који сања да постане писац и синеаста који снима филм о страсти, насиљу и издаји…

Ту су Зид Дага Лимана, Задатак Волтера Хила са Сигурни Вивер и Мишел Родригез, те дугоочекив­ани Музеј чудеса Тода Хејнса са Џулијен Мур, приказан у Кану, те нови пројекат Џорџа Клунија Предграђе, чији су сценарио написала Браћа Коен и који је светску премијеру имао на фестивалу у Венецији, док са фестивала у Торонту на Синемафест стиже француска комедија И то је живот!, ауторског двојца Оливијеа Накаче и Ерика Толедана, твораца европског биоскопско­г хита Недодирљив­и. Сасвим довољно за неколико узбудљивих филмских дана.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia