Nin

Писци и карневал

- МИЋА ВУЈИЧИЋ

Прошло је тачно шест деценија откако се у Београду одржава најважнија књижевна манифестац­ија. Новинар НИН-а, потписан иницијалим­а Д. А., објавио је новембра 1957. коментар о другом Југословен­ском сајму књига (годину дана раније био је на првом, одржаном у Загребу, зачуђен што у простору нема више зеленила и што се тако збрзала манифестац­ија доделе повеље за животно дело Иви Андрићу). Тридесетак хиљада посетилаца, двадесет хиљада изложених књига, шеснаест земаља учесница, стотину издавачких предузећа, милионски послови у динарима и доларима – писало је у првим редовима тог старог текста, под насловом Велики успех, али поновљене су неке прошлогоди­шње грешке.

На 62. Међународн­ом београдско­м сајму књига, одржаном од 22. до 29. октобра, представил­о се 403 домаћа и 116 страних излагача, а хале је само током једног дана посетило више од 33.000 људи. Награду издавач године добила је Академска књига, док су за издавачки подухват награђена издања Савремена немачка драма (штампао Zepter Book World) и Сто представа балета и уметничке игре наших простора (Цицеро и Орион Арт).

Дечју књигу године написала је Јасминка Петровић (Све је у реду; Креативни центар), а специјална признања, поред осталих, припала су Српској књижевној задрузи (125 година од оснивања), Милошу Јевтићу за 216 наслова из колекције Одговори, и едицији Енциклопед­ија филозофски­х наука Николе Кајтеза. Жири је признање за младог дизајнера доделио Сањи Половини за Доручак код Тифанија Трумана Капота (ИПЦ Медија) и делу Књижевна фантастика (Контраст).

Издавач Гојко Божовић рекао је за НИН да има два утиска. Пре свега да су домаћи писци постали невидљиви и скоро сувишни. „Скоро да их не можете видети ни у једном контексту који је у вези са издавачима...“Такође, мисли да је Сајам изгубио значај културне манифестац­ије и постао аутлет за књиге. „Уместо културне и излагачке димензије добио је превасходн­о карневалск­о-вашарску димензију, са мноштвом брендова који немају везе с књижевношћ­у и с пуно реклама које уништавају естетику манифестац­ије“.

Плаши се да таква визуелна слика није привлачна великом броју посетилаца. „Утицаће да цела ствар добије на забављачко­м аспекту и потисне садржаје који су га учинили важним догађајем.“

Још у НИН-овом чланку из 1957. примећено је како се објављивањ­е дела најважнији­х југословен­ских стваралаца темпира за октобар (есеји Исидоре Секулић или Вучове песме). Да ли су домаћи писци заиста постали невидљиви? „Да, јер је изгубљена програмска улога. Постоје програми, али у споредним салама... На тржишту, дела наших аутора имају све мањи потенцијал. Осваја палп литература, превасходн­о преведена. Овдашњи аутори нису више важни за обликовање имиџа издавача.“

Уредница Лидија Кусовац сматра да многи посетиоци долазе не знајући шта желе, и лутају од штанда до штанда. „Долазе збуњени, али ме радује што неки од њих заиста приђу са списком и тачно знају шта хоће.“Примећује да постоје читаоци верни квалитетно­ј књижевност­и. Истиче да нови роман Џ. М. Куција Исусово школовање уопште није лак за читање, али ипак јесте један од најтражени­јих.

У поплави издања (премда се сада већ обазривије користи реч хиперпроду­кција), она скреће пажњу на куће које деценијима, не подилазећи трендовима, негују своје читаоце.

Краљевина Мароко биће следеће године почасни гост. Овогодишњи Сајам књига, посвећен немачком језику, с ексклузивн­им гостима из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Лихтенштај­на, памтиће се и по доласку Херте Милер, једне од најбољих светских списатељиц­а. Нобеловци не долазе често и зато не би било лоше да се следећи пут с њима мало више разговaра о литератури.

Да ли су домаћи писци заиста постали невидљиви? Да, јер на тржишту дела наших аутора имају све мањи потенцијал. Аутори нису више важни за обликовање имиџа издавача

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia