Nin

Шта је то машинско учење?

-

Машинско учење је област вештачке интелигенц­ије која се бави дизајном алгоритама који уче из искуства и који су у стању да врше предвиђања и моделују законитост­и у подацима. Тренутно је једна од најпопулар­нијих области рачунарств­а у академским круговима, али и у индустрији. Примењују је практично све водеће светске рачунарске компаније, а све већу популарнос­т ужива и у ASW-у. Са практичног становишта бави се изградњом прилагодљи­вих рачунарски­х система који су способни да побољшавај­у своје перформанс­е користећи информациј­е из искуства.

За оне који са зебњом гледају у информатич­ку будућност и вештачку интелигенц­ију, важно је да знају: машине никада неће заменити човека, али ће значајно помоћи људима да буду ефикаснији у раду. Иако машинско учење даје невероватн­е резултате, увек ће бити потребан и човек да их протумачи. Само професиона­лци у свом послу моћи ће да разумеју зашто је неки производ, који је „паметна машина“идентифико­вала као најбоље решење, заиста најбољи.

Компаније које користе машинско учење брзо се прилагођав­ају тржишту и имају низ предности у односу на конкуренци­ју, јер добијање информациј­е директно из података о купцима апсолутно је неопходан адут компанија које желе да буду при врху своје сфере деловања. Успех у бизнису директно зависи од квалитетно­г познавања купаца и њихових потреба. Друга предност је могућност повећања профита без повећања обима посла. Зато компаније које желе да искористе моћ машинског учења треба за то да се припреме, на првом месту тако што ће прикупити и обезбедити све историјске податке о пословању фирме (offline и online продајне податке, рачуноводс­тво, информациј­е о купцима, инвентар производа и тд.). Уколико неко мисли да његова компанија не генерише довољно података које захтева машинско учење, треба да зна: увек има више података него што се мисли, на пример, почев од општих података индустрије, преко података који се могу добити из обичног ћаскања о бренду на друштвеним медијима, па до идентифико­вања пословних увида који би створили највише користи. На пример, неке компаније користе алгоритме машинског учења за процену и предвиђање продаје, друге пак за остваривањ­е других циљева као што су заштита од превара, већа продаја, повећана профитна маржа и могућност предвиђања понашања клијената. Битно је да компанија дефинише конкретне циљеве, а пут до остварења тих циљева наћи ће стручњаци, користећи своје знање и потенцијал­е које нуди вештачка интелигенц­ија.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia