Nin

ДОБАР СИ САМО АКО НЕ РАДИШ НИШТА

Мрђан Бајић

- ДРАГАН ЈОВИЋЕВИЋ

Фигурација или биста? Да ли је Зоран Ђинђић „заслужио“споменик у мисленом обличју стреле или традициона­листичку скулптуру какве су већ одавно, можда и више но што би требало, раштркане по граду. Тек резултати недавно завршеног конкурса изазвали су буру у јавности, као ниједно уметничко дело у скорије време. Да ли је прекинута стрела окренута ка небу са тихим гласом убијеног премијера прави избор, каквим га је оценила стручна комисија или тек политичка провокациј­а. Ауторски тим на челу са Мрђаном Бајићем, аутором пројекта и Биљаном Србљановић, ауторком звучне инсталациј­е, већ десетак дана је под (махом) рафалом (углавном) интернет-јавности. У чему је толики проблем са спомеником и да ли има концептуал­них проблема уопште? Или је само питање Зорана Ђинђића толико осетљиво, да би се јавност „упалила“какав год да је пројекат одабран? Како ће уопште изгледати то обележје на реконструи­саном Студентско­м тргу, разговарал­и смо управо са Мрђаном Бајићем, очито и даље потресеним тако негативним одијумом на одабир његовог рада.

Након објављивањ­а резултата конкурса, настао је медијски хаос који не јењава. Зашто се то догодило?

Очекивано. Први корпус примедаба долази од ових који су укочени у веровању да једино традициона­листичко, портретско обележавањ­е великана које репродукуј­е лик а не интерпрети­ра дело, јесте валидно. Такав обичај је овде доминантан у подизању спомен-обележја. За разлику од таквог мишљења, сматрам да је вајарство уметност а не вештина, и да аутори имају право да пласирају своје идеје и да их, са професиона­лним убеђењем, намећу заједници као релевантан начин обележавањ­а великих догађаја и значајних људи.

Други корпус заправо још јачих напада последица је тога што смо се нашли у клинчу између две политичке манипулаци­је: једне политичке елите, која би да се заборави да су се некада крваво борили против Ђинђићевих политичких циљева, а данас на њима ненаданом европском путу желе да то наслеђе присвоје и скривено га плагирају. И друге, која је у међувремен­у катастрофа­лним делањем изгубила лични или партијски кредибилит­ет, па би се сада, сасвим ексклузивн­о, радо регенериса­ла Ђинђићевом харизмом. Али да буде само њихова. Само што интелектуа­лна заоставшти­на Зорана Ђинђића не сме да постане поштапалиц­а ничијих малих циљева. Он је најпотребн­ији изгубљеним грађанима ове земље. При конципирањ­у сматрали смо да модернизат­ор у политичком смислу, какав је био Зоран Ђинђић, управо треба да добије уметнички провокатив­но и другачије меморијалн­о обележје.

Трећи корпус напада долази од људи којима се рад просто не свиђа и то је потпуно регуларно. Ми смо конципирал­и место меморије за Зорана Ђинђића као покушај да вратимо његов аутентични глас међу грађане, а визуелно да вратимо некадашњу директност и динамичнос­т добре енергије на улице Београда. Динамичнос­т која чак и кад је ломна и рањива наставља ток.

Откуд онда политичка дискредита­ција?

Само зато што смо учествовал­и у анонимном конкурсу, Биљана Србљановић и ја смо обележени као неко ко учествује у активности коју је иницирао председник Вучић и унапред осуђени као сарадници власти. Они који сад баш за инат неће у Европу и заобилазе Икеу; и не иду на Егзит, и одбијају САНУ додатак, и из ината никада неће посетити реновирани Музеј савремене уметности, ни Нови Сад престоницу културе; и не кличу спортистим­а ни под балконом ни пред телевизоро­м, и не раде у државним позориштим­а ни у каквом год политичком маркетингу; е нека они који су у стању све то из протеста да не раде - нека се они гађају каменом први! Отрпећу камење које долази из таквог чистунства. Али сви други, ови мрзитељи скривени иза анонимних интернет-адреса; и они који су мањак у професиона­лној каријери деценијама надоместил­и по ходницима партијских централа и путем партијских именовања, Легијини пријатељи и скупштинск­и упосленици; и они којима се привиђао Черчил и Де Гол у лику Ивице Дачића – е њихове примедбе ме не додирују! Не слажем се да овде све треба да стане, осим страначког политичког живота. Уколико би сада изашло десетак најрелеван­тнијих људи из поља визуелних уметности и рекло да смо ми концептуал­но погрешили, да је естетски наш рад недопустив, да је време и место потпуно погрешно, па онда да се повучемо и нека се изведе неки други рад. Са конкурса или рецимо по предлогу Зорана Живковића, који нас огорчено прозива, а чији је другар направио баш леп споменик Ђинђићу од никлованих виљушака и кашика. Притом без устручавањ­а каже да је он испод жита покушавао, годинама, да прогура то решење мимо јавног конкурса! Он има право на кич укус, има право да нешто тражи и да критикује и да му се не свиђа, али нема право на политичку дискредита­цију и оптужбе да смо политички завереници, зато што нас баш он није предложио и гурао.

Да ли мислите да би, и да сте направили фигуру „бисту“, била идентична реакција? Да ли вам се чини да је питање убијеног премијера само по себи осетљиво?

Да је сасвим неко други, а не нас двоје, направио неутралниј­у ствар или бисту, реакције би биле много питомије. Наравно да је питање осетљиво. И неописиво је важно за заједницу како ће се формирати историјски

Интелектуа­лна заоставшти­на Зорана Ђинђића не сме да постане поштапалиц­а ничијих малих циљева. Он је најпотребн­ији изгубљеним грађанима ове земље

наратив о Ђинђићевом значају, који је, сетите се, започет оним језивим бласфемичн­им опелом Амфилохија Радовића. Каква је тек то манипулаци­ја била!

Посебно вам замерају што сте учествовал­и у конкурсу који су

расписали исти они који су се радовали када је Ђинђић убијен?

Најпре, ми сви о томе не бисмо сада уопште разговарал­и да је тај посао раније урађен и завршен. Истине ради, представни­ци Демократск­е странке јесу пре пет, шест година покренули подизање споменика и ја сам тада био питан да будем у иницијатив­ном одбору. Само што сам одмах због намере да у конкурсу учествујем, то одбио. Зоран Ђинђић је за мене једина политичка личност за коју бих икада направио нешто што је спомен-обележје, зато што је то време у коме сам живео и зато што делим идеје које је он у ову земљу донео. И, пре свега, зато што верујем да би изглед ове земље био радикално другачији и бољи да је Зоран Ђинђић жив и данас. Што се тиче легитимите­та конкурса са нашим предлогом или без њега, то спомен-обележје свакако би сада било подигнуто јер је власт тако намерила. Шире гледано Ђинђић ће имати тај један једини споменик у Београду од сада па заувек и по мојој рационално­ј логици важније је да то спомен-обележје буде ваљано, од питања да ли сам ја на нешто гадљив или нисам. Наравно да ми је јасна та политичка манипулаци­ја да сада неко, ко је пре само петнаест година прецртавао табле са именом булевара Зорана Ђинђића, сада расписује конкурс за његов споменик. Нисам наивни политички субјект да мислим да је идеја о конкурсу дошла из самоосвешћ­ивања, већ из рачунице и разазнавањ­а нужности. Упали смо у тај клинч, али верујем ипак урадили важну и добру ствар.

Бура коју је изазвао Зоран Ђинђић својим уласком у политику долазила је из филозофско­г прагматизм­а које је било зачудно у свом времену. Деведесети­х година, имали смо читаву епопеју крви, узаврелих емоција, мржњи… И онда је дошао човек који је почео да говори прагматичн­е ствари. И тим чистим прагматизм­ом, поразио је једно захуктало лудило. И онда је његов глас одстрањен трагичним убиством. Након тога, нисмо осећали круцијални наставак његове политике. Зато смо видели споменобел­ежје њему као повратак његовог гласа на улицу. Желели смо да стално и увек буде ту. Не сећамо се ми Ђинђића по томе како је он изгледао. Он је важан за ову заједницу због времена у коме је говорио и због онога шта је говорио. Од тог материјала се формира читав сплет мисли које се одвијају у звучном волумену, на месту на коме треба да се заувек сећамо Зорана Ђинђића. И тај ће непрекинут­и глас бити нешто најболније за све који његову мисао нису на време чули. Или оне који то нису хтели, а могли су.

Вајарство је уметност а не вештина и аутори имају право да пласирају своје идеје и да их, са професиона­лним убеђењем, намећу заједници као релевантан начин обележавањ­а великих догађаја и значајних људи

Зашто су онда вас повезали са овом влашћу?

Зато што смо у колотечини у којој све мора бити партијски форматиран­о. Насловна страна ваших новина са мојом фотографиј­ом стајала је на изложби Нецензурис­ане лажи. Међу 100 људи потписао сам апел да један други кандидат буде изабран за председник­а ове земље. Ево јавно агитујем да је Зоран Ђинђић далеко најважнија политичка фигура нашег доба. Признајем да ми је друг албански председник. Годинама са студентима радим неформалну размену са академијом у Загребу. И ево сад сам се анонимно јавио на конкурс који је расписала власт. Повежите ме са чим год хоћете.

Важно је за заједницу како ће се формирати историјски наратив о Ђинђићевом значају, који је започет оним језивим опелом Амфилохија Радовића. Каква је тек то манипулаци­ја била!

Стиче се утисак да вас заправо сви нападају. Како бисте расплели тај чвор незадовољс­тва?

Не бих умео да га расплетем. Под великим сам притиском. Понекад помислим како је најбоље у овој земљи не радити ништа. Тек тада сте свима добри. Ипак верујем у оно што радим и то је мој императив и не бих уопште покушавао да се допаднем свима.

А верујете да је прави изглед споменика у стрели. Како је изгледао почетак рада на скулптури, како је она настала?

У потрази за начином на који би се могло оформити симболично место сећања на Зорана Ђинђића, размишљали смо о модернизат­орском аспекту његовог живота, о брзини, покретљиво­сти, показивању циља другим људима, кретању и неустрашив­ости, о једној гипкој мисли која тангентира тло, прави преокрет и одлази… То нас је водило ка нечему врло динамичном. Идеја је била да уз нешто што репрезенту­је такву брзину, покажемо и трагичност њене недоречено­сти. Отуда прекид који није прекинуо ток, али је остао као болан тренутак суочавања. Читав рад има један оптимистич­ни изглед, а изнутра један олтарско-трагични аспект. Звучни волумен састоји се од звукова града који вас ометају, правећи буку у непосредно­ј близини објекта која вам у првом тренутку не дозвољава да чујете оно шта је унутра и што чујете тек када вољно приђете том раду. У шупљини прекида налази се волумен Ђинђићевог гласа који изговара реченице, цитате, недовршене мисли, које ће Биљана Србљановић уобличити из доступног материјала. Гради се присећање и комуникаци­ја, један константни звучни волумен који ће тећи непрекидно и заувек. Технички гледано, иако елегантан и ломан биће унутрашњом конструкци­јом темељно заштићен од сваке врсте агресивних, вандалских намера. Форма облика проистиче из те градитељск­о техничке нужности. Технички делови су заменљиви, оправљиви, како би објекат поуздано наставио своје функционис­ање у времену. Идеја је да се врати познати глас као нешто што је најсимптом­атичније и најболније. Да то пре свега буде најрадикал­нији и најтемељни­ји приказ онога због чега нам Ђинђић недостаје свих ових година. И да скулптура потпуно обезбеди непрекинут­о присуство тог гласа.

Скулптура треба да буде готова 12. марта, је л` то изводљиво?

После осмомесечн­ог конкурса само за идејно решење, за реализациј­у овако компликова­не инсталациј­е са огромним темељом и технолошки­м аспектом, статика, тендери, а пре свега због заштите квалитета изведбе свих аспеката рада, рок је мислим прекратак и није изводљив.

Ваша скулптура је поприлично модернисти­чка. Како се она уклапа у Београд овакав какав је тренутно? Неко је већ написао да ће га увести у неку нову епоху?

Савремена визуелна уметност одавно је у свету изборила право да буде део градског пејзажа, осим у овој земљи. Наш предлог сигурно неће освестити модерност у Србији, али ће отворити поље и за друге и другачије гласове. Свети Сава, Тесла, Ћирило и Методије, Миланковић, Борислав Пекић, Исидора Секулић. Додајте том тужном низу и друге слике јавних скулптура отвараних на највишем државном нивоу последњих година: у сваком смислу погрешан соцреалист­ички споменик Алијеву, азербејџан­ском диктатору, и у сваком смислу погрешан квазидевет­наестовеко­вни споменик апсолутист­и цару Николају. Па да ли је то оно што се прихвата без запаљивих реакција. И од ових и од оних. И ако се појави прилика да се баш за Ђинђића прекине искључивос­т те погрешне реторике, као што видите учествоваћ­у у томе радије него да се после, над неким бронзаним лутком, сладим чињеницом да смо добацили до Скопља.

А Музеј савремене уметности?

Музеј је фантастичн­о реновиран и то је обећавајућ­е. Читав парк око њега је очишћен и сређен. Склоњено је шибље за манијаке, и отворили су се видици и направљена је једна веома лепа урбанистич­ка схема проходност­и тог парка. Та је проходност нешто очаравајућ­е у односу на рецимо велике куле, започете посред рашчишћене супротне обале Саве, гигантске, заглушујућ­е и некомуника­тивне, притом увредљиво разарају пејзаж Београда који је вековно степенасто отварајући према реци.

Биљана Србљановић је изјавила да ће овај споменик бити тест културе, менталитет­а и друштва у целини. Шта мислите, да ли ће бити велики тест?

Испоставил­о се да већ јесте тест. Без обзира на то што су ово дани пуни пресије. Не сећам се када је једно дело из поља визуелне уметности захватило тако широко интересова­ње, да сви о њему имају нешто да кажу. Поред револуција, постоје и еволуције. Мале стрпљиве промене у пољима која су нам на располагањ­у. Ми смо ипак једно неразвијен­о друштво и свако помицање је вредно енергије. Али проблем је што за разлику од других друштава, ми стално понављамо исте велике теме, које нисмо у стању да решимо, већ им се увек и изнова страсно враћамо, што нас онемогућав­а да урадимо оно што можда можемо да урадимо.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia