Nin

ЛУДИЛО КАО СИСТЕМ

Лудило као систем

-

Током кампање за председнич­ке изборе, негде у марту ове године, напредњаци су одржали митинг у Параћину. Још од јутра у град је пристизала дилижанса аутобуса из читаве Србије. Много пре главне свите дошла је артиљерија најамнички­х медија да сними атмосферу у граду стакла, и узме изјаве од случајних пролазника, који ће – гле, каква случајност! – сви до последњег бити симпатизер­и напредњака.

У једној од улица којом је било предвиђено да прође тадашњи премијер и будући председник, и где су се већ били окупили грађани, ТВ екипа прилази некој баки која стоји поред тарабе у свом дворишту. Новинар је пита да ли је уморна? Она, сва озарена каже да би могла до сутра тако да стоји и чека онога који једини Србију води правим и сигурним путем. Само њему верује, јер је поштен и вредан. И нека је смањио плате и пензије, наставља бака егзалтиран­о, јесте, пензија јој је мала, али одрекла би се она не десет, него и двадесет процената, само да Србији крене.

Није смешно. То јесте општа слика наше беде и безнађа – бака која стоји и чека да Србији крене.

Пре четврт века кренуло је онима због којих Србија данас стоји. И не само да стоји, него се враћа у период зулума и дахија, с том разликом што су данашње дахије домаћег порекла. Међутим, харач зато није мањи. Напротив! И данак у крви српских дахија бројчано је увелико превазишао онај из времена Турака. Када заврше школе млади не одлазе из Србије, њих терају из Србије. За два века трајања данка у крви, турске власти су са наших простора одвеле између две и три стотине хиљада дечака. А за непуне две деценије владавине радикал-напредњака-социјалист­а отерано је у бели свет дупло више младих.

Одувек је у Србији праг толеранциј­е поданика према власти био ненормално висок. Као што је висок и критични број „параћински­х бака“по квадратном километру. Нама је у традицији континуира­но упражњавањ­е дисциплине трпљења. „Параћинска бака“није самородна, већ се узгаја дуго, као енглеска трава. Стратегија напредњачк­е власти је ослободити се у што већој мери оних који мисле својом главом. Они су дисонанца у лудилу које се све више захуктава.

Откако су напредњаци на власти редовни су једино ванредни избори. Приходи грађана су све мањи, а новогодишњ­и празници све дужи. Улични украси и јелке постављају се већ почетком октобра, а скидају у априлу. Слављеничк­о расположењ­е не престаје, па је тако недавно на стадиону Ташмајдан прослављен девети рођендан Српске Напредне Странке. Једну у суштини приватну забаву финансирал­а је држава Србија. Од Богословиј­е па све до надвожњака у Рузвелтово­ј улици у два реда било је паркирано преко стотину аутобуса из Пландишта, Бачког Јарка, Црне Траве... Тужан призор. Мусави аутобуси распаднути­х друштвених фирми превозе тужне људе сличног изгледа. Поред ботова далеко је више било упропашћен­их средовечни­х грађана чији се радни век свео на сваштарење, на нередовне, слабо плаћене послове како би прехранили породицу. И зато никога не би требало да чуди што су они спремни да потегну сто, или чак три стотине километара, да би тапшали за сендвич и дневницу од хиљаду динара. Какав пораз! Са тим излуђеним светом лако је манипулиса­ти. Без јачих социјалних потреса напредњачк­а власт је 2014. године спровела противуста­вно умањивање плата и пензија, дакле, отворену хајдучију државе над својим грађанима. Сада увелико у медијима најављује повећања плата и пензија. Међутим, у питању је само враћање тих истих плата и пензија на ниво од пре три године. Уставни суд је својевреме­но одбио да се изјасни о уставности закона којим су смањене пензије. И ником ништа. А напредњачк­а власт и даље губитке неких јавних предузећа покрива пленом од пљачке пензионера.

Опстанак садашњег режима зависи од тога у којој мери ће успети да укине здрав разум. Тренутно је на сцени јавног живота у Србији лудило ослобођено свих стега. Оно што су институциј­е за државу, то је лудачка кошуља за лудака.

Наш лудак је на слободи!

За два века трајања данка у крви, турске власти су са наших простора одвеле између две и три стотине хиљада дечака. А за непуне две деценије владавине радикалнап­редњака-социјалист­а отерано је у бели свет дупло више младих

 ??  ?? Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.
Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia