Nin

Милан Ћулибрк

Ја, Милован и мој кум Александар

-

Видно изнервиран рачуницом НИН-а да је сваки пензионер за протекле две године примио у просеку 444 евра мање него што би добио да није било мера штедње, председник Александар Вучић изјавио је да „у лажима нема разлике између новинара Милована Бркића и Миће Ћулибрка“. Пошто сам „по-милован“, од тад ме другари зову Милован, а ја се њима хвалим да имам новог кума – Александра. Биће да то, ипак, није била председник­ова намера, већ да је хтео да јасно покаже да за њега нема разлике између НИН-а и Бркићевог Таблоида.

Ако је тиме хтео да ме увреди, успео је – увредио ме је поређењем НИН-а и Таблоида, мада би ме у истој мери увредио и да је НИН сврстао у групу њему омиљених таблоида, предвођени­х Информером. Уосталом, често је разлика између Таблоида и таблоида само у томе да ли се пише са малим или великим „т“. A основна разлика између НИН-а и таблоида је у томе што у последњих пет година није изгубио ниједан судски спор, па ни против Небојше Стефановић­а и што има само једну опомену Савета за штампу. Да лажемо, као што мој нови кум тврди, тешко да би тако било.

Нема дилеме да је Вучића изнервирал­о то што нам је и на крај памети пало да доводимо у питање његово обећање да ће колико сутра пензије бити „веће него икада“. Има ту само један проблем. Ако лажем ја, лажу и министар финансија Душан Вујовић и гувернер НБС Јоргованка Табаковић! Јер је „спорна“рачуница базирана на подацима, које je и председник могао да нађе на сајту Министарст­ва финансија и НБС. Само да је хтео. Али, очито није. И оптужујући ме за лаж, изнео је своју рачуницу. „У 2014. су пензије смањене за 40 одсто пензионера, а просечно је смањење износило 5,89 одсто. У међувремен­у је било повећање најпре од 1,25 одсто, затим још 1,5 и сада пет одсто, што укупно чини преко осам одсто. Тих осам сигурно је више од 5,89 одсто“, самоуверен­о је поручио Вучић, мада сумњам да му је неко подметнуо ту математику и прећутао неке „ситнице“.

Е сад, да видимо шта је истина коју власт упорно покушава да сакрије. Само да је бацио поглед на „Основне индикаторе макроеконо­мских кретања“видео би да је у три последње године просечна пензија реално смањена за више од седам одсто – 2015. за 5,2 процента, лане за 0,1 и ове године за 1,7 одсто. И не верујем да не зна да су у тај пад урачунате и две „повишице“. У супротном, реални пад пензија био би још већи.

Баш зато ће и у фебруару 2018, после повећања од пет одсто, просечна пензија бити реално мања него 2014. Неће, дакле, бити „веће него икад“, колико год то Вучић понављао. Ствар је врло проста, да би и пензије испод просека, које нису смањене, достигле рекорд морале би да расту брже од цена, а већ девет година заредом цене су брже. И нема те математике која то може променити.

Зато новог кума унапред молим – пре него што се поново наљути када у децембру констатује­м да плате нису достигле 500 евра (у јануару 2016. на ТВ Пинк Вучић је рекао да очекује да просечна плата у Србији 2017. буде 500 евра, да би накнадно циљ смањио на 450, па на 440 евра) – да на сајту НБС провери да је просечна плата у првом кварталу била 366,6 евра, у другом 398,2 и у трећем 399,9 евра. А, ако неко, ипак, лаже, да се зна да то овога пута нисам ја.

Неко би на мом месту можда изједначав­ање НИН-а и Таблоида схватио као врсту притиска на медије. Можда бих и ја да већ на то нисам огуглао. Како и не бих ако председник сваки пут за Н1 каже да је „америчка телевизија“. За разлику од оних којима то смета, донекле разумем председник­а. Па, шта може да каже за Новости и Политику? Ко је партнер држави чији је председник, а био је и премијер, у та два листа? Може ли, без дилеме, за њих Вучић да кажe да су то српске новине? А да можда нису бар делом и руске? И да ли је 100 посто сигуран да један од сувласника није из Швајцарске?

Вучић очито зна за јадац чим то више и не спомиње. Када сам га у јулу 2014. као премијера питао шта Влада намерава да уради са Политиком и Новостима, био је веома искрен: „Боље да не причам. Теже ће нам бити да решимо питање Политике и Новости него Железару и Петрохемиј­у“. Железару су пре више од годину дана преузели Кинези, а држава још не зна ко су јој партнери у Политици и Новостима. Па сад нека неко каже да председник никада није у праву!

Јесте ме председник увредио поређењем НИН-а и Таблоида, али би ме увредио и да нас је сврстао у њему омиљене таблоиде, предвођене Информером. А ко стварно лаже видећемо у фебруару

 ??  ?? Главни уредник
Главни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia