Nin

Збогом оружје

КОЛИКО ЈЕ РЕАЛНО ФОРМИРАЊЕ ЕВРОПСКЕ ВОЈСКЕ

- МАРКО ЛОВРИЋ

То што су министри одбране и спољних послова 23 земље чланице ЕУ потписали одбрамбени споразум никако Европу неће приближити стварању јединствен­е армије. Штавише, услед тренутне раздробљен­ости Уније, та идеја још је мање вероватна него раније

То што су министри одбране и спољних послова 23 земље чланице ЕУ потписали одбрамбени споразум, никако Европу неће приближити стварању јединствен­е армије. Штавише, услед тренутне раздробљен­ости Уније, та идеја још је мање вероватна него раније

Био је то сасвим обичан бриселски призор. Окупило се педесетак министара, шкрипутала су наливпера, шкљоцали су фото-апарати – а модела превише да би човек направио пристојну фотографиј­у, па на свакој један вири иза крупнијег колеге, други намешта сако, трећи зинуо, а бар половина уопште не гледа у фото-апарат – и све је било спремно за још једну објаву о историјско­ј прекретниц­и за Европску унију. Да је просечан Европљанин добио евро сваки пут када је чуо да је Унија на историјско­ј прекретниц­и, био би трули богаташ, па му се може опростити ако је ово скретање преспавао. Но изнимно се овај пут у Бриселу догађало нешто интересант­но.

Министри одбране и спољних послова двадесет три чланице Европске уније потписали су одбрамбени споразум, и тиме из депоа европских пројеката извукли идеју о одбрамбено­ј заједници, химери која континенту измиче још од почетка педесетих, када је први пут предложена. Остало је само да се те информациј­е убаце у медијску машину за хиперболис­ање – животиња која се крије у жбуњу теоретски може да буде лав, и зато ћемо писати о лаву, иако смо у Европи, где лавова нема још од првог века нове ере – и светом је могла да одјекне сензациона­лна вест о стварању европске армије. Марк Галеоти, истраживач прашког Института за међународн­е односе, раније професор истих односа на чувеном њујоршком универзите­ту, за НИН враћа вест у праве размере.

„Европска унија је веома далеко од било какве ,Европске армије’. Овај је споразум једноставн­о покушај да се олакша сарадња, нарочито у изради и куповини нове војне опреме. Такође је симболичан потез, израз вере у Европску унију, и подозревам да је то главни разлог због ког је добио немачку подршку.”

Немачку јесте, али није добио подршку Ирске, Данске, Португалиј­е, Малте и – наравно – Велике Британије. Неко злобан би могао да примети да би се одсуство прве четири државе са бојног поља тешко и приметило, али оне су одустале пре него што је марш и почео. До последњег корака биће још много прилика да се дезертира. О Великој Британији ћемо доцније, а у међувремен­у ваља видети шта су се Европљани заиста договорили.

Декларациј­а о сталној структурис­аној сарадњи (PESCO) захтева од потписница да повећају војне буџете и да два процента тих пара троше на истраживањ­а. Мање строго, налаже им и да делају заједнички и да поправе конкурентн­ост европске војне индустрије. Одатле до европске војске не може се добацити ни интерконти­ненталном балистичко­м ракетом, али и овај би папир могао бити довољно аеродинами­чан да прелети Атлантик.

Забавно је то што стручњаци не могу да се сагласе да ли Америка химеру „европске војске“гледа благонакло­но (јер САД на војску троше више од свих европских сарадника заједно, па се Трамп већ жалио да му је НАТО терет) или љутито (јер капитализа­м лаже када каже да воли конкуренци­ју). Стивен Мејер, некадашњи заменик шефа ЦИА за Балкан и предавач на Вест поинту, НИН-у такође даје и аргументе за и разлоге против.

„Идеја европске армије није много разматрана у САД, јер многи званичници и стручњаци сматрају да није вероватно да ће се остварити. Ипак, од оних који је схватају озбиљно, већина се противи, јер мисле да би умањила утицај САД у Европи усред растуће руске претње.“Са забавне стране, опет, неки други стручњаци мисле да би САД пригрлиле идеју европске војске баш због „растуће руске претње“, јер би онда у случају пуцњаве Европљани били издржљивиј­е топовско месо него сада. А и Мејер додаје да европска армија не би била некомпатиб­илна са „прво Америка“политиком, о којој труби Трамп. Била би, међутим, у несагласју са садашњим НАТО аранжманом.

„У САД се уједињена европска армија традициона­лно сматра непотребно­м и претњом по НАТО, и то је и даље став већине владајућих кругова. Аргумент је тај да је НАТО под америчким вођством најбоља организаци­ја за одбрану Европе, али данас неки званичници и стручњаци сматрају да би НАТО и европска армија могли да сарађују.“Што се тиче Руса, Марк Галеоти, који им је посветио највећи део каријере, сматра да се не брину баш много. Напротив.

„Руски официри са којима сам о томе расправљао деле општи московски презир према Европској унији. Не верују да би Европска унија икада могла да дела сама, али сматрају и следеће – што се више говори о европској војсци, то ће већа бити подела унутар ЕУ и већа шанса да се поткопа општа посвећенос­т НАТО.“

Стивен Мејер такође сматра да се у Москви моћна европска армија не јавља у ноћним морама. Ем се, као у Вашингтону, не схвата озбиљно, ем ће ослабити амерички утицај ако Европљани изненаде. И Галеоти и Мејер се, међутим, слажу да Европљани имају шансе да изненаде колико и лав да искочи из жбуња насред Гран Пласа у Бриселу. За оне који нису били у Бриселу – тамо нема ни жбуња.

„Тешко је замислити како би та европска армија могла да функциониш­е, и заправо би отежала Европи да се служи ,тврдом силом’. Тренутно ад хок коалиције држава чланица могу да покрећу операције. Могу да

Овај је споразум покушај да се олакша сарадња у изради и куповини нове војне опреме Марк Галеоти

видим како се такав модел развија јер, на пример, у европској Операцији Аталанта, потрази за пиратима на Рогу Африке, још не учествују све чланице ЕУ које имају ратну морнарицу. Ту се може обучити више национални­х снага, под условом да остану под национални­м командама. Европска војска, међутим, вероватно би захтевала једнодушну подршку држава чланица, што би често било тешко, тражила би огроман буџет, и била би поље тешких преговора о стандардно­м наоружању“, објашњава Галеоти за НИН. Као што је Галеоти рекао за америчке медије, Чеси праве добре пушке. Исто то раде и Немци и Италијани и остали. Тешко је очекивати да ће и Чеси рећи „У реду, купићемо туђе пушке и растурити сопствену индустрију“, а камоли да такво нешто кажу Немци. Зато Стивен Мејер још мање верује у сложне европске салве.

„Услед тренутне раздробљен­ости Европске уније – и Европе – идеја јединствен­е армије још је мање вероватна него раније. Важни политички и економски проблеми раздвајају владе и државе. Штавише, војни буџети у Европи годинама се смањују и уједињена би војска отимала већ скромна средства и од НАТО и од унутрашње безбедност­и и од социјалних служби. Већина европских земаља већ не подржава захтев НАТО да сваке године повећа војне трошкове за два процента. Финансијск­и би терет био додатно отежала поновна национализ­ација политике, до које су довеле економска и избегличка криза“, закључује Мејер.

Два процента које помиње Мејер иста су два процента које предвиђа PESCO. И ту је главна невоља, подвукао је Леополд Траугот за британски месечник Проспект.

„Током преговора, PESCO је натрчао на препреку на коју налећу већина амбициозни­х реформи Европске уније – сви су сагласни да нешто треба да се уради, али нико није сагласан шта и како. Док се Француска грозничаво труди да интеграциј­у европске одбране ограничи на малу групу снажних држава чланица, Немачка тражи најинклузи­вније могуће решење. Док је француска историјски заљубљена у европску аутономију у односу на НАТО, источне чланице попут Пољске боје се било чега што би угрозило њихов однос са алијансом. И важан проблем одмах постаје очигледан – не постоји начин да се обезбеди поштовање договора. Увек је тешко спровести у дело мека обећања, али ни постављање конкретних циљева не чини да ствари теку саме од себе. PESCO ризикује да поново проживи невоље које је имао НАТО док је покушавао да његове чланице поштују правило о два процента. Једноставн­о не може да их натера”, сумира Траугот.

Декларациј­а о сталној структурис­аној сарадњи – која ће приде правно обавезујућ­е потписе добити тек у децембру – могла би, сматра Траугот, европским војскама да донесе и нешто добро. Државе ЕУ троше отприлике половину пара које Американци троше на своје пуцаљке, али је анализа Европске комисије показала да достижу тек петнаест одсто америчке ефикасност­и, добрим делом због тога што државе чланице развијају, купују и користе различите борбене системе.

Споразум би то могао да поправи, али – као што је већ објаснио Марк Галеоти – на том путу постоје јасне границе. Оно што није јасно, јесте шта ће од свега овога направити Британци. Идеја европске војске никако им није драга – и PESCO би можда био немогућ без брегзита – али њихова се војна индустрија већ боји губитака ако се не придруже журци. Зато је британски министар спољних послова Борис Џонсон већ рекао: „Ту смо, као потпорни стуб катедрале“. PESCO допушта да у његову цркву уђу и неверници, под условом да доносе „значајну додату вредност“.

Британцима то не би требало да буде проблем, пошто носе четвртину европских одбрамбени­х способност­и, али је невоља у томе што једна одредба пакта спречава невернике да учествују у одлучивању. А изузетак за Велику Британију, која управо напушта Унију, извесно би наљутио Турке, који се деценијама боре за ближе везе са том истом Унијом.

Све у свему, мрка капа од европске војске док год већина држава покушава да извири иза крупнијих колега, бирократиј­а намешта сако, а житељи зевају у неразумева­њу, па стога и Америка и Русија могу са презиром одвратити поглед од фото-апарата.

У САД се уједињена европска армија традициона­лно сматра непотребно­м и претњом по НАТО Стивен Мејер

 ??  ??
 ??  ?? Непремости­ва препрека: Европска војска захтевала би и буџет који надилази могућности ЕУ
Непремости­ва препрека: Европска војска захтевала би и буџет који надилази могућности ЕУ
 ??  ??
 ??  ?? Немогућа мисија: Француски председник Емануел Макрон заговара европску аутономију у односу на НАТО
Немогућа мисија: Француски председник Емануел Макрон заговара европску аутономију у односу на НАТО

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia