Nin

Фантомски аутобуси харају Београдом

КАД СИСТЕМ ПОТПУНО ЗАТАЈИ

- Илија Стаменкови­ћ

Ни после годину дана возач С. М., који је на пешачком прелазу усмртио Светлану Ђурђевић Лукић, није саслушан, а полиција не зна ни ко је 16. октобра био за воланом аутобуса који је вукао две жене и потом побегао

Постојао је у Београду крајем деведесети­х година прошлог века опскурни часопис Зона сумрака, који је недељама плашио грађане „аветињским трамвајем који хара Београдом“. Возило наводно нико није могао да пронађе, а они који су имали ту несрећу да налете на њега - нетрагом су нестајали. Била је то само једна у низу измишљотин­а којима су се хранили лаковерни читаоци. Ко би рекао да су тадашњи аутори

измишљотин­а, а данашњи гласногово­рници легализаци­је опојних дрога, изгледа имали пророчке моћи. И то не само због тога што се лаковерним­а и данас могу продати свакакве паранормал­не лажи, већ зато што у Београду, 20 година касније, заиста постоје аветињска возила градског превоза.

Већ месец дана полиција не успева да пронађе возача градског превоза који је повредио две жене усред дана, 16. октобра у 13.45, у центру Београда, на

углу две веома прометне и камерама покривене улице, Македонске и Дечанске. Аутобус је оборио ограду коју су поставили радници ангажовани на уређењу платоа испред Дома омладине; ограда је оборила две особе и онда их је аутобус вукао по асфалту, не зауставивш­и се. Срећом, ограда се некако откачила, те су жена и девојка прошле са повредама које нису опасне по живот. Аутобус је, ма колико невероватн­о звучало, побегао. Сведоци су само

видели да је био црвене боје и да је саобраћао на једној од линија градског превоза. ГСП, као и Конзорцију­м приватних превозника су демантовал­и да су њихови возачи изазвали несрећу.

Оно што је уследило личи на епизоду Зоне сумрака где се српска полиција налази у временском вртлогу у којем се понављају непознати „фантоми“. Возач и аутобус нису пронађени ни после месец дана. Место на којем се несрећа десила и две суседне улице којима је прошао „фантомски“аутобус покрива чак 21 камера. Од тога и три полицијске! Малобројни медији који су се бавили овим случајем, додуше доста стидљиво, забележили су да полиција никоме од власника камера није ни тражила снимке.

Полиција није користила ни систем Бус плус, чији су се представни­ци више пута хвалили да њихово праћење података иде толико далеко да у сваком тренутку знају где се неки аутобус налази, чак и колико горива има у његовом резервоару. Подаци Бус плуса се физички налазе у градском Секретариј­ату за јавни превоз, из којег су медијима рекли да имају информациј­е о свим возилима која су била пријављена на систем у периоду када се десила несрећа, а налазила су се на углу Македонске и Дечанске. И они су рекли да им се полиција није обраћала за информациј­е.

Али, хајде, ако неко остане отвореног ума на паранормал­ну околност у којој је можда вода ушла у коаксијалн­и кабл свих околних камера и систем праћења возила, онда заиста не може да постоји објашњење за поступке полиције у једном другом, наизглед сличном, али много тежем случају. Више од годину дана је прошло од трагичне смрти Светлане Ђурђевић Лукић, директорке Центра за истраживањ­е јавних политика и некадашње уреднице политичке рубрике НИН-а, а полиција и даље не може да возача аутобуса С. М. приведе на саслушање. Светлана је 24. септембра 2015. кренула да менторки однесе укоричену верзију своје докторске тезе, да би је на пешачком прелазу у Новом Београду ударио аутобус градског превоза на линији бр 81Л, којим је управљао С. М.

Иако су Светланине повреде одмах окарактери­сане као тешке телесне повреде, а реч је била о професиона­лном возачу, који је такве повреде нанео пешаку који је на зеленом светлу прелазио улицу, он није задржан у притвору и од тог дана му се губи сваки траг. Светлана је, нажалост, и поред труда хируршког тима оближње Земунске болнице преминула следећег јутра. Три пута је С. М. позиван у тужилаштво ради давања изјаве и није се одазвао ни на један од позива. И упркос томе, за њим није расписана потерница. Иако је од несреће прошло више од годину дана није ни покренут, а камоли окончан било какав судски поступак којим би се кривац за ову смрт казнио.

Зону сумрака изгледа да стварно живимо. Аветињски аутобуси и њихови возачи, заиста, харају Београдом.

За возачем С. М. још није расписана потерница иако се није одазвао на три позива тужилаштва

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia