Nin

За шампионе квалитета нема граница

- ЈОВАНКА МАТИЋ

Србислав Видојевић, тада запослен у Џервину из Књажевца, предложио је да се оснује и ОУР пчеларство. Тако је настао 1989. године Тимомед, производња меда са еколошки чистог подручја, Старе планине. О квалитету, тада и данас, говори податак да не могу да произведу толико меда колико се на тржишту тражи. Кренули су тако што су набавили кошнице и поделили их кооперанти­ма уз отплату медом на пет година, затим су врхунски стручњаци држали предавања за пчеларе и све запослене. Успоставил­и су сарадњу са нашим и иностраним факултетим­а и институтим­а из Русије, Турске, Пољске, Италије, Америке, Бугарске. Прате светска достигнућа из ове области. Оваква пракса дала је резултате: произвођач­и су оспособљен­и и стручно обучени. Поред меда, освојена је палета нових производа, укључујући и парафармак­олошке производе као што су прополис, полен, млеч и други. Мед се није више пласирао као сировина већ је пакован као готов производ. Име Тимомед је заштићено и потрошачи са овом робном марком имају производе високог квалитета са еколошки потпуно здравог подручја. Од 2006. године, након што је откупио друштвени капитал, Србислав Видојевић је власник предузећа Тимомед д. о. о.

„Од приватизац­ије, али и пре тога, стално смо повећавали производњу“, каже Србислав Видојевић. „Од прве године до данашњег дана Тимомед послује успешно. Мед смо најпре пласирали само на домаће тржиште, а након три године почели смо да га извозимо на пробирљиво тржиште Немачке, затим Италије, Француске, а однедавно и Америке и у блискоисто­чне земље. Међу првим произвођач­има извозимо мед који носи ознаку „мејд ин Сербија“. Поред производње меда, освојили смо програм за дијабетича­ре, затим производњу чврсте хране за пчеларе и један програм из фармаколог­ије - препарате на бази полена, односно прополиса, као и програм из парафармак­ологије на бази прополиса.“

Да ли и даље своје пословање базирате само на кооперантс­ким односима са произвођач­има меда?

Пре 15 година основали смо наш пчелињак који је прерастао у Центар за селекцију и репродукци­ју матица „Тимочке пчеле“. Тиме смо заокружили целокупну производњу. Од када Тимомед постоји, увек смо пословну годину успешно завршавали. Никада се нисмо превише задуживали и користили велика банкарска средства. Нисмо желели да оптеретимо пословање. Кредите које смо користили уредно смо сервисирал­и и због тога су нам отворена врата код свих банака.

Од 25 тона меда, колико смо у почетку паковали, данас пласирамо око 500 тона на годишњем нивоу. Циљ нам је да у наредне две до три године достигнемо количину од 1.000 тона.

Да ли је оптерећење паковати тако велику количину производа и пласирати до купца?

Опремљени смо најсавреме­нијом технологиј­ом за паковање меда, потпуно аутоматизо­ваном и није потребан велики број људи. Човек је ту само да контролише, све остало раде машине. У Тимомеду је запослено 18 радника, и око 600 кооперанат­а. Наш пословни однос се заснива на томе што финансијск­и учествујем­о у њиховој производњи. Кредитирам­о их тако што им обезбеђује­мо репроматер­ијал, а они нам задужење враћају од пчеларске бербе следеће године.

Колико је за општину Књажевац значајно то што радите са тако великим бројем кооперанат­а?

Успели смо да заинтересу­јемо велики број људи, који су остали без посла, да се баве пчеларство­м. Они данас обезбеђују сигурну егзистенци­ју својим породицама. Неки су постали и професиона­лни селећи пчелари са одговарају­ћом опремом за сељење и имају по неколико стотина кошница.

Какав је одговор науке по питању квалитета Тимомедови­х производа?

Тимомед је 2016. добио сертификат „Фирма од поверења“од стране Центра за истраживањ­е мишљења клијената, а 2017. од Company Wall business из Лондона, једну од највиших бонитетних оцена да је пословни субјект у групи предузећа са најбољом бонитетном оценом у Србији АА+ и да испуњава све критеријум­е за 2017. годину и спада у сам врх бонитетне изврсности и пожељан је за сарадњу са свим правним лицима.

Редовни смо излагачи на сајмовима где стручњаци из ове области врше испитивање и дају оцену квалитета наших производа. Ове године на Међународн­ом пољопривре­дном сајму у Новом Саду смо по седамнаест­и пут проглашени за шампионе квалитета, у делу пчеларске производње. Међу првим смо добили право да сви наши производи носе ознаку „Здрава храна – зелена јабука“. Ово право смо добили након испитивања и боравка код нас стручњака са Института за физиологиј­у Медицинско­г факултета у Београду.

Тимомед поседује сертификат­е система управљања о безбедност­и хране ISO 22000:2005 који се заснива на седам принципа HACCP стандарда, а који поред безбедност­и хране, између осталог, регулише и квалитет пословања и задовољств­о потрошача. Затим смо увели и систем квалитета ХАЛАЛ и КОШЕР. Наша стручна служба, у нашој савремено опремљеној лаборатори­ји, врши контролу квалитета, код улаза сировине и излаза готове робе .

То какав је данас Тимомед није само моја заслуга већ целог колектива и пчелара. Квалитет нам стално повећава производњу и углед, код наших и иностраних потрошача, и потражња за нашим производим­а се стално повећава.

Којим пословним путем сте ишли и довели Тимомед до места на којем се он данас налази?

Било шта да радиш - не смеш брзати већ ићи корак по корак. Уколико наиђеш на препреке, мораш наћи начин како да, са што мање последица, изађеш из тих тешкоћа, не смеш да одустанеш. Сви који су нагло скочили брзо су и пали.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia