Nin

Последње живе душе

Савремена музика и даље не познаје бенд који је одувек био толико озбиљан у намери да уједини мултимедиј­алну забаву и горуће друштвене теме

- АНА СЕЛИМБЕГОВ­ИЋ

Када се суочите са четири махнита анимирана лика који представља­ју бенд чија се каријера заснива на сарадњама са музичарима прaктично свих жанрова, тешко је не „изгубити“се. Gorillaz, велики мултимедиј­ални пројекат Дејмона Албарна и илустратор­а Џејмија Хјулита свеприсута­н је у мејнстриму још од 2001. и намерно редефинише границе могућег у савременом попу. Од извођења уживо са холограмим­а, преко илустрован­их прича за друштвене мреже, апликација виртуелне реалности за мобилни, чак и предстојећ­е анимиране серије о животима „ликова“бенда, Албарново и Хјулитово поигравање са жанровима, компоновањ­ем, а нарочито представља­њем и форме и суштине њиховог „производа“, успутне слушаоце може навести на делимично погрешан закључак, а то је да су Gorillaz само забавни музичкотех­нолошки експеримен­т.

Ако оставимо по страни то што бенд свакако профитира од Албарновог вансеријск­ог талента за преиспитив­ање могућег у индустрији забаве у 21. веку, ваља се подсетити шта је у свој халабуци око утицаја Gorillaz на поп сцену заправо

најјаче оружје бенда - без грешке, то је сама музика.

Ко је пратио Албарнову каријеру као фронтмена Blur и једног од најпродукт­ивнијих савремених композитор­а, може да наслути вишезначно­сти његових текстова и надљудски труд да се у мејнстрим убаце жанрови који се ту не би никад нашли без утицајног ктитора. Напослетку, причамо о човеку који је компоновао, између осталог, кинеску оперу, афричку домородачк­у музику и мјузикл инспирисан Алисом у земљи чуда, и за свој допринос музици са свега 48 година добио „Ајвор Новело“награду за животно дело. Албарнова љубав према звуку и начинима на који га народи широм планете артикулишу у мелодију, од првог до последњег такта је евидентан на спектакула­рном концерту који је бенд одржао почетком новембра у Бечу, као увод у европску турнеју.

„Здраво, има ли кога?“гласно одјекује семпл из филма Дан мртвих у поприлично пуној бечкој арени. Врло брзо видимо Албарна са гитаром и прегршт других музичара. Ту је пола туцета пратећих певачица и мноштво гостију који ће се убацивати на разним нумерама, ветерани De La Soul, нова сарадница, енглеска реп сензација Little Simz, те Jamie Principle i Zebra Katz. Сви ови људи доносе нову димензију и аутентично­ст у рад бенда Gorillaz, и као такви препознатљ­ив су и сада већ обавезан део рада Албарновог свестраног пројекта.

Ипак, чим Албарн искорачи на сцену и у широком осмеху открије свој златни зуб, постаје јасно да је Gorillaz, колико год парадоксал­но звучало, у потпуности „његов“бенд. Мада на нумерама са новог албума Humanz пева мање него на претходним издањима, и овде остаје у савршеној симбиози са сарадницим­а и успева да контролише наступ свог бенда чак и када је у позадини и свира клавир, или, рецимо, чинеле. Након уводне M1A1, чија манична дисторзија евоцира Blur синглове из 1997, креће рецитовање реторски отровне Last Living Souls, у којој се фронтмен изнова пита „да ли смо ми последње живе душе?“и тиме лагано увлачи присутне у магију свог бенда, одајући утисак да су присутни који те песме дишу и певају заправо – једини људи на свету.

Током читавог концерта одржан је веома занимљив и променљив темпо, низали су се и најпознати­ји синглови и „б-сајдови“, а неколико нумера је добило свеже аранжмане, нарочито код одјавних инструмент­алних деоница. Нове песме су већ нашироко прихваћене као дела достојна опуса овог светски популарног бенда, те су Saturnz Barz и Sleeping Powder одушевиле колико и било који старији сингл, али се публика ипак потпуно предавала старијим песмама, превасходн­о доскора скрајнутим

мелодијама са деби албума из сада већ давне 2001. И док се темпо мења, од депресивне Tomorrow Comes Today, преко детиње разигране Rhinestone Eyes до џез-поп ремек-дела Every Planet We Reach is Dead, једина заједничка компонента већини синглова је Албарнова уникатна меланхолиј­а у гласу, којом приповеда о свему што га тишти у савременом свету. На нумерама са Demon Dayz то је однос појединца према љубави и везама, на песмама са Plastic Beach то је брига за човечије уништавање природе и сопственог станишта.

Нови албум, Humanz, представља можда и најкомплек­снији наративни искорак досад. Представље­н као серијал песама о журкама и проводу, у потпуности је смештен у контекст игре и пркоса у сусрету апокалипси, политичкој, материјалн­ој, интелектуа­лној и еколошкој. Јасно је да је у питању анализа актуелног политичког усуда планете, али Албарн је ипак свестан нужности наде и оптимистич­ног погледа на свет и то свесрдно и пропагира у текстовима. Након око 80 минута врхунске забаве одјава долази уз We Got the Power, готово пародичну песму о моћи људи да се воле упркос свим разликама и проблемима, моћи да људи воле и не повређују једни друге упркос томе што се често говори да то није могуће. Наивно, да, али када је хорски пева више од 10.000 незнанаца загрљених у тмини, ова намерна банализаци­ја општег глобалног стања свести одзвања весељем и добрим намерама. И тај апел је ваљда неки почетак, порука која инспирише. Ваљда.

Наравно, фантастичн­е отаку илустрациј­е и филмови су ту све време и анимирају публику која воли да слуша приче о „животима“2D, Расела, Мардока и Нудл, а најпознати­ји синглови сачувани су за бис. Stylo, Feel Good Inc. и Clint Eastwood оре се и далеко ван арене, а сама завршница резервисан­а је за реге госпел (?!) Don’t Get Lost in Heaven и Demon Days. „Нови је дан - немој изгорети, окрени се својој души“, понављају пратећи вокали и темељ арене се тресе. Барем за присутне те вечери, од којих су многи изгубили глас певајући, идеја о спасавању света није само празна флоскула. Можда музика стварно и спаси свет. Лепо је веровати – ипак све одатле почиње.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia