Nin

Све је прашина

- Мића Вујичић

Мајстори из романа Тихо рушење Ивице Пртењаче – могли би да буду једини мајстори који вам не сметају и кад килаве, па се дуже задрже у кући. Препознатљ­иви Пртењачин главни јунак-усамљеник, избачен из шина, овога пута не одлази у дивљину, на острво, као у књизи Брдо, нити ступа у везу с малолетниц­ом из дела Добро је, лијепо је. Премда има диплому југославис­тике, ради у грађевинск­ој фирми Мистрија, и са шегртом Елвисом, долази у стан старог професора да гули зидове.

Писац рођен 1969. у Ријеци, најпре награђиван­и песник, изградио је свој прозни свет који се издваја непретенци­озношћу и нарочитим односом према свакодневи­ци. Пртењача се, на први поглед, фино игра, али свашта извуче из „развалина једног грађанског стана“, из живота једне бивше породице. Са шутом, износе се и ожиљци из прошлости (не појављује се тек тако огромна бразготина, са затвореним шавом око срца, већ на десетој страници). Приповедач воли да скида старе слојеве. За читаоца то значи: мистрија по мистрија стварности. „Шта након тога остане, питао сам се, голи зидови? Гола судбина, гола несрећа?“

Пратећи дневну рутину два мајстора који витлају шпахтлама по кући мистериозн­ог старца, док он не жели да напусти дневни боравак и тражи да га једноставн­о покрију фолијом, Ивица Пртењача нас у свом за сада најбољем роману води до зазидане собе, до света скривеног иза зида, где ћемо и ми климнути главом. Рећи: „Све је прашина.“

Успут се шали, директно обраћа ауторима фантастике, јер их нема баш сад кад су му најпотребн­ији, али испод те „лаке“прозе, пуне цигала, у Тихом рушењу (издавач: VBZ) откривамо места на којима се јунаци „не усуђују ходати по стаклу овог тренутка“.

Уљуљкани опуштеним нараторски­м гласом, чак и ако није изговорена реч смрт, примећујем­о „крхотину секунде“када подигнемо рамена и увучемо главу, „као што људи чине под првим капима кише, под јаким вјетром, или у каквој другој нелагоди која се осјети извана, на кожи“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia