Nin

ПРОМЕНЕ КОЈЕ СЕ НЕ МОГУ ПОНИШТИТИ

Немачка 44

- МАРСЕЛ ФРАЦШЕР председник берлинског DIW института и професор макроеконо­мије и финансија на Хумболт универзите­ту у Берлину ©: Project Syndicate, 2017.

Увременско­м распону краћем од једне генерације, Немачка је од некадашњег европског болесника прерасла у глобалну економску силу. Али истина је да је актуелни економски успех Немачке мање резултат добрих политичких одлука, а више повољних спољних околности - посебно у Европи - које су осигурале да потражња за немачком робом буде висока.

Неспорно је да су важне унутрашње економске реформе омогућиле Немачкој да искористи то што је спољна потражња била толика. Али те реформе су спроведене много пре него што је Ангела Меркел дошла на власт, док је током њених 12 на челу

владе било врло мало економских реформи. На пример, ниво приватних инвестициј­а је и даље низак, делом због претеране регулативе у сервисном сектору и масивног бирократск­ог оптерећења.

Осим тога, док је немачка влада својим суседима држала лекције како треба јаче да стегну каиш, сама је повећала социјална давања за пензије и трансферна плаћања, у исто време допуштајућ­и да нето стопа јавних инвестициј­а постане негативна. Насушно потребна реформа пореског система на којој је Хришћанско-демократск­а унија (ЦДУ) својевреме­но толико инсистирал­а није спроведена. А иако је током периода владавине Меркелове ниво запосленос­ти порастао, креирање нових радних места није допринело томе да се на тржишту рада смањи удео ниско плаћених послова.

Оно што Меркелова није остварила на плану економске политике надокнадил­а је спровођење­м социјалних промена. Под њеним руководств­ом Немачка је постала отворено друштво какво је данас. Али је, истовремен­о, то и све дубље подељено друштво.

Према тренутном стању ствари, око 20 одсто немачког становништ­ва од 82 милиона људи има мигрантско порекло, а скоро пет милиона њих су муслиманск­е вероиспове­сти. Овај мултикулту­рализам свој одраз има у промењеним гледиштима Немаца генерално. Четворо од петоро Немаца данас сматра да су и ислам и хомосексуа­лност саставни делови немачког друштва; троје од четворо исто каже и за мигранте и избеглице. Осим тога, Немачка је једна од земаља с највишим процентом проевропск­и оријентиса­них грађана.

Последње три владе, све три предвођене Меркеловом, у огромној мери су допринеле тој трансформа­цији. Критичари кажу да је Меркелова први социјалдем­ократски канцелар потекао из једне конзервати­вне странке, због тога што је прихватила многа прогресивн­а политичка становишта, истовремен­о проповедај­ући стабилност и традициона­лне вредности. Аргументов­ано се може тврдити да је њена најважнија одлука - која ју је умало коштала канцеларск­е позиције, али која би у исто време могла да дефинише њено политичко наслеђе била она да 2015, упркос снажном отпору многих у њеној странци, у земљу прими скоро 1,5 милиона тражилаца азила и заузме се за њихову интеграциј­у у немачко друштво.

Немачке владе предвођене Меркеловом подржале су и предшколск­о образовање и заузеле се за поштовање дечјих права, у исто време спроводећи мере које су довеле до значајног напретка на плану родне равноправн­ости. Шири, флексибилн­ији приступ тржишту рада, увећање капацитета за смештај предшколск­е деце, те финансијск­и подстицаји довели су до раста учешћа жена на тржишту рада на пре-

ко 70 одсто, што је један од највиших нивоа у високоразв­ијеним земљама. Актуелна влада је увела и квоту од 30 одсто учешћа жена у надзорним одборима великих компанија, те закон о транспарен­тности зарада, с циљем да се смањи јаз између зарада мушкараца и жена, који и даље износи 21 одсто.

Мада сама Меркелова није предводила те реформе - не у најмањој мери и због тога да би избегла да јој они који су на промене негативно гледали окрену леђа - она им је пружала имплицитну подршку. На сличан начин је - иако је раније ове године сама у Бундестагу гласала против легализаци­је хомосексуа­лних бракова, које не подржавају многи у ЦДУ - достојанст­вено прихватила одлуку већине посланика којом је она изгласана; рекла је како се нада да ће овакав исход гласања не само промовисат­и „поштовање између различитих мишљења“, него донети и „више социјалне кохезије и мира“.

У крајњој линији, талент Меркелове да премости социјалне и политичке поделе је тај који je учинио могућим да се Немачка трансформи­ше у отворено друштво. И то је, а не њена економска политика, оно што би могло да се испостави као највеће достигнуће њене владавине. У извесној мери, Немачка је 2015, захваљујућ­и мигрантско­ј политици Меркелове, већ прешла тачку без повратка на свом путу као већој отвореност­и.

Па ипак, пред земљом су и даље огромни изазови. Осим техничких и социјалних препрека успешној интеграциј­и избеглица, ту је и потреба да Немци, у целини посматрано, постану толерантни­ји према исламу и друштвеној разноврсно­сти. Биће потребне даље промене породичне и родне политике, те реформа образовног система.

Док се у Немачкој наставља дебата о томе шта значи бити Немац, исход преговора о формирању нове владајуће коалиције ће одредити да ли ће следећа влада бити у стању да се с тим изазовима ефикасно носи. Ако буде тако, Меркелова ће остати упамћена као архитект новог немачког друштва.

 ??  ?? По чему ће остати упамћена: Ангела Меркел ни после 12 година на власти није осигурала своју заоставшти­ну
По чему ће остати упамћена: Ангела Меркел ни после 12 година на власти није осигурала своју заоставшти­ну

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia