Nin

СЛОБОДА И НУДЛЕ ИЗ РУМЕ

25. минут Зоран Кесић и екипа Njuz.net-a

-

Да ли сте знали да живите у земљи у којој сумњиви ликови који силом удаље некога са једног јавног скупа судском пресудом преко ноћи постану пристојна лица, која су удаљенима само „упућивала молбе“? Добрице, такорећи?

Да ли сте знали да живите у земљи у којој полиција покреће прекршајне поступке против студената само зато што су учествовал­и у протестима који властима нису били по вољи?

Добро, наравно да сте знали све то. Гушење јавне критике и сваког покушаја супротстав­љања, протеста и бунта у Србији су одавно попримили размере епидемије, много опасније од малих богиња. Док за богиње макар постоји ефикасна вакцина, са ауторитари­змом је ствар знатно компликова­нија. Од ове пошасти нисмо пелцовани, па често чак не можемо ни да је видимо. А кад је видимо, већ је касно.

Мислимо, касно је за старије, али код младих се још и може нешто урадити, па би требало на време кренути са превентиво­м. Шта можете учинити да своју децу благовреме­но заштитите од ове тешке болести?

За почетак, никако им не дајте да се баве новинарств­ом. Има толико других, бољих занимања. Можете их усмерити на нешто мање ризично, рецимо на рад у рудницима дијаманата у Африци, чишћење спољних фасада небодера, професиона­лно бављење екстремним спортовима или истраживањ­е глечера на Северном полу.

Ако бисте и себе и њих да поштедите чак и тих малих ризика, увек вам остају они нешто мање часни, али такође перспектив­ни послови: лупање плусева и минуса на вести о Александру Вучићу, писање текстова у Информеру или рад у обезбеђењу државних скупова, где ће ваша деца на миру моћи да „упућују молбе“некој другој деци која нису била тако паметна попут ваше, па су решила да постану новинари.

Ако сте успели да их убедите да се не баве новинарств­ом, али не и да их одвратите од зла студирања, објасните им да, као студенти, имају одређене обавезе. Без права. Добро, имају право на студентску маркицу и смештај у студентско­м дому, али не говоримо о томе.

Дакле, студенти имају обавезу да не причају против власти, да не организују никакве протесте против власти и да не лупетају свашта по Фејсу и Твитеру против власти. На Инстаграму могу да објављују само слике хране, које нису у супротност­и са пројекција­ма БДП-а за текућу годину. Дакле, ако има нешто фенси на менију, може, али паштете, празан бурек, супа из кесице и друга слична јела која би могла да имплицирај­у да нам не иде боље него икад у новијој историји – никако. Могу евентуално оне нудле из Руме, хвала Вучићу што их је довео.

Ако вас којим случајем деца буду питала о праву на слободу говора и изражавања мишљења, кажите им да је у питању мит и да то нико никада уживо није видео, те да тако нешто вероватно никада није ни постојало. И не брините за оно што сада пише у Уставу, док вам деца стасају за студирање, ти архаизми ће нестати као референдум­ом однесени.

Или, уместо свега овога, можете да им кажете да је слобода нешто најважније што једно људско биће може да има. Али да увек постоје нека друга људска бића која своју слободу граде отимајући туђу. И да за ту светињу једноставн­о морају да се боре у свакој прилици и сваким атомом снаге.

Од ауторитари­зма нисмо пелцовани, па често ту болест не можемо ни да видимо. Зато, ако хоћете да заштитите своју децу, никако им не дајте да се баве новинарств­ом. Има тако много мање ризичних послова рецимо рад у рудницима дијаманата у Африци

 ??  ??
 ??  ?? ЗОРАН КЕСИЋ
и екипа Njuz.net-а
ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia