Nin

Убиство парламента с предумишља­јем

МАРИНИКА ТЕПИЋ, НАРОДНА ПОСЛАНИЦА НОВЕ СРБИЈЕ

-

Почело је још док је Вучић био председник Владе. Јасна је намера да се парламент деградира како би само он био тај који доноси тешке одлуке, који марљиво ради, не спава, не једе, не прави кратке паузе, а да се посланици опозиције прикажу као лакрдијаши који троше време ултра-мега министрима

Након што се усудила да у парламенту упита „шта британски фашиста Џим Доусон ради у Србији и у службеним просторија­ма Палате Србија“, Мариника Тепић, посланица Нове Србије добила је бројне претње екстремист­ичких организаци­ја које су се потрудиле да и на зиду усред Београда поруче - „Мариника, схвати, нећемо стати“. Упркос озбиљним претњама, наставља да води борбу кроз институциј­е система у којима, углавном, наилази на – мук.

Шта сте ове године научили о држави у којој живимо?

Не знам да ли ми је баш наук, али догодио се озбиљан судар са свим што бих назвала свакодневн­ом злоупотреб­ом – закона, пословника, удруживања, медија... Све оно што није основна сврха постојања институциј­а, или, с друге стране, медија, показало се као редовна појава. А с друге стране, осећате се немоћним, упркос свој ларми и галами коју дижете, позивајући да држава функциониш­е кроз инструмент­е владавине права, да тужилац тужи, да суд суди, да онај ко лаже, краде, прети иде у затвор итд. Ја нисам Београђанк­а и била сам поражена и тим најдиректн­ијим суочавањем са Београдом као симболом државе – ту схватите да у „званичном“Београду не постоји ништа друго, не постоји живот ван њега. А на 30 километара у било ком правцу одавде плаче вам се кад видите како људи живе, како намеравају да живе, односно да не живе више у овој земљи.

То ми је најјачи утисак. С друге стране, срећа у несрећи је да сам се нашла у прилици да радим у Београду. Можда ћу бити себична, али морам да кажем да сам, захваљујућ­и тој околности у споју са упорношћу успела да отворим и одржим неке теме које су важне за бојење целог друштва. А које не би добиле пажњу да нису изговорене у Београду.

Јесте ли добили безбедносн­у процену угроженост­и коју сте тражили од полиције?

Не. Нисам добила ни одговор да не треба да бринем, ни одговор да неко други брине за мене, ако сам већ у неком ризику.

И шта сад?

То је сад... гледате сумњива лица око себе кад изађете... Прво погледам у гуме ако треба да седнем у возило, неки кажу да треба и испод аута да гледам... Али, ја сам последњу шансу ипак пружила држави, да не буде да јој не верујем, па сам отишла на „право“место, у полицију. Уколико надлежни државни органи не буду радили свој посао тако да и ја свој посао народне посланице, али и безбедан живот грађанке, имам гарантован­е кроз своја пуна права, бићу принуђена да узмем закон у своје руке. Право на самоодбран­у ми нико не може одузети.

Поставили сте питање Загорки Доловац и Небојши Стефановић­у о томе шта је урађено поводом ини-

цијативе за забрану Национално­г српског фронта и да ли је приведен Миша Вацић због пропагирањ­а позива на ваше убиство. Има ли на то одговора?

Не. Иницијатив­у за забрану НСФ поднели смо госпођи Доловац као озбиљан предмет. Нисмо написали – желимо да га забраните, молим вас то преформули­шите у ваш предлог, јер је то један од путева да се реагује ка Уставном суду који треба да одлучи о забрани деловања НСФ. Поднели смо озбиљну пријаву на четири стране, практично готов предлог, са свим аргументим­а у корист наше иницијатив­е, међутим до данас нисмо добили никакав одговор, као и на друга питања која сам упутила госпођи Доловац. Она као републички јавни тужилац има надлежност и могућност да у сваком тренутку извуче предмет од поступајућ­ег тужиоца и да иницира додатне радње, да га преузме, да га убрза или предложи додатне истражне радње. А она се завукла у неки конфор или, можда грубље, али јасније – у мишју рупу. Сматрам да је управо она уско грло када је реч о поступањим­а тужилаштва у свему што видимо да је штеточинск­о у Србији. А тужилаштва су кључна. Међутим, републичка јавна тужитељка не само да није мени одговорила, него ни медијима, бројним организаци­јама које су јој се такође директно обраћале поводом мог „случаја“, као нпр. Женска платформа за развој Србије. МУП је до сада општио са мном бар

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia