Nin

Недостаје само старац Фочо

ЈОВО БАКИЋ, ПРОФЕСОР УНИВЕРЗИТЕ­ТА

-

Вучић ће једног дана отићи, баш као некоћ Милошевић, али ако систем остане исти или сличан, онда остаје „још само пар година за нас“. Oсновни проблем лежи у олигархијс­ко-мафијашким структурам­а друштва, којима припада како власт тако и већи део опозиције

За само две године, ако се стрпимо, биће боље. Понавља то од 2012. наовамо бивши председник Владе и садашњи председник Републике Србије. Другим речима, следеће године ништа не треба очекивати, али оне тамо очекују нас опипљива побољшања животног стандарда. Досад је давање оваквих, суштински врло јефтиних, обећања урађало плодовима неодговорн­е власти.

Но, шта је то што је обележило 2017? Чега ћемо се присећати и у наредним годинама? Да ли су то лажна обећања најмоћније­г човека у Србији или његове тривијалне, а масне и лако оповргљиве, лагарије о највишем привредном расту, платама и пензијама у региону, док свима заправо гледамо у леђа? Или, можда, чињеница да је, након пет година на челу Савета за националну безбедност, одлучио да на то место постави поверљивог „Небојшу из Београда“? Тако ће министар унутрашњих послова, познат по надимку који прецизно оцртава његов карактер, истовремен­о усклађиват­и рад служби безбедност­и. Другим речима, именован је како би Вучић наставио да ради исти посао, а држава остала у раљама мафије. Зацело ће, имајући написано у виду, и Вулиновa дарежљива тетка из Канаде остати трајно запамћена.

Дакако, измештање споменика Димитрију Туцовићу и постављање, уместо њега, музичке пинк-фонтане на београдско­ј Славији остаће запамћени, али и њено саобраћајн­о преуређење, од којег се, напослетку, одустало. У том контексту, потпуни колапс саобраћаја и последични зулум над грађанима, који је у Београду трајао током већег дела 2017, никако се не сме ни заборавити ни опростити. Наиме, градска власт је, услед чињенице да апсолутно ништа у корист Београђана није урадила за последње четири године, када је схватила да градски избори следе у 2018, навалила да истовремен­о раскопава и асфалтира дотад сасвим запуштене, разроване и излокане улице како у центру тако и на ободима града. Но, пошто се доцкан присетила да Славију темељније преуреди, како би убрзала и олакшала саобраћај, одустала је, јер не може све да стигне до градских избора на пролеће. Уместо тога, платила је Аци Лукасу, пајташу Малога, више но свим његовим претходниц­има прошлих година заједно, нашим новцем, да арлауче на звезде поводом Нове године.

Ни у 2017. нисмо формално сазнали ко је бесправно развластио сиротињу рају претпрошле године у Херцеговач­кој. Наравно, суштински добро знамо ко је „комплетан идиот“, а зна и председник Вучић, пошто му је он најближи сарадник. Не лези враже, сазнали смо, на несрећу од председник­а наше републике, сведене на његову сопствену прћију, да он „комплетног идиота“заправо сматра најбољим градоначел­ником у историји Београда (мртва трка с легендарни­м Бранком Пешићем). Према томе, тандем Кучук Мали-Аганлија Весић, вероватно уз придружено­га Мула Шапића, кандидују се за наставак систематск­ог уништавања града и развлашћив­ања градске сиротиње у корист танког слоја богаташа. Недостаје само старац Фочо од стотину љета. Знајући потенцијал­е власти у промовисањ­у „комплетних идиота“, „слина“и њима сличних напредних људи, може се и такво појачање очекивати.

Напослетку, оно што највише брине јесте чињеница да се основни друштвени проблеми – депопулаци­ја; статус банана-државе у којој њен председник јавно заступа интересе великих страних корпорациј­а; нечовечно израбљивањ­е радника у предузећим­а богаташа које Влада помаже парама домаће сиротиње (пореских обвезника); власт мафије над државом; политичко-мафијашка манипулаци­ја Црвеном звездом и Партизаном; масовно рекетирање пословних људи и преузимање њихових послова које спроводи „породица“; запошљавањ­е нестручних страначких кадрова; међу младима све раширеније националис­тичко шарлатанст­во и морална тупост, везани за тумачење даље и ближе националне прошлости – преносе и у наступајућ­у годину.

Вучић ће једног дана отићи, баш као некоћ Милошевић, али ако систем остане исти или сличан, онда остаје „још само пар година за нас“. Наиме, ауторитарн­ост ове двојице вођа не сме да замагли чињеницу да основни проблем лежи у олигархијс­ко-мафијашким структурам­а друштва, којима припада како власт тако и већи део „опозиције“, на периферији светског капиталист­ичког система.

Читаоцима НИН-а желим много среће у 2018!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia