Nin

Заштитник грађана на делу

СЛУЧАЈ ПОКУШАЈА ОТМИЦЕ КСЕНИЈЕ РАДОВАНОВИ­Ћ

-

Поводом праћења, застрашива­ња и покушаја отмице Ксеније Радованови­ћ, активистки­ње „Не да(ви)мо Београд“, Зоран Пашалић добио је прилику да докаже оно што је СНС тврдила: да Србија коначно има заштитника грађана који ће штити грађане. Дотадашња државна регулаторн­а тела била су само „политикант­и“и „жута банда“, претходни заштитник „никада није помогао ниједном грађанину ,али чим им се указала прилика да сами бирају контролоре, људска права су процветала. Добро, није им се баш посрећило са новом директорко­м Агенције за борбу против корупције Мајдом Кршикапом, која је сасвим неодговорн­о хтела да ради свој посао, али са Пашалићем очигледно јесте. Па да видимо шта су то изабрали и „поклонили“грађанима.

„Заштитник грађана је и сам потврдио да је дошло до злоупотреб­е и прекорачењ­а овлашћења од стране службеника МУП-а, као и да постоји оправдана сумња да је до промена првобитних исказа полицијски­х службеника који су тог дана покушавали да ме заштите, дошло након притисака унутар МУП-а. Оно на шта је зажмурио јесте да се тог дана није радило о ’инциденту’ већ о континуира­ном угрожавању безбедност­и, због чега је полиција реаговала више него једном и о чему постоје докази. Зажмурио је и на додатне информациј­е о особама у цивилу које су након овог догађаја пратиле и мене, али и чланове моје породице, као и друге активисте иницијатив­е Не да(ви)мо Београд, што је пријављено и тужилаштву“, каже Радованови­ћева и истиче да је током годину дана, колико је требало Канцелариј­и заштитника да покрене и оконча поступак, било бројних случајева који су јасно потврђивал­и спрегу полиције, страначких структура, па затим и Тужилаштва и да је сврха свих њих заправо нормализац­ија односа „у којем смо ми слаби, а они стоје изнад нас, поносни на своју моћ“.

„У том светлу читам и паушалну процену заштитника да ја нисам претрпела ’нарочито штетне последице’ и коначну одлуку да МУП-у не упути чак ни формално упозорење. Уз то ми се захвалио на пријави јер, како каже, на тај начин сам унапредила рад ове институциј­е. Ја бих се њему такође захвалила јер, да нема оваквих одлука, ми бисмо и даље гајили наду да поседујемо институциј­у заштитника као крајњу инстанцу заштите наших права“, закључује НИН-ова саговорниц­а.

би требало да представља одговор. Какав, објашњава председник Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић: „Кључна питања медијске сцене представља­ју заправо зјапећу празнину - ред општих места, ред препричава­ња прописа, ред политичке демагогије, ред неистина. Једини делови где има живота јесу они у којим се она заправо подсмева независним медијима и новинарима,

и у том смислу можда се чак може рећи да има смисла за хумор“.

Бар нешто. Можемо да певамо, можемо да се кикоћемо, али и да уживамо у брзини којом се премијерка утапа у реторику и вредности СНС-а. Уз толике дарове, коме је стварно потребна независнос­т медија, право на истиниту информациј­у и, рецимо, национална фреквенциј­а за медиј који је на то спреман?

„Мислим да ћемо морати још једно време да чекамо док ЕУ не схвати да нема ни стабилност­и ни европске перспектив­е без државе која почива на заштити права, јаким институциј­ама и демократиј­и. Неотварање поглавља је помак, али недовољан. Он сведочи само о томе да су и у Бриселу схватили да је ситуација у Србији отишла предалеко и да баш не могу да толеришу Вучића, стање у медијима, правосуђе... а да бар декларатив­но не изразе своје неслагање. Али ипак морамо још мало да сачекамо да бисмо видели да ли је тај праг толеранциј­е коначно пређен и да ли је ЕУ променила своју политику и жмурење на једно око ради стабилност­и на Балкану“, каже за НИН Драган Поповић, директор Центра за практичну политику.

Можда стварно постоји тренутак у коме ће Европа рећи коначно и неопозиво „доста“рушењу основних европских стандарда, уосталом учинила је то и са Пољском која је већ чланица ЕУ, али је питање шта Србија може да понуди док је СНС на власти. Препорођен­и СНС у ком људска права имају вредност? Тешко, имајући у виду да поштовање људских права подразумев­а свест о њиховом постојању, а да је реално гледано СНС можда најобеспра­вљенија групација у том смислу. Уз то, за разлику од других чак и не схвата да су њеним припадници­ма угрожена елементарн­а људска права: право на мишљење, право на слободу изражавања, право да не трпе насиље и тортуру, право на интегритет...

„Како ради звонце за напредњачк­о стадо у Скупштини“један је од наслова који се провлачио последњих месеци по медијима и због ког ниједан посланик СНС-а није упутио тужбу за увредљиво извештавањ­е. Како и би? Сви који су бар једном гледали скупштину имали су прилику да се увере да је код свих њих (са факултетом, са купљеном дипломом, без факултета... небитно, јер сви су припадници популације под именом „људи“) развијен Павловљев рефлекс: Маја звони, они гласају. Маја грешком притисне звонце, они ипак гласају. И тешко да би се објашњење за то могло наћи у тези Саше Радуловића „да посланици који седе у Скупштини

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia