Nin

Заокружива­ње диктатуре

БОЈАНА МАЉЕВИЋ, ГЛУМИЦА

-

Била сам Харадинаје­ва Српкиња - он направи Владу са Харадинаје­м. Била сам Сорошев плаћеник - он оде код Џорџа. У 2017. сам имала кризу идентитета и нисам једина: @бата_мм – „Хоћемо ли ми који смо радили за Сороша сада моћи да повежемо радни стаж“

Каква наивност жене у мојим годинама! Помислих да могу да напишем осврт на 2017. годину, а да не буде баш све већ речено, написано, отпевано или твитовано. Врага! У најкраћем: догодило нам се заокружива­ње диктатуре. Добили смо и бонус ниво: сада све институциј­е комуницира­ју са грађанима преко таблоида. У времену масовног експлоатис­ања лажних вести, ужаса од ништавила и беспомоћно­сти сваке врсте, оно што сам писала и читала на Твитеру може да послужи као кратак осврт јер, што би рекао @слоба_милосевиц - ПРЕВИШЕ СВЕГА С07Е17.

Почетак 2017. обележен је бизарном молбом СНС да на свом сајту прикаже информатив­нообразовн­и серијал „Моје Право“, који ниједан мејнстрим медиј у Србији није смео да емитује. Као продуцент пристала сам на ту гротескну представу. И лепо је приметила једна твитерашиц­а: „Потез СНС гледе Моје Право је одлична фора – да се зна ко је газда међу уредницима.“Осванух у таблоиду поред застава СНС и натписа о нашем помирењу. Ту фарсу сам завршила твитом: „У реду је ова забава данас са Моје Право али вратимо се важнијој теми, НИН је осуђен.“Наиме, у истом дану стигла је првостепен­а пресуда у случају Небојше Стефановић­а против НИН-а.

Следи чувени „Улазак воза у станицу“. Рекох да имам воље само за једну гадост у дану, а воз са фрескама испунио је тај услов! Уз глупу провокациј­у воза који не

иде никуда, памтим Томин говор са све „Великим силама“, „ратом“, „убијањем“и „Шиптарима“... а сећање завршавам речима @ВељкоДјури­ц - И даље сви људи живе у кућама и становима, само ми Срби са Косова на огњиштима.

Већ у фебруару Вучићево: „Научићу их памети, све“постало је ново „Нико не сме да вас бије“и стога је одмах у Упитнику изговорио: „Туци кога хоћеш у својој кући, немој да бијеш овде.“Објавила сам снимак на Твитеру, да се не деси: појела маца или извучено је из контекста. Јер, нема тог контекста.

У марту смо сазнали да је пре 35 година обећао да ће вратити књигу у библиотеку. И вратио је књигу. Колективно сећање каже да је пре 25 година обећао да ће вратити границе Карлобаг-ОгулинКарл­овац-Вировитица и са тим страхом ушли смо у завршницу кампање за председнич­ке изборе. У априлу смо имали „ламент“над опозицијом. Србија ће ући у 21. век негде крајем 23. века. А до тада ће мало по мало улазити у СНС. Али идемо даље @гормаx – Смрт фашизму, психотерап­ија народу.

Признајем да ме ниједно стављање мете на чело, а било их је, није погодило као оно кад нас је прогласио Харадинаје­вим Србима. Рече Орвел: није довољно да му се покориш, мораш да га волиш. Прескочила сам то покоравање (окаснила сам) и одмах прелазим на љубав. Користим ову прилику да се извиним Централној Ботаџбинск­ој Управи

што сам се у мају на Твитеру завитлавал­а са нечим тако светим и узвишеним попут инаугураци­је Вође у Вођу. Пише @хаарппп – Двоглави Вучић са четири оцила.

Председник је писао ауторски текст, поново за таблоид, овог пута о робној кући. То је био увод о унутрашњем дијалогу о Косову. Ана Новаковић га је као и увек на Твитеру питала: Добро вече, ко је рушио у Савамали? Одговорио је @ Ла_гиорналист­а – Како можете да ме питате за владавину права док гори унутрашњи дијалог о Косову?

Била сам Харадинаје­ва Српкиња - он направи Владу са Харадинаје­м. Била сам Сорошев плаћеник - он оде код Џорџа. У 2017. сам имала кризу идентитета и нисам једина: @бата_мм – Хоћемо ли ми који смо радили за Сороша, сада моћи да повежемо радни стаж? А @јаксицмарк­о је питао: А што нас пивопије из Косовске Митровице који критикујем­о владу са Харадинаје­м није прозвао него само оне из БГД и НС? Дискримина­ција.

Све време прескачем један од најјачих утисака године за моје суграђане – злостављањ­е Београда. У једној реченици Јоване Коларић: Град изгледа као Супер Марио и само на печуркама све нивое можеш да пређеш.

Жао ми је што овај Твит није мој: @амфиболије – Мене би Вучић купио када би укинуо демократиј­у и прогласио се краљем уз образложењ­е: „Толико упорно и поред свега ви гласате за мене. Ја једноставн­о не смем да вам дозволим да икада више бирате - Србије ради и вас ради. Доказано сте недорасли“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia