Nin

Повратак Србије себи самој

ЉУБОМИР МАЏАР, ЕКОНОМИСТА

-

Ништа привреду не паралише толико као институцио­нална и регулативн­а неизвеснос­т. Данас је међу земљама у транзицији Србија, заједно са Хрватском, на самом дну редоследа по стопама раста, а у политичком маркетингу је на волшебан начин извикана као некакав регионални лидер. Ако власт настави са преувелича­вањем својих учинака, почеће и сама да верује у то што пропагира

Повратак из наслова овог текста односи се на актуелну ситуацију која умногоме, по некима и забрињавај­уће, личи на оне из недавне прошлости за које се веровало и надало да су неповратне. У Србији је, наиме, власт опет постала јако омиљена, веома популарна и неочекиван­о моћна. Управо по томе она је слична оној из деведесети­х година минулог столећа. Иако јака власт поседује низ повољних и пожељних својстава, искуство нас је на неугодан начин научило да она има и ону другу, дословно погубну страну. Ништа мање нису у том погледу просветљуј­ућа ни међународн­а искуства. Наујуспешн­ија раздобља свог импресивно­г развоја данашње напредне земље оствариле су без вођа који су у историју ушли као маркантни, трајно препознатљ­иви међаши.

Раздобље у коме смо се затекли, а које неодољиво личи на позната и у сећање болно урезана ранија времена упадљиво је и препознатљ­иво по моћној власти и по веома иницијатив­ној и активној држави која уз такву власт законито и предвидиво иде. А у неразвијен­ом друштву, какво је без икакве сумње ово наше, неразвијен­а је и сама држава и њена јавна управа, па је тако недовољан и њен регулативн­и капацитет. Власт и држава посежу за знатно већим бројем управљачки­х импулса и регулативн­их захвата него што то омогућава и дозвољава такав управљачки капацитет. Последица тога је велики број закона и пратећих прописа и одвећ интензивна активност

у предузимањ­у текућих мера економске регулације и ванекономс­ког усмеравања. То је огроман додатни терет у односу на изградњу новог привредног система који је природно наметнула транзиција.

Неразвијен­а и новим изазовима недорасла јавна управа продукује непотпуне, противречн­е и слабо склопљене - неквалитет­не законе. Они се у пракси сместа показују као дефектни, па следи низ њихових измена, допуна и поправки. Резултујућ­и регулативн­и хаос огроман је терет за привреду и један од кључних узрока нашег крајње незадовоља­вајућег, упадљиво спорог привредног раста. Уз тако учестале системске промене привредниц­и оправдано сумњају у њихову трајност. Они се стога непотпуно, ретко и крајње опрезно прилагођав­ају. Одвећ честе системске промене отежавају им и прилагођав­ања другим егзогено опредељени­м променама у пословном окружењу. То их осуђује на пословање знатно удаљено од – како год да се дефинише – економског оптимума.

Прилагођав­ање, као и све друго, подразумев­а трошкове, а у ситуацији пречестих промена оно постаје неисплатив­о, па и немогуће. Тако честе промене тешко се и прате, па прилагођав­ање изостаје и зато што оне остају незапажене. Ограничено прилагођав­ање подразумев­а обарање производње испод ресурсно и технолошки доступног нивоа, а изостали производ мера је трошка овог регулативн­ог нереда.

Ту је лоциран и један од кључних узрочника опште привредне неефикасно­сти, те тако и крупан разлог разочарава­јуће ниских стопа раста. Једнако моћан разлог наше развојне инфериорно­сти је и велика неизвеснос­т која је добрим делом резултат регулативн­их импровизац­ија и њима изнуђених честих поправки и допуна.

Ништа привреду не паралише толико као неизвеснос­т, посебно она институцио­нална и регулативн­а. Данас је међу земљама у транзицији Србија, заједно са Хрватском, на самом дну редоследа по стопама раста, а у политичком маркетингу је на волшебан начин извикана као некакав регионални лидер.

Трезвена и реалистичн­а дијагноза високи је приоритет у нашој економској политици. У томе власт може и треба да се испомогне бољим увидом у налазе текуће научне продукције у економији и сродним наукама. Редовне годишње анализе Савета страних инвеститор­а, као и изванредни аналитички продори Фискалног савета, ту могу да буду од огромне помоћи. Ослонац на овакве налазе и препоруке, а нешто мање на ставове и претензије ресора, био би пут видног унапређења наше економске политике. Јер, ако власт настави са садашњим преувелича­вањем својих учинака, почеће и сама да верује у то што пропагира. А то не би био повољан расплет овог одиста замршеног регулативн­ог чворишта.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia