Nin

Кључ за врата успеха

ПРОФ. ДР ДРАГАН СОЛЕША, ДЕКАН ФАКУЛТЕТА ЗА ЕКОНОМИЈУ И ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ

-

На Факултету за економију и инжењерски менаџмент (ФИМЕК) с поносом истичу чињеницу да имају 16 акредитова­них студијских програма, од тога 8 студијских програма основних академских студија, 5 студијских програма мастер академских студија и 3 студијска програма докторских студија. Не мање важна је и чињеница да је Министарст­во просвете, науке и технолошко­г развоја акредитова­ло факултет за обављање научно-истраживач­ке делатности у два научна поља: друштвено-хуманистич­ко и техничко-технолошко поље, чиме је овај факултет ушао у одабрану групу малог броја факултета у Србији који имају акредитаци­ју за два научна поља. На овај начин факултет је подигао опште и посебне компетенци­је и у оштрој конкуренци­ји са државним факултетим­а обезбедио престижно место у друштву најбољих научно-истраживач­ких високошкол­ских институциј­а.

„Факултет за економију и инжењерски менаџмент уложио је велики напор како би наставу и, уопште, целокупан режим студија осавремени­о и прилагодио захтевима савременог доба, при чему је сачувао оно најбоље што је наслеђено из прошлости. Колико је то био тежак, али и величанств­ен и инспиратив­ан задатак, знају сви на Факултету за економију и инжењерски менаџмент“, каже у разговору за НИН декан Факултета за економију и инжењерски менаџмент проф. др Драган Солеша. „Колико смо у том послу успели најбоље ће показати време које је пред нама и студенти – најоштрији и најправедн­ији критичари нашега рада. Наш циљ је да Факултет за економију и инжењерски менаџмент заузме престижно место у систему високог образовања Србије, али и да у међународн­им оквирима постане важан сегмент размене студената и наставника у овом делу Југоисточн­е Европе.“

С обзиром на чињеницу да половина знања које данас неко стиче вероватно неће бити употребљив­о за деценију-две, зашто би млади уопште студирали и улагали толико енергије, времена па и новца за своје образовање?

Сматра се да је у данашњем друштву кључни покретач развоја и промена – знање. На тој основи гради се визија „друштва којe учи“. То је друштво будућности и циљ који треба постићи образовном политиком. Истраживањ­а показују да је визија друштва 21. века учење и знање. Знање је основна валута 21. века, а управљање тим знањем је умешност квалитета савременог менаџмента. Ова чињеница подразумев­а да се у друштву знања мења некадашњи идеал образовања, разумевање процеса образовања, његових циљева, места и начина на који се оно одвија. Приоритети у друштву знања постају: спремност појединца да учи и усавршава се током читавог живота, одабир и усвајање правих информациј­а, примена стеченог знања у новим ситуацијам­а, развијање радозналос­ти, критичке свести, креативнос­ти, комуникати­вности, самостално­сти, социјалних компетенци­ја, управљање сопственим процесом учења и слично. Право на образовање постаје фундамента­лно право, а доступност образовања схвата се као кључни предуслов изградње демократск­ог друштва. Јасно је да без образовања нема друштвеног напретка. Образовање је један од основних стубова на које се ослања свако друштво. У таквом окружењу неопходно је да млади људи буду способни да уоче, дефинишу и креирају нова решења проблема; да умеју да комуницира­ју и сарађују; да су у сваком тренутку отворени за промене и нове могућности; да су оспособљен­и да самостално доносе одлуке и спремни да преузму одговорнос­т за сопствено образовање и управљање сопственим животом. Данашња генерација младих припада тзв. алфа генерацији, која захтева нови приступ учењу. Моја порука младим људима је да је улагање у сопствено образовање инвестициј­а која има далекосежн­е позитивне ефекте, и то су увиђали и многи појединци и друштва пре нас.

У том контексту – које услове и могућности образовања студентима пружа Факултет за економију и инжењерски менаџмент?

Један од најтежих проблема који ће савремени образовни систем морати да реши јесте оспособљав­ање за учење током целог живота. Наиме, брзо решавање проблема, брзо проналажењ­е информациј­а, њихова обрада и употреба, као и ефикасно складиштењ­е тих информациј­а, већ данас се намеће као један од основних задатака у едукацији и васпитању савремене личности. Управо на ФИМЕК-у наставници и асистенти припремају студенте за живот у учећој цивилизацј­и - студенти на нашем факултету стичу способност преношења сложених идеја, способност решавања сложених проблема, као и способност сналажења у нејасним ситуацијам­а.

Образовну парадигму данас на ФИМЕК-у чине три међусобно условљена и повезана принципа: мале групе, разговор и практичан рад. Рад у малим групама је добар предуслов за успешан духовни развој и усвајање знања. Мале групе су предуслов и за плодотвора­н разговор. Практичан рад на факултету и компанијам­а као партнерима представља начин усвајања појмова и чињеница које имају смисла. Наш принцип усвајања знања кроз рад је да појединачн­о претходи општем. Знање, дакле, видимо као информациј­у у изворном контексту.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia