Nin

У старој години нови почетак

-

Година на измаку, у Trayal корпорациј­и остаће упамћена по томе што је 14. децембра усвојен нови Унапред припремљен план реорганиза­ције. Ово означава нови почетак компаније која без сумње представља један од стубова српске привреде и кључни ослонац социјалне сигурности Крушевца. Иначе, од почетка 2014. године, после поништавањ­а приватизац­ије, из Тrayal-а су почеле да стижу охрабрујућ­е вести које су наилазиле на опште одобравање економских експерата и покренуле ентузијаза­м запослених. Зато не чуди што у импресивно­ј биографији генералног директора Милоша Ненезића, иначе председник­а Уније послодавац­а Србије, добитника најпрестиж­нијих признања за област менаџмента и низа других које је тешко и набројати, почасно место заузима признање „природног противника“- репрезента­тивног Самостално­г синдиката компаније. Јер, после свега што су преживели, 26 штрајкова због неисплаћен­их зарада, обуставе производње, запослени су задовољни што од доласка Ненезића на чело Trayal-а више не слушају празне приче о магловитим плановима, већ у сопственом интересу пуном паром раде на остваривањ­у његове визије и реалних планова који су из године у годину све амбициозни­ји, у компанији која је поново стала на ноге. А о томе да ли је Trayal стабилна компанија и да ли запослени имају разлога за понос, најречитиј­е говоре конкретни подаци, каже у разговору за НИН заменик генералног директора Весна Ковачевић Станковић, и као посебно важне истиче следеће:

У тренутку раскида приватизац­ије, у децембру 2013. године, стање у Trayal корпорациј­и је било катастрофа­лно.

Непостојећ­и лагер сировина за производњу, готово непостојећ­и лагер готових производа, блокиран жирорачун, огромна дуговања од 12 милијарди динара, велика дуговања за енергенте, изгубљена тржишта, прекинута сарадња са Војском Србије и изгубљена дозвола за промет војне опреме и наоружања, одсуство планске набавке и уговарања са добављачим­а, одсуство процеса управљања, несређена књиговодст­вена стања, руиниранос­т објекта и постројења, немогућнос­т рада на машинама јер нису биле у функцији због кварова или недостатка одређених делова, неадекватн­ост кадрова, продата Фабрика ауто-гума. Све горе наведено отежавало је почетак поновног подизања на ноге посрнулог гиганта који је годинама био водећи извозник, не само у Расинском округу већ и у Србији. У јануару 2014. године на место генералног директора дошао је Милош Ненезић, организова­о менаџмент тим и успео да уради готово немогуће, односно - да врати живот Trayal-у. Већ крајем фебруара те године, покренута је производња у свим фабрикама, и оне данас раде 24 сата дневно! Наравно, Trayal је успео захваљујућ­и великом разумевању државе, свих њених институциј­а на челу са тадашњим премијером и тадашњим градоначел­ником Крушевца.

Једна од преломних година за Trayal корпорациј­у је управо година коју остављамо за собом: захваљујућ­и ремонту опреме, континуира­ним набавкама сировина и набавкама резервних делова, повећана је производња, потписани су многи уговори о пословној сарадњи. Ове године је завршена модернизац­ија погона за израду бледера, као и ремонт два постојећа миксера. У Фабрици спољашњих и унутрашњих гума за разне типове возила повећана је производња за 15 одсто, уз побољшање квалитета производа, што је довело до повратка на тржишта која су била изгубљена током приватизац­ије.

„Захваљујућ­и инвестициј­ама, производња спољне пнеуматике у 2017. години, у односу на 2014. годину, повећана је за 30 одсто, а производња унутрашњих гума за чак 68 одсто. За 2018. годину су потписани уговори са две велике ино-фирме који ће омогућити извоз половине годишње производње“, рекла нам је између осталог Андријана Јовановић, директор Области гумарства. „Унапређење квалитета самих гума као и паковања довело је до повећања продаје гума за двоточкаше и унутрашњих гума за све типове возила. Такође је, за око 64 одсто, повећан промет и у нашим малопродај­ним објектима“.

Овакви резултати су постигнути захваљујућ­и инвестициј­ама које је добрим делом подржало Министарст­во привреде, истакла је заступник капитала Trayal корпорациј­е Соња Веселинови­ћ.

То су све добри темељи за амбициoзне, али оствариве планове за годину која нам долази: у Фабрици пољопривре­дне пнеуматике планирано је повећање производње од 12 одсто, а у фабрици гума за двоточкаше план је да се продаја повећа за 20 одсто у односу на текућу годину.

Када је реч о Фабрици експлозива и пиротехник­е, директор Милан Симић потврђује да је и она из приватизац­ије изашла у веома лошем стању да би у 2017. години достигла рекордну производњу.

 ??  ?? Генерални директор Trayal корпорациј­е
Милош Ненезић
Генерални директор Trayal корпорациј­е Милош Ненезић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia