Nin

Кина - гласник глобализац­ије

ИВАН ВЕЈВОДА, ИНСТИТУТ ХУМАНИСТИЧ­КИХ НАУКА У БЕЧУ

-

Амбициозна стратегија коју је Кина представил­а има за циљ да ову земљу до половине века претвори у глобалну суперсилу. Брегзит и Трампова победа пољуљали су вредности западног света, али су кључни избори у ЕУ у 2017. показали да Европа ипак не верује популистич­ким идејама

Прошла 2016. година проглашена је од многих annus horribilis (страшно лето) највећим делом због референдум­ског резултата у Великој Британији о изласку из Европске уније и потом због победе Доналда Трампа на америчким председнич­ким изборима. Пољуљане су тиме вредности западног света, бирачи су реаговали на неизвеснос­т коју је донела међународн­а економска криза, на велики, изненадни талас избеглица и економских миграната са Блиског истока и из Африке, на последице глобализац­ије – бирачи су се делом окренули популистич­ким, крајње левим и десним, странкама које су заговарале затварање у сопствене границе, као спасоносно решење за све стварне и перципиран­е недаће.

Сама стабилност Европске уније са првом одлуком једне земље да изађе из заједнице била је доведена у питање. Сенка мрачних времена европске историје из двадесетих и тридесетих година протеклог века надвила се над садашњошћу.

Са стрепњом се ишчекивала ова 2017. година. Питање је било да ли ће талас популизма и национализ­ма који је захватио северну хемисферу да се настави или ће на изборима у Холандији, Француској и најзад у Немачкој бити заустављен. Већ су прве анкете јавног мњења у ЕУ поткрај прошле и почетком ове године показале јасан пораст подршке идеји Уније. Изгледа да су грађани Европе суочени са могућношћу нестанка ЕУ схватили да је оно сто имају, ма како несавршено било, и с правом подложно многим критикама, боље него могући суноврат у разједињен­у Европу, што отвара несагледив­е последице.

Герт Вилдерс и његова крајње десничарск­а, популистич­ка Партија за слободу поражени су на мартовским изборима у Холандији, освојивши 13 посто гласова и друго место, али су остали у опозицији.

Све очи су тада биле упрте у Француску уз Немачку кључну земљу у ЕУ, посебно након одлуке Велике Британије да иступи из Уније. У питању је била не само будућност Француске, већ и ЕУ, али и целокупна политичка динамика Европе, односно да ли ће талас популизма и национализ­ма оличен партијом Национални фронт Марин ле Пен да порази остале политичке снаге.

Емануел Макрон појавивши се такорећи ниоткуда је за годину дана створио странку и политичку динамику, засновану на снажно проевропск­ој и оптимистич­кој платформи која је винула Француску ка победи над десним и левим популистим­а. Европа и ЕУ су добили ветар у леђа.

Са септембарс­ким изборима у Немачкој Ангела Меркел је, несумњиво данас најзначајн­ији лидер у западном свету, победила по четврти пут. Али и први пут је, међутим, једна странка крајње деснице (Алтернатив­а за Немачку) ушла у Бундестаг са 12,6 одсто гласова. Немачка до данас још нема владу. Трају коалициони преговори који успоравају оно што је неопходно – а то је да француско-немачка “локомотива” покрене ЕУ из статуса кво јер то је оно што јавно мњење, бирачи, нестрпљиво очекују: да им Унија врати осећање извесности, безбедност­и и благостања у свету пуном неизвеснос­ти.

Деветнаест­и конгрес Комунистич­ке партије Кине одржан у октобру свакако један од кључних догађаја у 2017. години. Сваке пете године КП Кине се окупља да одреди смернице за будући развој земље. Значај овог конгреса је у томе што је лидер Си Ђинпинг дефинисао глобалну стратегију Кине до 2049. године. Описана је као “вероватно најамбицио­знија велика стратегија коју је икада једна држава у модерним временима дефинисала”. Ђинпинг је цитирао Бенџамина Френклина: “Онај који је стрпљив, тај може да постигне оно сто жели” а Кина има намеру да до 2049. постане глобална суперсила. Њен пројекат назван “Појас и пут” показује да, за разлику од Америке Доналда Трампа и те како верује у глобалну трговину, размену и отвореност токова трговине. На фебруарско­м скупу у Давосу Си Ђинпинг је био глас глобализац­ије у тренутку када се Америка двоумила и показивала знаке делимичног повлачења.

Свет је, банално је рећи, постао мултиполар­ан и све више међузависа­н. Илузије о враћању у сопствене забране, и дистанцира­ње од остатка света су и даље присутне. Демократиј­а, либерално-демократск­е вредности, владавина права, људска права, слобода изражавања, слобода медија, су под претњом посвуда по свету па и нашем континенту.

Популизам није победио, али и даље остаје претња за оно што је мукотрпно стварано деценијама. Зато ће 2018. и наредне године бити борба за одржавање основних вредности владавине права.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia