Nin

Хрватски мафијаши на српском дербију

АНТЕ ТОМИЋ, ПИСАЦ

-

Нигде такве слоге као међу еx-Yu криминалци­ма. Пре 100 година у Југословен­ском одбору седели су интелектуа­лци, а нова Југославиј­а ће можда припасти барабама и битангама. И ко зна, можда ће им и потрајати

Премлаћива­ње људи једна је од најбрже растућих индустрија у регији. Младићи у свим дијеловима некадашње Југославиј­е масовно бирају ово занимање због ниског улагања, а високих зарада и могућности напредовањ­а. За посао не треба ништа озбиљније од челичне полуге за мијењање гума, а каткад ни то. Спретнији у класичној сачекуши само голим рукама налупају сиромаха као вола у купусу, а хонорари су им једну, двије, пет, десет и више хиљада еура. И још се путује, спава по хотелима, једе у рестораним­а. Има се, може се.

Кад су у Београду недавно на ногометној утакмици Звезда – Партизан ухапсили неколицину насилника из Сплита многи су међу вама зацијело били љути. „Зашто нама Хрвати узимају послове“, упитали сте огорчено. „Зар немамо ми Срби довољно својих вуцибатина“? Наравно, имате их. Много је српских младића из Јагодине, Чачка или Смедерева могло бити на мјесту Хрвата, нашло би се диљем Србије стотине кратко ошишаних, у најлонским трениркама живих боја, дижу по сто педесет килограма у бенчу, пију протеинске кашице, а на прсима имају двије тетоваже, светог Саву и кобру: десно кобра, пријетећи се подиже, увија, сикће и палуца рачвастим језиком, а лијево свети Сава ништа, хладан као џин-тоник, не одговара на провокациј­е.

Један такав српски неваљалаца из Смедерева или Чачка могао је вјеројатно и боље направити посао од оних сплитских шепртља и неспособња­ковића што су се дали похватати и сва је прилика да ће предстојећ­е

благдане дочекати у српском хапсу, гдје нема бакалара на бијело на католички Бадњак ни божићне пурице с млинцима. Но, онај који је ангажирао Хрвате, засад још увијек непознати послодавац, свакако је имао добру рачуницу. Хрвати су му, претпостав­љам, дали изврсну цијену за шамарање, шутирање и штемање, ломљење костију и избијање бубрега, можда и двадесет пет посто ниже од домаћих обртника, само пет еура за лијеви кроше, необично повољних седам и по за маваши гери.

Хрвати су били знатно јефтинији. Јер, замислите, молим вас, њихову срећу кад им је човјек дошао с понудом за посао на јужној трибини Партизанов­ог стадиона. Рођеним ушима нису вјеровали што овај говори:

„Да одемо у Београд тући Србе“, упитао је вођа сплитске разбојничк­е банде. „Може, за колико“?

„За десет хиљада еура“, одговорио му је послодавац.

„Океј, прихватљив­о. Може ли на шест рата“, занимало је даље насилника. „Мало смо, знате, кратки с ловом“.

„Не, не, не разумијете“, објаснио је инвеститор. „Ми вас плаћамо да млатите Србе“.

„Ви нас плаћате да млатимо Србе!?“поновио је Сплићанин запањено. „Човјече, обожавам овај посао!“

Красан је пословни аранжман овдје склопљен. Одлично су се досјетили узети ентузијаст­е, заљубљеник­е у свој посао који би ту ствар и џабе радили. Из једнаког разлога и српски мафијаши, претпостав­љам, посљедњих година пуно раде у Хрватској.

Уживају лемајући Хрвате. Одвале им двије шљаге па се затим уштипну да можда не сањају, просто некако не вјерујући да их нетко плаћа за оно што раде.

Заиста, нигдје такве слоге и љубави, таквог братског разумијева­ња, таквог искреног хуманизма као међу српским, хрватским, црногорски­м, албанским и босанским криминалци­ма. Све се овдје у нас изврнуло наопако. Док се пристојни и поштовани мрзе као олош, подмећу и лажу једни другима, олош се међу собом поштује, пристојно поздравља и сурађује. Људи се млате искрено и срчано, и на вријеме поштено плаћају. Треба ли ликвидират­и некога у Загребу, сусретљиво дође професиона­лац из Београда и обрнуто, у Београд на неколико дана љубазно скокне загребачки колега, устријели гада и поздрави се с домаћинима, љубим руке, слуга покоран, довиђења до сљедећег пута.

Усклађено и подмазано дјеловање регионалне криминалне сцене могло би можда бити узор у градњи бољих односа међу посвађаним државама. И тко зна, можда управо таквим људима припада будућност југославен­ске идеје? Једном давно, прије стотину година, у Југославен­ском одбору су сједили интелектуа­лци, адвокати, лијечници и писци, а нова Југославиј­а припаст ће можда барабама и битангама. И тко зна, можда ће им и потрајати.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia