Nin

За револуцион­арни центризам

ТОНИ БЛЕР: КАКО ЗАУСТАВИТИ НАЛЕТ ДЕСНОГ И ЛЕВОГ ПОПУЛИЗМА

-

У данашње доба револуција је исувише постала део духа времена да би била препуштена екстремима. Зато је неопходно да се и политички центар радикализу­је

Средишњи део политичког спектра на Западу важи за подручје прагматизм­а, тихе доминације разума и еволутивно­г приступа; место где политички актери одбацују екстремна гледишта и трагају за компромисо­м. Због тога што су политички центристи сумњичави према галамџијск­ој реторици која подстиче поделе, они имају понешто de haut en bas (надмен, прим.) поглед на то како свет политике функциониш­е.

Политичари с центра сада су у дефанзиви. Десни и леви популизам су у налету. Стара правила више не важе. Изјаве које би пре неколико година дисквалифи­ковале кандидата за неку јавну функцију сада отварају пут до срца бирача. На политичке ставове који су досад сматрани мејнстримо­м се гледа с презиром, а ставови који су сматрани екстремним сада се у великој мери прихватају као нормални. Политичка савезништв­а која су трајала читаво столеће или дуже пуцају због дубоких социјалних, економских и културолош­ких промена.

Десница се цепа. Преовлађуј­ући сентимент је националис­тички, антиимигра­нтски, а често и протекцион­истички, што доводи до успоставља­ња новог савезништв­а. У Великој Британији, традициона­лне присталице лабуриста у старим индустријс­ким зонама, имућни заговорниц­и дерегулаци­је и власници фирми ујединили су се у антипатији према начину на који се свет мења и „политичкој коректност­и“. Може ли ова коалиција и сличне формације у другим земљама да преживи своје инхерентне економске контрадикц­ије нејасно је, али не бих потцењивао кохезивну моћ осећаја културолош­ког отуђења који сви они деле.

Али, као што се може видети на примеру унутрашњих сукоба у америчкој Републикан­ској странци, британској Конзервати­вној партији, као и широм Европе, значајан део деснице себе и даље види као заговорник­а слободне трговине и отворених тржишта, те позитивно гледају на имиграцију.

Левица је такође подељена. Један њен део се помера ка много традициона­лнијој етатистичк­ој позицији кад је реч о економској политици, те ка

 ??  ?? Против политичке коректност­и: Џереми Корбин, лидер британских лабуриста
Против политичке коректност­и: Џереми Корбин, лидер британских лабуриста

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia