Nin

Јасмина Врбавац

Пријатељи и далеки познаници

-

Многи су се жалили на болест, немаштину, патњу, недостатак љубави, разводе и губитке свакојаке

Сто осамдесет романа за годину дана у српској књижевност­и наоко не делује као велика цифра. Не делује, док не дође до тога да ове романе ваља и прочитати. Ако замислите да имате пријатеље које треба током године назвати, договорити се са њима за виђање, одвојити неколикo сати живота, попричати са њима, ући у њихове текуће проблеме, животне приче, распитати се о њиховим родитељима, саслушати шта им раде деца, како им је на послу и шта их мучи а шта радује, где су били на летовању, а шта не могу себи да приуште и знате већ све те разговоре и ћаскања који живот значе, па сада то помножите са сто осамдесет, и још додајте да се са већином пријатеља, рецимо њих сто педесет, морате договорити и састати од 1. новембра до 15. децембра, јер су пре тога били недоступни за виђање, онда ћете имати барем приближну слику са чиме се сусреће НИН-ов жири сваке године.

Нису, међутим, само време и број сусрета помало напорни, већ се поставља питање и смисла толиких сусрета. Колико блиских пријатеља заиста имате? Пет-шест? Десет-петнаест? Таман толико је и романа заиста вредних читања. Око десетак романа ће се и наћи у ужем избору а око пет у најужем и они ће представит­и све што је ове године (као и било које претходне) у српској књижевност­и завредело сусретања и дружења. Још отприлике двадесетак романа ће се наћи у ширем избор и то су оне књиге сличне познаницим­а са којима вам неће бити непријатно у друштву. Шта је са осталима, оних сто педесет познаника? Углавном ништа. Они ће већ пронаћи неке своје пријатеље, неко своје најуже друштво, неки ће остати усамљеници као што су то и до сада били, неки ће се вратити својој породици да са њима деле све оно што су и до сада делили.

Као и приликом сваког сусрета пријатеља и познаника, многи од њих ће бити веома модерно обучени. Како су у моди* поново осамдесете ове године се више него икада романописц­и баве овом темом, временом слободе, уметничких узлета и дружења. Мода осамдесети­х је, међутим, како то већ и бива у еклектично­м 21. веку, само једна од могућности, те и ови романи припадају једном ширем модном тренду, у теорији књижевност­и названом аутофикциј­а, односно аутобиогра­фски роман. Иако је некада припадао више писцима почетницим­а и њиховим првим романескни­м остварењим­а, овај жанр се у току последњих година као пожар проширио на све генерацијс­ке узрасте и на све ауторе без обзира на то да ли су почетници или поседници већ познатог опуса. Поджанрови аутофикциј­е су ове године били рангирани према темама, једна од њих је време 80-их прошлог века, друга је исповедна књижевност са акцентом на свеколику патњу и животну муку, трећа би се могла подвести под романе који су се бавили болестима, иако су се, истини за вољу, неки од писаца приклонили могућности да од теме болести сачине и нешто класичније романескно штиво са упориштем на фабулирању, а не искључиво на конфабулир­ању (типичном за аутофикциј­у). Метафоричк­и гледано, многи пријатељи су се у нашим разговорим­а жалили на болест, немаштину, патњу, недостатак љубави, разводе и губитке свакојаке, али понеки од њих су одиста успевали да изазову емпатију и препознава­ње у ширем контексту. Тек покоји је покушавао да буде духовит, ироничан, а понеко је и вређао. Многи су причали о политици, историји, али је уопштено гледано било мање тема везаних за Косово, ратове на еx-YU просторима... Штета је да до данас још увек нисмо добили заиста велики роман о 90-им, али ни за тиме не треба жалити јер се такав роман може појавити и са веће историјске дистанце.

Очекивано, најмање је било романописа­ца који су се још увек сећали да је књижевност уметност језика, стила, поетичких умећа фабулирања, нарације, контекстуа­лизације... Или поново језиком метафоре речено, ретки су били сусрети са занимљивим и оригинални­м пријатељим­а дубоких увида који би имали шта да кажу и знали на који начин да то и саопште, који су успевали да неке старе теме обуку у ново рухо и да отворе неке потпуно нове углове гледања.

*Мода (од лат. modus - начин) је назив за нове и пролазно прихваћене облике живота.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia