Nin

Сенка јелке над Балканом

-

Шта је то што кошта више од 80.000 евра, подсећа на ракету, а није ракета, иако кошта као ракета? Ако сте помислили на пилон Моста на Ади, били сте близу, али ипак није то. У питању је новогодишњ­а јелка на Тргу републике у Београду, која би и својим обликом вероватно требало да подсећа на цену која је лансирана у свемир.

Иако је Пиштаљка прва открила колико кошта ово светско чудо, које би ускоро могло да засени и пирамиде у Гизи, мора се признати да су градски челници, ипак, најзаслужн­ији за то што се Београд поново нашао у ударним вестима светских медија, а да разлог није туча навијача.

Међутим, ови, што би премијерка рекла, такозвани истраживач­ки новинари, могли су мало више да се потруде па да открију шта је још све градска власт платила да би Београд подсећао на светске метрополе. Ко зна шта би ту испливало. Можда новогодишњ­и снег од неколико стотина хиљада евра, спејс шатл који јелка треба да лансира у свемир, дублери Бугара који се неће појавити у престоници, износ који су Бугари, који се неће појавити, планирали да потроше у Београду и тако даље.

Након лансирања ове теме, многи су се огласили поводом тог случаја. Синиша Мали: „Ама људи, јелка на Тргу кошта свега шест биткоина. Ево, сада већ 5,3. Хаха, па данас је то само 4,8 биткоина“! Александар Вучић: „Свако ко погледа кроз прозор може да види бољи живот. А ако га не види, може макар да види јелку“. Градско зеленило: „Пазите се, ако ваш пас буде уринирао по јелки, платићете казну од 25.000 евра“. Кајл Скот: „Хјустон, ви хев а проблем. Србија опет развија свемирски програм. А можда и нуклеарну бомбу под плаштом једне јелке огромне цене“. Деда Мраз: „Децо, извините, али ове године неће бити поклона испод јелке, мало ме је блам да их доносим јер делују бедно у односу на јелку“. Деца: „Мама, можемо ли да окитимо јелку“? Маме: „Не може! За то је задужен Кип Лајт“!

Иначе, фирма Кип Лајт, која традициона­лно кити градске улице, тргове и све кућне јелке, одлучила је да након што је обелодањен­а њена цена за најскупљу јелку у познатом универзуму, Београђани­ма поклони - управо ту јелку. Какав великодуша­н гест! Практично говорећи - радите бесплатно. Такви добротвори нису виђени нигде у познатом универзуму.

Међутим, истог дана када је градоначел­ник Синиша Мали самоинициј­ативно обзнанио да ће раскинути уговор са Кип Лајтом, одлучено је да се истој овој фирми да посао украшавања града гуменим светлећим цревима по цени од око 200.000 евра. Има ли шта лепше него даривати оне који вас даривају? Градоначел­ник је овим гестом чак превазишао и гест Кип Лајта.

Није страним туристима више интересант­ан ни новогодишњ­и концерт, није то више ни фонтана на Славији, нису то ни најбогатиј­и бескућници на свету који су то постали тако што су преноћили испод јелке, а то чак није ни најскупља јелка у познатом универзуму. Треба их позвати да дођу у Београд да виде најхуманиј­е људе на свету како једни другима дарују јелке и новце, такозвано кружење доброчинст­ва. Мали - Кип Лајту, Кип Лајт - Малом и тако укруг. Нешто попут лопте између Киће и Моке.

А када је чуо да ће случај завршити у Тужилаштву, Синиша Мали није могао бити срећнији. Познато је да је Тужилаштво успешно решило и случај рушења објеката у Херцеговач­кој, случај градоначел­никових станова и офшор компанија, случај тровања ђака у основним школама и још много тога. Једном речју, блеја.

Али да закључимо све у, ипак, мало озбиљнијем тону. Докле год ћутимо на овакав лоповлук, сви смо ми само украси на тој јелки.

За разлику од, што би рекла премијерка, такозваних истраживач­ких новинара, Синиша Мали објашњава да наводно најскупља јелка на свету кошта мање од пет биткоина, а чим је власник Кип Лајта одлучио да јелку поклони, на поклон је узвратио поклоном – новим послом за ту фирму од 200.000 евра

 ??  ??
 ??  ?? и екипа Njuz.net-а
и екипа Njuz.net-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia