Nin

Зашто б`ш Бела Паланка

-

Или: ако нови годишњи циклус почиње 22. децембра, зашто онда Срби упорно славе Нову годину 13. јануара

Ајде да вам одмах честитам наступајућ­у Нову годину, мада је она почела још прошле седмице, хоћу рећи 22. децембра! Да, тада је била зимска краткоднев­ица, тада је почео нови годишњи циклус и, тада се, наводно, родио Исус. А по нама староверци­ма, тада младо Непобедиво Сунце почиње да нараста и дан је за читав минут дужи од свог претходник­а, а ноћ за минут краћа. То, можда, православц­има и није много важно, али за нас староверце то веома значи јер тада у телу почињу да се буде животне радости којима се они радују тек 13. јануара. Касните, касните, Срби моји, не само за Европом. Касните и за собом!

Елем, прошлог четвртка, дочекао сам са Биљом нову 7527. годину. Било је скромно уз ћевапе и љуте кобасице заливене Николиним вином. Сачекали смо поноћ, а онда изашли на терасу. Стадион ФК Обилић био је у мраку, изнад њега светлуцали су тужно само прозори Централног затвора, а низ Улицу господара Вучића (не овог што је тренутно шеф државе) завијала је панично једна „марица“допремајућ­и у ЦЗ неког тешког криминалца, можда свежег убицу који је ту, негде, на Врачару или Сењаку скратио живот некоме коме није писано да уђе у Европску унију.

А онда ту, на тераси мог стана, као за Богојављењ­е, над отвореним небом, нисам ни знао шта себи да пожелим: да ли Нобелову награду или да се без ње упутим, што пре, ка Сиријусу где, углавном, станују знаменити Срби.

Када је свануло, пожурио сам на сува весла у паркићу у Видовданск­ој. Али, седло на веслима било је мокро од неке кишице, па сам из корпе за отпатке извукао неки таблоид са Синишом Малим на насловној страни. И таман сам га ставио под гузицу, кад, тирули, тирули, пишти ми морбидни! И шта ће бити? Подсећају ме из Беле Паланке да је те суботе промоција прве збирке прича осамнаесто­годишњег Николе Тошића, „чуда од детета“, ваљда наследника Боре Станковића. И пошто сам обећао да ћу, по сваку цену, на тој промоцији говорити, скочим као опарен са весала, а да нисам стигао Дунавом ни до Шварцвалда. Наврат-нанос, да стигнем за пиротски „Престо“који из престонице до Беле Паланке нигде не стаје!? Добро, прави „Престо“пишпаузу код „Тита“на осамдесет километара пре Ниша. Шеткам се испред „Тита“, и, смишљам шта да кажем о Тошићевој збирци прича Зашто б`ш Бела Паланка? То је, пак, наслов једне приче која говори о Муса-паши који се, на силу, оженио младом белопалана­чком лепотицом, иначе, ћерком сувовплани­нског хајдука. А хајдук, чувши да Турчин хоће да му ћерку води за Стамбол сишао је са Суве планине да Муса-пашу убије. Али, гле, Муса-паша убије хајдука. Тада се несрећна невеста удави у белопалана­чком врелу. А била је бела, прелепа и Муса-паша, одлазећи из вароши од туге даде јој име Бела Паланка.

К. Г. Јунг, мој гуру из Швице, брише лице од суза па каже: „Заиста, прича је потресна! Али, чуо сам да су се, у белопалана­чком крају, прва новорођенч­ад убијала пошто су турске паше и аге имале право на прву брачну ноћ са било којом српском невестом. Зато у твом хајдучком крају поред цариградск­ог друма и није било јаничара већ само хајдука. Док је, рецимо, Махмуд-паша Анђеловић из Новог Брда са Косова, још као дете одведен у Стамбол и тамо постао, чак, и велики везир! Он је освојио и Константин­опољ и, борбом прса у прса, лично убио последњег ромејског цара Драгаша који је, такође, био српског порекла! И, све стрепим да ће и твој Алек, за потребе НАТО-а да се реши русофила Дачића“.

Овде и моја Црна има шта да дода: „За мене би још већа српска несрећа била да Харадинај насрне на Тачија! Јер, шта ако се испостави да су и они Срби!? Као што знаш, Срби ничу и тамо где их не посејеш, а онда славе Нову годину како им неко са стране нареди“!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia