Nin

Девет у полуфиналу

УЖИ ИЗБОР ЗА НИН-ову НАГРАДУ

- МИЋА ВУЈИЧИЋ

Поред два претходна добитника, жири је уврстио и три прва романа. Троје писаца је већ било у финалу, а један два пута у ужем избору, за своја ранија дела

Поред два претходна добитника, жири је уврстио и три прва романа. Троје писаца је већ било у финалу,

а један два пута у ужем избору, за своја ранија дела

Постоји неписано правило НИНовог жирија кога бисмо могли да се сетимо када у овогодишње­м ужем избору угледамо имена Давида Албахарија, награђеног за Мамац 1996. године и Владимира Пиштала, писца књиге Тесла, портрет међу маскама, лауреата из 2008.

Новинар нашег недељника, задужен да 1970. прати финалну седницу после које је изабрано Пекићево Ходочашће Арсенија Његована, описује како се дебатовало и о „новој“прози Меше Селимовића, чије је дело Дервиш и смрт једногласн­о одабрано четири лета раније. „Што се Тврђаве тиче“, напомиње, „жири је пошао од једног зрелог и већ опробаног становишта: писац који је једном добио НИН-ову награду, не може за њу поново конкурисат­и делом које својом вредношћу не достиже награђену књигу.“

Стари чланак показао је да се од почетака строго водило рачуна о члану кога у Правилнику заправо нема. Но, поред два претходна добитника, Тамара Крстић, Јасмина Врбавац, Зоран Пауновић, Михајло Пантић и Божо Копривица (председник), чланови актуелног сазива НИН-овог жирија, уврстили су у ужи круг и три прва романа. Пролеће се на пут спрема Бојана Кривокапић­а, аутора колекције прича и збирке gemischt-поезије, и Лузитанију Дејана Атанацкови­ћа.

Јовица Аћин, чија библиограф­ија броји више од двадесет књига приповедак­а и есеја, објавио је свој први роман Сродници. Аћин је био члан НИН-овог жирија 1976, 1977, 1978. и 1979. године. Тада су награђени: Употреба човека Александра Тишме, Дом све даљи Петка Војнића Пурчара, Врата од утробе Мирка Ковача и Задат живот Павла Угринова.

Радован Бели Марковић, Милош Латиновић и Мира Оташевић нису први пут финалисти, а Срђан Срдић био je у ужем избору.

Списак наслова који улазе у најужи круг штампаћемо у следећем броју. Име добитника награде за најбољи роман у 2017. биће објављено 15. јануара 2018.

НИН-ову награду делимично подржава Министарст­во културе и информисањ­а, као и једна домаћа и једна страна компанија које су желеле да остану анонимне како би у првом плану остали искључиво лауреат и угледно признање.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia